fbpx

Heftige politiske sonderinger

Radio Rjukan22. september 20155min
bjorn-s-birkeland2_01a2

Valget i Tinn må gi nye konstellasjoner i kommunestyret. Femparti-koalisjonen er borte. To av partiene (KrF og FrP) er vekk,og Venstre kom ikke inn, mens MDG er nye. Men det betyr ikke at Sp og Høyre, som er igjen fra den gamle samarbeidsblokka fortsetter samarbeidet.

Etter den overlegne valgseieren til Sp (41,9% og 11 av 25 mandater) fikk mange til å se et mulig samarbeid mellom valgets vinnere Sp og SV (tilsammen 13 mandater) ville være en naturlig kombinasjon, med SVs Sanja Pasovic som varaordfører. Kanskje med Miljøpartiet De Grønne på slep, for å ha 14 – 11 i flertall.) Det er fortsatt en av mulighetene, men sannsynligvis ikke Sps førstevalg. det kan imidlertid bli løsningen, dersom Ap og Sp ikke blir enige. SV vil imidertid ikke selge seg billig.
Her blir flyktningesaken, skolesak og flerbrukshall være nøkkelsaker, sammen med ansattepolitikken i kommunen.

Bjørn Sverre Birkeland har gått til valg på å bli ordfører. Det samme gjorde Steinar Bergsland. Hvem skulle da spille annenfiolin?
Bergsland gjorde det klart allerede valgnatta, at det var uaktuelt for ham å bli varaorfører etter fire år i ordførerrollen, og korte sonderinger mellom partiene har satt strek over det alternativet som hade gitt 17-8 i flertall i kommunestyret.
Samtidig er det ikke i siste del av valgkampen vært sannsynlig at de som har gått fra Høyre har ønsket Høyre som en samarbeidspartner de neste årene, som følge av sentraliseringsiveren sentralt. Steinar Bergsland har ikke noe ønske om å spille annenfiolin i et slikt samarbeid.

Ap kan være villige til å gå i posisjon dersom sakene er riktige, og dette kan være det som det er politisk nærmest Sp å gjøre. 
Sp + Ap vil gi 16-9-flertall i kommunestyret, og Trond Jore er villig til å bli varaordfører, til tross for det voldsomme valgnederlaget, etter det Radio Rjukan erfarer. Rent politisk på sak, bør det være mulig å bli enige, i følge partiprogrammene og partienes utttalelser før valget.

Det har også vært løse sonderinger og spekulasjoner på om Høyre, Ap og SV kunne danne flertall uten den store valgvinnerens Sp i førerstolen, for å beholde Bergsland som ordfører. (13-11 i flertall) SV er åpne for det, dersom medlemmene vil, men det sitter langt inne for Høyre og samarbeide helt mot venstrefløy. Derfor synes dette som et alternativ bare dersom Sp ikke finner en samarbeidspartner.

Svaret får vi om få dager.
Radio Rjukan spår at det blir Sp + Ap = Sant de neste fire årene, der Ap må slikke sine valgsår, men likevel fortsøke å få sine kjernesaker igjennom i god dialog med valgets store vinner, Sp.
Det betyr sannsynligvis samarbeid om ny Atrå Ungdomskole, men ikke til 130 millioner, ny barnehage sees i sammenheng med mulighetene for ny flerbrukshall ved Rjukan stadion, og en satsing på verdensarvutvikling i hele kommunen, hvis vi skal ta utgangspunkt i kjernesaker.

 

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia