fbpx

Nattåpner Gaustabanen for månen

Radio Rjukan23. september 20154min
gaustabanen-9_27b0

Den 28. september er det nemlig blodmåne og supermåne på én og samme dag. På denne dagen vil fullmånen være både på sitt mørkeste og lyseste.

""Da vil Gaustabanen for første gang holde nattåpent for alle interesserte, enten de e rstjerkikkere, fotografer eller bare romantikere. 
– Vi har besluttet å legge til rette for dette spesielle fenomenene, og vi har beslutta å holder åpent uansett vær, sier Halvor Br. Haukås til Radio Rjukan. Han er spent på responsen, og regner med noen 

Klokka 02.00 på natta vil månen være på det nærmeste jorda. Fenomenet kalles supermåne, og inntreffer når det er fullmåne eller nymåne og den er nærmest mulig jorda i løpet av månens bane rundt jorda.
Ved fullmåne vil da månens side som vender mot jorda se enorm ut på himmelen, men den er ikke noe større enn vanlig, det er bare et optisk fenomen. 

Kort tid etterpå vil månen forsvinne. Det vil oppstå en total måneformørkelse klokka 03.00 hvor jorda plasserer seg mellom månen og sola. Men denne gang vil månen ikke bli fullstendig usynlig under måneformørkelsen. Månen kommer istedet til å få en glødende rødfarge, derav navnet blodmåne.

""Såkalt blodmåne oppstår når jorda kaster skygge på månen og det røde lyset fra sola filtreres gjennom jordas atmosfære. Årsaken er at det røde lyset slipper lettere gjennom enn blått lys, og det røde lyset gir månen et rødlig skjær, sier Håkon Dahle, forsker ved instituttet for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo.

Det er ytterst sjeldent at supermåne og blodmåne finner sted på en og samme dag. Man må faktisk helt tilbake til 1982 sist gang verden var vitne til at månen fikk et rødlig skjær og var nærmest jorda på en og samme dag.

Neste gang dette skjer, med blodmåne og supermåne på en og samme dag, er 2033.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia