fbpx

Kraftverk i Kvitåi likevel

Radio Rjukan22. september 20153min
flom2-2015-150515-59_3e36

Klagen på saken ble fremført av Småkraft AS, som representerer grunneierne. De ønsket å bygge kraftverk over og under Kvitåi for å utnytte kraftpotensialet i fossen, der deler av elva utgjør det som også har det lokale kallenavnet Brudesløret, som brer seg utover og ned lia ved Svineroivegen. I høringsrunden trakk utbyggerne det nederste ""kraftverket. Protestene kom fra miljøvernere, isklatrere og ikke minst stilte Tinn SV seg i spissen for protestene etter at NVe hadde sagt neim og anken kom opp.

NVE, Fylkesmannen og også Tinn kommunestyre var imot, med knapoest mulige flertall 15-14, der mindretallet synes det var greit å bygge ut over fossen, og da uten at brudesløret slik det synes skulle ødelegges.
Utbyggerne var tydelige på at de ikke skulle ødelegge "sløret", da vannet skal renne fritt etter kraftverket på en terksel ovenfor. 

Nå har Olje- og energidepartementet gitt utbyggerne medhold i klagen på avslaget fra NVE, og dermed blir det kraftverk over Kvitåi likevel.

Utbyggerne lover at Kvitåis brudeslør nedover lia vil forbli intakt, og at det dermed hverken vil ødelegge turistattraksjonen eller mulighetenef or isklatring. Motstanderne har vært skeptiske til at inngrepet er bra for miljø og naturmangfold, inngrepet i naturen, samt at Brudesløret ikke lenger vil bli like imponerende. Men nå er saken avgjort etter anken i departementet.

Byggestart blir dermed neste sommer. Kraftverket skal gi 6,6 Gigawatt årlig, og får pålagt en minstevannflring på 85 liter i sekundet i sommerhalvåret og 15 liter i vinterhalvåret.
Bak utbyggingen står Småkraft AS ved prosjektløeder Martin Vangdal og grunneierne Astrid Schnerider og Asgeir Moe.

Bildet viser Kvitåi under det kraftige regnværet som ga den siste flommen tidligere i uka.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia