fbpx

Ap tapte posisjonsforhandlinger

Radio Rjukan23. september 20156min
trond-jore_0d74

Arbeiderpartiet ble en av de store taperne i lokalvalget i Tinn, og etter at det også er klart at partiet ikke kommer i posisjon i samarbeid med Senterpartiet, har partiet startet sin analyse av hva som gikk galt.

– Vi vet vel egentlig ikke hva sm var årsaken til den store tilbakegangen. Vi mener vi hadde et bra utgangspunkt i forhold til programmet, var tydelig på hva vi ville, og i hvilken retning vi ville men måtte konstatere et voldsomt tilbakeslag. Det er vanskelig å forklare, men vi ser jo i ettertid sykehussaken, der vi får beskjed av folk om at vi ikke har vært tydelige nok.

Samtalene og sonderingene med Senterpartiet strandet tirsdag, og Ap ble satt på sidelinja?
– Grunnen er at Sp brøt forhandlingene med oss. De oppfattet det som at vi ikke hadde framdrift nok til at de ville vente på oss.
Nå har Sp gått sammen med SV, og greier seg jo med knapt flertall. For vår del betyr det at vi blir sittende i opposisjon, sier Jore.

Jore avkrefter at det har vært samtaler mellom Høyre, Ap of SV underveis.
– Nei, det har ikke vært forhandlinger, men jeg veit det har vært samtaler uformelt mellom repesentanter. Vi har imidlertid skjønt det lenge at SV ikke ville samarbeid med Høyre, så da var det for uaktuelt å satse på.

""Før valget trodde Tinn Arbeiderparti på et godt valg, og Trond Jore og Kathrine Haatvedt gjorde et godt inntrykk i Radio Rjukans partiutspørring (bildet).
Men mange hadde da allerede følt seg sviktet av Ap sentralt, og kanskje også av lokal oppfølging.
Nå må Tinn Arbeiderparti belage seg på enda fire år i opposisjon, og nå med halvert gruppe i forhold til siste periode, mens partiet på nasjonalt plan var en av vinnerne, og vant en rekke kommuner og ordførerembeter.
– Opposisjonspolitikk er politikk der også. Vi har ikke nådd opp på noen måte, så vi får krumme nakken og jobbe videre. Det er helt klart et mål å vise at vi er Arbeiderpartiet vi også. Nå får vi vise at vi også kan vise vei igjen de kommende åra. Det er et mål at vi skal være synlige og mer tydelige. Mange har ikke oppfatta oss tydelige nok, så det må vi rette på. Det er klart at vi må markere oss i opposisjon, sier Jore.

Stemningen mellom Sp og Ap er ikke helt god etter prosessen. Istedet for et bebudet rødgrønt samarbeid mello Sp og Ap, og kanskje SV, står partiet aleine på venstresida. Partiet vil bruke tida godt på å utmeise politikken og markere seg i opposisjon. 
– Sånn gikk det jo etter at Sp brøt forhandlingene med oss.Vi synes vel egentlig at Sp håndtering av hvordan det ble, var ugreit utover dagen igår, og hadde forventa at forhandlingene hadde blitt avsluttet mer profesjonelt, selv om det ikke gikk veien i forhandlingene.
– Vi synes framgangsmåten var rar, og redegjorde for vår måte å arbeide på. Vi hadde ingen fullmakter utover å sondere, og gjorde det klinkende klart at vi måtte forholde oss til medlemsmøte, før vi kunne gi endelig svar.
Det kan sies at det ikke var den mest effektive måten å håndtere det på. Og at det kanskje var andre som hadde raskere veier tilbake til beslutningsnivået sitt. (SV skal ha sagt ja med en gang. Red.anm.) 
Og når det ikke var greit for Sp, ville de alternativt presse oss til å ta raskere avgjørelse underveis, noe vi ikke ønsket å akseptere, og blei da hekta av når vi ikke klarte å levere til deres ønske om tempo, sier Jore.
 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia