fbpx

Nesbøs Hollywood-film til Rjukan

Radio Rjukan11. desember 20159min
snomannenbok_085f

RAs hovedoppslag i dagens avis er "Hollywood og Hole til Rjukan", og viser at Rjukan har tatt et nytt napp i film-lokasjonspokalen. 
Scener i den mye omtalte Hollywood-produksjonen "Snømannen", basert på Jo Nesbøs suksesskrim, skal tas opp på Rjukan og i Oslo. Nå er spørsmålet om Tinn kommune igjen vil bidra med penger til produksjonen, slik oslo hgar gjort, og slik Tinn gjorde i "Kampen om Tungtvannet".

""Lenge var det bebudet at Martin Scorsese skulle filme Universal-produksjonen "Snømannen" ("The snowman"), da han var involvert, og er Nesbøs favorittregissør. Han er imidlertid produsent for filmen, og skaffer pengene. Så kom spekulaskjonene om at Stockholm ble valgt før Oslo, men svenskene stakk av med regissøren, Tomas Alfredson, som har fått Hollywoodkarriere etter den stemningskapende slepne realistiske og mørke vampyrfilmen fra Stockholms 70-tallsforstad "La den rette komme inn". 
Før det har han regissert en annen av svensk films beste regioppgaver "Fire nyanser av brunt". Begge filmer har blitt sterkt bejublet, før han ble hentet til Hollywood der han debuterte med "Tinker tailor soldier spy" elle på norsk "Muldvarpen" etter John Le Carrés berømte spionroman.

Nå er hans andre Hollywood-produksjon "Snømannen", med Matthew Michael Carnahan som bearbeidende manusforfatter. Han har tidligere skrevet manus til storfilmer som "World War Z", "State of play", "The Kingdom" og "Lions for lambs".

Nå er det klart at Harry Hole skal spilles av stjerneskuespilleren Michael Fassbender, som har hatt hovedroller i storfilmer som "Inglorious Basterds", "Prometheus", "12 years a slave", "Haywire", "Shame", "Hunger", "X-men" og nå sist "Steve Jobs".
Rebecca Ferguson er den andre skuespillerstjernen som foreløpig er kjent knyttet opp på produksjonen i rollen som Katrine Bratt.
Ferguson er kjent fra den sisate "Mission Impossible"- filmen, og er i gang med den neste i serien, samme med tom Cruise. Hun spilte også i "Hercules" med en rekke norske stjerner, og i den engelske versjonen av Wallander.

Preproduksjonen for filmen er altså igang og det er nå klart at Oslo blir åsted for filmen i løpet av ettervinteren 2016. Nå er det også på det nærmeste klart at Tinn og Rjukan står på kartet i de svært nødvendige snøscenene.

Plottet i den millionselgemnde kriminalboka er at førstebetjent Harry Hole har mottatt et anonymt brev underskrevet «Snømannen», og han finner ut at det er fellestrekk ved gamle forsvinningssaker. Gifte kvinner er blitt borte i skogene rundt Oslo den dagen årets første snø har falt. En snømann er satt opp i nærheten av drapsstedene.

Ifølge RA har Universal sett på flere mulig steder for opptak av disse blodige naturscenene, men har nå landet på Rjukan.
– Jeg kan ikke si så mye om dette, bortsett fra at det blir opptak på Rjukan, sier Shahbaz Aynoddin som er engasjert i prosjektet.
Aynoddin var her oppe i forbindelse med opptakene av tv-serien "Kampen for tungtvannet" og knyttet den gang kontakter i lokalmiljøet. Han forteller at han har vært på befaring på Rjukan og hatt møter med blant andre Steinar Bergsland, Bjørn Iversen og andre lokalkjente.

Medprodusent er nordmannen Tor Arne Øverbø fra Skien og er den norske produsenten for Living Daylight som er involvert i Hollywood-produksjonen. På spørsmpl fra RA vil han ikke kommentere opplysningene.
– Hva kan du si om innspillingen av filmen og scenene på Rjukan?
– Ingenting, sier en ordknapp Øverbø til RA.

Steinar Bergsland skal ha gitt en kort orientering om arbeidet til lokalpolitikerne under folkevalgtopplæring i forrige uke, men vil ikke si noe til RA om prosjektet før alt er i boks. Rådmann Rune Lødøen var torsdag på vei til Skien.
– Jeg skal i møte med fylkesrådmannen for å snakke om filminnspillingen og hvordan vi kan legge til rette for den i Telemark, sier han til RA.
For to år siden, i forkant av innspillingen av «Kampen for tungtvannet» spyttet fylkeskommunen og Tinn kommune inn en million kroner hver slik at flere av opptakene kunne gjøres i Tinn istedenfor i Tsjekkia.

Les mer i dagens utgave av RA (Krever abonnement.)

Seinere i vinter kan vi altså oppleve den største filmproduksjonen i Tinn siden "Heroes of Telemark" i 1965, og at Michael Fassbinder vandrer rundtr i gatene på Rjukan.

De siste årene har det vært mange filmer med sterk Rjukan-interesse, både i forhold til filming og casting.
TV-serien "Kampen om Tungtvannet" har båret mest av seg, mens Eagle Award-vinneren "Kompani Orheim" også ble delvisfilmet her, og sist en kinesisk storproduksjon som kommer på kino i 2017, mens "Max Manus" og "Kon-Tiki" ble omfattet,med stor interesse pga rjukanmann og tungtvannssabotør Knut Haugland. Men det er første gang siden Nils Gaups Hollywooddebut "Tashunga" at Hollywood tar turen til Rjukan.
Premieretidspunkt for filmen er ikke bestemt men er satt til 2017.

Linker:
Imdb-siden til "The snowman"

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia