fbpx

Nå blir det «Supermåne», «Blodmåne» og total Måneformørkelse én og samme natt!

Radio Rjukan24. september 20157min
smoonrise_8db5

Tidlig mandag morgen den 28. sept. kan de som er oppe litt før hanen galer, oppleve tre sjeldne månefenomener. Det forutsettes selvsagt at værgudene spiller på lag mens dette foregår. For første gang siden 1982 kan man nemlig oppleve både «supermåne», «blodmåne» og en total måneformørkelse en og samme dag.

Skal du se / filme selve Supermåneoppgangen, så bør du være på plass i god tid før kl 18:55 søndag kveld

Når både Solen, Jorden og Månen står på linje – med vår egen klode i midten – oppstår det en fantastisk glød. Måneformørkelsen natt til 28. sept. vil imidlertid bli mer unik enn du noensinne vil få se igjen. Årsaken til det er at Månen både befinner seg på sitt aller nærmest i forhold til Jorden – dvs 356 879 km (Avstanden varierer fra ca. 357 000 til 406 000 km) og at Månen er nærmest Jorden bare 59 minutter før midten av selve formørkelsen. I tillegg står Månen relativt lavt over horisonten og vil derfor oppleves som enda større enn normalt. Man bør derfor dra litt opp i høyden for å få den beste opplevelsen.

Når det både er fullmåne og månen i tillegg er så nære Jorden som den kan komme under sin elliptiske tur rundt vår klode – kalles det «supermåne». Da ser den langt større ut enn ellers, selv om den i realiteten er akkurat like stor. Månen vil se ut til å være på sitt største klokka 02:00 denne natta. Bildet under viser den tilsynelatende størrelsesforskjellen mellom normal- og supermåne.

"Tilsynelatende

En time senere, klokka 03:00, forsvinner den nesten, men ikke helt. Er værgudene på vår side, vil vi få oppleve en total måneformørkelse hvor månen likevel ikke blir helt usynlig. Den vil i stedet få en fin rødfarge. Dette optiske fenomenet skyldes at jorda kaster skygge på månen og rødt lys fra sola filtreres gjennom jordas atmosfære. Dette kalles «blodmåne».

""

I tabellen som er innfelt på bildet nedenfor, kan man se de forskjellige fasene av denne dobbel-begivenheten.

""

Neste supermåneformørkelse inntreffer i 2033, men den blir ikke synlig fra Norge, og Månen vil heller ikke være så nær Jorden som i år. 

Noen tips: Du trenger et digitalkamera – kompakt- eller speilrefleks, et teleobjektiv fra 100mm og oppover, et stativ og en fjernutløser (enten trådløs eller kabelbunden). Husk å lade batteriene og ha en tom minnebrikke med god kapasitet i slot'n. Det er også viktig å ha med noe varmt å drikke – og ikke minst varme klær – temperaturen kan fort komme ned mot 0°C om natten. En campingstol vil sikkert også være praktisk å ha.

Aktuelt værvarsel for Gaustatoppen søndag / mandag:
http://www.yr.no/sted/Norge/Telemark/Tinn/Gaustatoppen_turisthytte/langtidsvarsel.html

Dessuten vil Gaustabanen holde åpent hele natten, slik at de som ønsker å ta bilder av begivenheten fra Telemarks tak, får anledning til det. Les mer her: https://radiorjukan.no/nyheter/419/nattapner-gaustabanen-for-blodmanen/

Les mer om Månen, Nordlyset, de kommende meteorsvermene Orionidene og Geminidene samt om kometen US10 Catalina som forventes å bli synlig over Telemark ved årsskifte + + + mye mer på https://www.facebook.com/AstroTelemark

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia