fbpx

Høie vil ikke stoppe sykehussalg

Radio Rjukan12. desember 20156min
rjukansykehus5_849a

Sykehuset Telemark helseforetak har lagt sykehusbygget ut til salg på det åpne markedet, etter at sykehuset ble nedlagt i juni, og nå er det stor lokal frykt for at sykehusbygget skal blir kjøpt opp og brukt som flyktnmingemottak.
Rjukan sykehus huser etter nedlegelsen av akuttmottak og en rekke avdelinger det sykehusdirektør Bess Frøyshov kaller "Dagsykehus", i tillegg til Tinn kommunes legevakt og det nylig konsesjonsgitte Ibsensykehuset Rjukan.
Det er nå klart at Høie ikke vil gripe inn overfor salg av sykehuset på det fri marked til markedspris.
Nylig vedtok Kragerø kommune å kjøpe sykehusbygget som har huset Kragerø Kombinerte Helseinstitusjon for 64 millioner ktroner, for å sikre at de har kntroll over den nye driften. Det innebærer at Kragerøs befolkning har blitt tappet flere ganger for tjenester og kroner.

Det var torsdag Toppe meldte inn følgede spørsmål til Stortingets spørretime:
– Vil helse- og omsorgsministeren sørge for at annonsen på Finn.no der Rjukan sykehus blir lagt ut til salgs, blir fjernet og at Sykehuset Telemark HF i stedet arbeider videre med formål å komme til enighet med Tinn kommune om overtakelse av det nedlagte sykehusbygget for å utvikle helsetilbudet til befolkningen, slik Tinn kommune har ønsker om?

Begrunnelse
I 1971 solgte Hydro sykehusbygget på Rjukan til det offentlige for én krone. Nå har Sykehuset Telemark HF(STHF) lagt det ut for salg til 43,2 millioner. Kommunen ønsker å kjøpe sykehusbygget for å bygge opp et så sterkt helsetilbud til befolkningen som mulig, men et bud på sju millioner ble avslått av STHF. Helseforetaket har nå lagt bygget ut for salg på det åpne markedet. En prislapp på 43,2 millioner er uaktuelt for kommunen å kunne takle, og i følge ordføreren var det STHF som parkerte forhandlingene. Kommunen har ønske om å samle enkelte spesialisthelsetjenester sammen med kommunale og private helsetjenester i det nedlagte sykehuset. Tinn kommune og STHF har basert seg på to forskjellige markedsverdier, der STHF har hyret Nord Taksering som vurderte markedsverdien til 43,2 millioner har Tinn kommune hyrt Verditakst AS som vurderte markedsverdien til 21 millioner. Det er også uenighet om EØS- regelverket, der STHF mener at salget må skje til markedspris for å ikke å bryte med regelverket, mens Tinn kommune mener regelverket ikke gjelder ved salg fra en offentlig virksomhet til en annen. Begge parter har konsulterte juridiske eksperter.

Det er nå klart at svaret blir negativt, og at helseministe Bent Høie fortsetter å holde sin støttende hånd over styret i Sykehuset Telemark helseforetak, og deres kampanje mot et forsvarli sykehustilbud i øvre Telemark.
Av de 4 milliardene som går av skattebetalernes penger til helsetilbudet i Telemark, utgjør nedslagsfeltet til Rjukan sykehus over 300 millioner kroner årlig, og utgjorde en omsetning påp 85 millioner kroner. Nå har man mistet 110 arbeidsplasser som er overført til Skien, og i tlleg gskal man sende en regning på 43 millioner skattekroner til Tinn. Ved selge sykehuset kan man legge kjepper i hjulene for å etablere privat sykehusvirksomhet til sykehuset, samtidig som det tvinger Tinn kommune til å bla opp 43 millioner som i bunn og grunn tapper kommunekassa for sårt tiltrengte investeringskroner, ikke minst med tanke på nedleggelsen av Rjukan sykehus.

Saken har skapt et enormt engasjement i Tinn, og en sterk nmistillit til Sykehuset Telemark, og mistillit oig hat overfor sykehusdirektør Bess Frøyshov og helseminsister Bent Høie, og naturligvis regjeringspartiene.

Kjerst Toppes spørsmål i Stortingets spørretime 
Nationens sak (Krever abonnement)

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia