fbpx

Norges første med flyktningebakgrunn

Radio Rjukan23. september 20159min
sanja-pasovi-sigbjorn-molvik_f340

Sanja Pasovic er etter det Radio Rjukan erfarer Norges første kvinnelige varaordfører med flyktningebakgrunn. Det skjer dagen etter at Drammen har fått den første mannlige tilsvarende i Venstres Yousof Gilani. Tidligere har opprinnelig svenske Birgitta Sanden vært varaordfører i Tinn, men en flyktning er nytt. 
Sanja er opprinnelig bosnier fra det tidligere Jugoslavia, som gikk i oppløsning under borgerkrigen på Balkan, etter at den samlende statleder Tito døde. Borgerkrigen ble kjent som svært stygg og uforsinluig mellom folkegruppoer som hadde vært gamle naboer.

Radio Rjukan får gratulere deg som Norges første kvinnelige ordfører med innvandrebakgrunn, Sanja! 

""– Ja det høres veldig gøy ut! Det er jo morsomt, sier Sanja, som kom som krigsflykning til Norge i 1994.
Hun har blitt overstrømt av gratulasjoner og lykkeønskninger fra alle fløyer. 
Sanja er kjent som en stor lokalpatriot, engasjert og veldig blid dame, som har blitt en av Tinns mest markerte lokalpolitikere i bybilde og kommunestyre. 
Men mange veit kanskje likevel ikke bakgrunnen hennes.

– Jeg kom fra Sarajevo som flyktning med mann og et lite barn til Norge på grunn av krigen på Balkan, og kom først til Porsanger i Finnmark, og bodde i to år, og trivdes godt der, og har fortsatt gode venne rder. Så flyttet vi til Harstad, og der mannen min Ajdin ble alpin-trener og bodde der i to skisesonger.
Hennes mann Ajdin var OL-deltakende alpinist for Jugoslavia, og det var naturlig å søke jobb som alpintrener.

– Da målte vi tida i skisesonger. Da fikk vi barn nummer to, og så flyttet vi til Rjukan i 1997, da Ajdin fikk jobb i Stiftelsen Rjukan Alpin som drev nytt alpintilbud i samarbeid med Rjukan videregående skole. Og så fikk jeg jobb på Rjukan Bibliotek og har trives veldig godt på Rjukan siden, forteller Sanja Pasovic.

– Hvorfor blei du politisk engasjert?

– Når du først opplever endel ting i livet som skyldes dårlig politikk. Og når du prøver å finne ut hvorfor ting skjer, og å finne årsaker til at det ble slik, så blir du samfunnsengasjert. Både internasjonalt, nasjonalt og lokalt.
Og det falt da veldig naturlig for meg å engasjere meg. Og jeg er veldig opptatt av rettferdighet og solidaritet, og da fant jeg ut at det var SV som var det riktige partiet for meg, forteller Pasovic. Men først var det Arbeiderpartiet.

– Jeg må jo bare innrømme at da jeg fikk stemmerett i Norge, stemte jeg Ap. Det var bare pga. Anne Holt som dengang var justisminister, og ga bosniere opphold på humanitert grunnlag. Da mente jeg at hun måtte være en bra dame, og Ap et godt parti da de sørget for at vi fra Bosnia fikk opphold!
Seinere meldte jeg meg inn i SV, og så en dag kom Steinar Miland innom biblioteket og jeg fortalte han om det.
– Nå har jeg meldt meg inn i SV, sa jeg, og så han ble glad.
Og siden da ble jeg tatt med i varmen i Tinn SV,  og ble etterhvert med på styrehold, og som leder og sentral i partiet. Siden har jeg ikke sett meg tilbake på det.

Etter to perioder som innvalgt opposisjonspolitiker for SV i Tinn kommunestyre, kommer hun nå i posisjon og blir varaordfører etter valgras i lokalsykehussaken, der Sp og SV ble de store vinnerne, mens Ap, Høyre og Venstre slikker sine sår, mens FrP og KrF la ned sine lokallag i protest mot rikspartienes holdning til sykehussaken.
Rjukan måtte se på at helseminister Bent Høie velsignet Sykehuset Telemark og Helse Sør Østs nedleggelsesforslag for sykehuset, mens FrP, Venstre og KrF satt så stille i båten som de klarte. Da Ap heller ikke ville stoppe eller utsette saken i Stortinget i juni 2013, var det klart for et rekorddårlig valg for Ap i Tinn, som tidligere har vært en Ap-bastion.  
""Det la grunnlaget for at de to partiene som var tydelige i sykehussaken vant klart, og førte SV til posisjon i Tinn, med Jørn Langeland og Sanja inn, mens Berit Grimsrud Syversen og Alf Erik Gregersen (på flankene på bildet) blir første varaer.

Hva tenker du om å være varaordfører?

– Det er veldig spennende og utfordrende, men jeg gleder meg veldig. Jeg ikke nok ikke alt av hva jeg har i vente, men det skal ikke stå på arbeidskapasitet og vilje. Jeg er absolutt klar for utfordringene som måtte komme, sier damen som i Tinn og i partiet sentralt er kjent for sin bevisste fremtoning, og stilige røde drakter. 

Har du en hjertesak?

– Ja. Eller jeg har mange hjertesaker, og dere kjenner nok mange av dem, men nå er det flere saker som vi nå sitter og forhandler med Senterpartiet om. så får vi slippe litt godbiter etterhvert. Men våre velgere vil kjenne igjen både minde hjertesaker og partiet. Det kan jeg love. Men det får jeg fortelle litt om når det er klart, sier Tinns nye varaordfører – Norges første kvinnelige varaordfører med flyktningebakgrunn.

 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia