fbpx

Notodden starter turistarbeidet

Radio Rjukan10. desember 20158min
admini-notod-foro-eystein-andersen_e926

Adminiet på Notodden får stå som symbol på at Verdensarven får Rjukans "tvillingby" iverdensarven Rjukan – Notodden Industriarv til å starte jobben med turisme. Fra før er det vel Heddal Stavkirke, Bedriftshistorisk samling og Telemarlksgalleiet/Lysbuen som har vært Notoddens "claim to fame" som turistby. Men det har ikke vært satset på turisme på bred front, slik Tinn har gjort med turisme som hovedsatsingsområde, ikke minst på Rjukan. Nå starter jobben for Rjukans naboby og kollega i verdensarven.

Hittil har kommunens servicetorg drevet turistkontor-tjenester på si, og da bare i kommunens åpningstid på hverdager, og man har vel ikke direkte vært nedrent av turister hittil.
Men nå har Notodden både få en engasjert i et nytt turistkontor i det nye flotte Bok & Blueshuset og ikke minst vil Notodden opprette turistnettsider på visitnotodden.com, som skal betjenes av den som jobber på det nye turistkontoret. 

Det er ganske stor avstand i både tid og satsing mellom Rjukjan og Notodden som verdensarvbyer, og Rjukan må regne med å være turistkonsulenter for nabobyen i åra som kommer.
""Rjukan har hatt turistkontor siden tidlig i 70-åra, og Tinns mest besøkte nettsider på visitrjukan.com siden juni 2001, som har titusener av treff hver eneste måned. 

Notodden har ikke hatt turistmarkedsføring på nett, annet enn enkeltstående nettsider for noen attraksjoner.
VisitRjukan har også hatt en populær facebookside siden 2012, som nå har 8000 abonnenter, mens Notodden ennå ikke har opprettet noen. I tillegg har Norsk industriarbeidermuseums visitVemork.com vært en stor nettside for Tinn, og de har også en mye besøkt facebookside.

Fredag gikk Notoddens verdensarvkoordinator gjennom de tre siste årene, Bjørn Frode Moen, av med pensjon, og stillingen som Verdensravkoordinator skal lyses ut på nytt. Inntil videre skal Notoddens kultursjef Terje Malm være verdensarvkoordinator på si inntil en ny er på plass. Malm har tidligere vært involvert i søknadsprosessen før industriarven ble verdensarv.
""Problemet er at Notodden foreløpig ikke har økonomi til noen særlig satsing.
– Vi har strengt tatt ikke budsjett til en hel full stilling til dette, sammen med alle de andre oppgavene kommunen har, så det blir en kombinert stilling som verdensarvkoordinator og rådgiver hos rådmannen med andre oppgaver, sier Notoddens rådmann Svein Aanestad til Telen i forbindelse med verdensarvkoodinatorens pensjonsavgang fredag.

Kultursjefen har allerede flyttet sittkontor inn i rådmannens korridor, for å knyttes tettere til rådmannsstaben, mens det tidligere kulturkontroret nå er tømt.

Nå skal Notodden fylle Verdensarven med innhold, og forsøke å dra nytte av verdensarven, etter flere år med dårlig økonomi og en fast plass på ROBEK-lista over Norges fattigste kommuner under statlig overoppsyn.
– Og det blir en stor jobb. Vi må ha en overordna strategi, en masterplan, for hva vi vil med verdensarven. Jeg kommer til å sette igang en prosess på nyåret, der vi snakker med Tinn, som jo ligger milevis foran Notodden når det gjelder turisme, sier rådmann Svein Aannestad til Telen.
Det er ikke laget langsiktige laner på Notodden på en årrekke. Ifølge rådmannen er arealplanen for byen fra 2004, og næringplanen er fra 2007, og det foreligger ingen samfunnsdel til selve kommuneplanen. 
– Så vi bør lage en ny kommuneplan, med både en samfunnsdel og en arealdel. Mange politikere mener vi også bør ha en kulturminnelan. Det blir et spennende og interessant politisk arbed. Vi løfter blikket fra de kortsiktige problemene, og ikke bare fokuserer på det vi ikke har penger til, men ser på hvordan vi gjennom en overordna plan på påvirke en ønsket utvikling, sier Aanestad.

Linker:
VisitRjukan.com og VisitRjukans facebookside
VisitVemork.com og NIAs facebookside
Bok & Blueshusets nettsider
Notodden kommunes nettsider
Tinn kommunes nettsider
Industriarvens nettsider og Verdensarvens facebookside
Tidsmaskin: VisitRjukans første nettside i 2001
 

 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia