fbpx

Hvordan takle alderdommen?

Radio Rjukan22. september 20155min
alderdom2_bd92

Hvordan er det å eldes og leve som gammel? 

""Like umerkelig som viserne i domkirketårnet beveger seg, eldes vi. Alderdom er ikke som sykdom – noe det kan finnes en kurerende behandling for. Derfor frykter vi alderdommen og alle tegn på aldring; rynker, grå hår, nedsunken brystkasse….Hva skal vi gjøre med det?" Som forfatteren selv sier det: «Alle vil leve lenge, men ingen vil bli gamle»

Dosent Runar Bakken er ansatt ved høgskolen i Telemark på institutt for helse. Boka hans har skapt en del overskrifter i lokale og nasjonale medier kom og hør hvorfor.

Runar Bakken lanserte sin nye bok "Frykten for alderdommen" ifjor, og den er det ikke uten politiske brannfakler.

– I fremtiden har vi færre yngre som kan ta seg av de gamle. Derfor må de gamle holde seg sunnere, friskere og være mer aktive. Hvis vi ikke øker skatter og avgifter så vil det ikke være penger til å finansiere velferd for eldre i fremtiden, sa Runar Bakken da han hadde boklansering for kolleger og samarbeidspartnere 20. november.

""Boka har skapte overskrifter i lokale og nasjonale medier, og i et samfunn der de fleste gjør alt for å skjule tegn på alderdom og forfall, så er kanskje ikke det så underlig. «Alle vil leve lenge, men ingen vil bli gamle», er ett av mange sitater Bakken bruker i boka. Og som forfatteren selv skriver så er nok noe av grunnen til at han ikke har skrevet om alderdom før, hans egen frykt for å bli gammel.

– Det er en kamp for å skjule alle tegn på alderdom og det er kulturhistorisk lagret i oss mennesker. Husk at vi kun har hatt institusjonalisert eldreomsorg i 60 år. Før den tid måtte de gamle seile sin egen sjø, eller bli tatt hånd om av familien. Og i mange kulturer ble de eldre tatt livet av, eller satt på et isflak når de var «ulønnsomme munner å mette». Så det ligger en frykt her, sa forfatteren da.

Nå kan du høre ham selv, og i tillegg blir boka sannsynligvis å få kjøpt på biblioteket denne onsdagskvelden.

Boka er en blanding av sakprosa og skjønnlitteratur og er innom en rekke temaer. Alderdom i enkelte stammesamfunn, alderdom som den andre barndom, den gode alderdommen, velferdsstaten og å leve mellom liv og død er noen av temaene.

Foredraget og boka skal passe for de som jobber med gamle, kjenner noen gamle, eller de som har planer om å bli gammel (!).

Dette foredrag er en del av høgskole samarbeidet mellom Rjukan bibliotek og Telemark høgskole om forskerformidling.

Arrangementsfakta:
Torsdag 24. september klokken 1900 på Rjukan Bibliotek.
Gratis arrangement

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia