fbpx

Stor begeistring rundt verdensarvboka

Radio Rjukan9. desember 20155min
verdensarvbokforfattere_45ce

Under gårsdagens bokslipp på TelemarksGalleriet/Lysbuen på Notodden ble den flotte storformatboka presentert av forfattere og Tinns prisvnnende fotograf Per Berntsen.

Rjukan-Notodden industriarv er Norges mest omfattende og mangesidige verdensarvsted, og dermed fortjener den omfattende bokverk. den store verdensarvboka tar i tekst og bilder for seg alle de 97 signifikante objektene som inngår i verdensarven på Rjukan og Notodden, lekkert fotografert.
""I tillegg er det artikler om verdensarvens fire hjørnesteiner – kraftverk, industri, transportsystemer, bystrukturer og så videre, og i tillegg er det en rekke historiske fotografier.
lle tekster er på norsk, engelsk og tysk, slik at boka er aktuell for alle interesserte turister også.
Boka er i et førsteopplag på 1500 eksemplarer, og får en pris like under 500 kroner. Den er allerede å finne i lokale bokhandler nå før jul.

Det var i 2012 at fotograf og kunstner Per Berntsen ble i 2012 engasjert av Riksantikvaren for å ta bilder fra Notodden og Rjukan til nominasjonsdokumentene til UNESCO. Nå har han samarbeidet med Telemark Trykk om produksjonen av den omfattende boka.

Under lanseringen på Lysbuen på Notrodden fortalte Berntsen om hvordan han har arbeidet for å få tatt de bildene som verdensarven fortjener. Både fotografering, tekstarbeid, oversettelser, grafisk produksjon, trykk og innbinding har vært omfattende arbeid på veien fram mot et bokverk med ""gjennomført høy kvalitet.
Forfatterne røpet at de hadde stor tro på at boka blir en lokal salgssuksess.

Det er en stor tung bok, og utgiverne var ikke så reint lite stolte over storverket, som har like mange sider som det er dager i året.

En sittende Per Berntsen her sammen med forfatterne som er flankert av nåværende og tidligere NIA-direktører Runar Lia (t.h.) og Trond Aasland (t.v.).
Videre bak fra venstre Ivar e. stav, Tone Margit steinhaug, Svein Stensrud og Runar Lia.

Lokalhistoriker Trond Aasland har skrevet om vannkraften og industrien, Trond Lepperød fra Maana Forlag har skrevet om transporten, Ivar E. Stav har skrevet om arkjitekturen, Stig Andersen om bysamfunnene, Trond Taugbøl om selve verdensarvprosessen. Det er Per Berntsen som har vær redaktør og fotograf, og han har all grunn til å være stolt av boka.
Utgiver er Norsk Industriarbeidermuseum, og boka er satt og trykket av Telemark trykk på Notodden, og det var også en stolt Tone Margit Storhaug representerte trykkeriet på lanseringen tirsdag.
– Dette kan vi stolt bringe videre til nye generasjoner, sa hun. Telemark Trykk har tatt store deler av risikoen med å trykke boka, som Tinn og Notodden kommuner, NIA og Riksantikvaren har finansiert.
Boka vil bli presentert på et lokalt bokseminar på Rjukan i regi av nydannede Rjukjan historielag mandag 14. desember.

Foto: Lars Gunleiksrud

Fakta om boka:
Tittel: Rjukan-Notodden Verdensarv
Utgiver: Norsk Industriarbeidermuseum, 2015.
Sidetall: 365
Opplag: 1.500
Pris: Kr 495,-

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia