fbpx

Årets sommerutstilling på viddasenteret

Radio Rjukan10. juni 20238min
IMG_4502

Daglig leder ved Hardangervidda Nasjonalparksenter, Per Lykke, vet å lage offisielle åpninger, og derfor var det også stil over det da årets sommerutstilling på «viddasenteret» ble åpnet søndag.

Det er naturfotograf Arne Nævra sine bilder som er stilt ut i en salgsutstilling som er åpen til midten av august.

Her var det både godt med inviterte og besøkende som ble budt på Mozell og wraps med lokale råvarer, og tilstede var både kunstnere, SVere og høyrefolk i skjønn forening, noe høyrepolitiker Per Lykke ikke kunne unngå å nevne i sin åpningstale, da det jo er kjent at Nævra er tidligere Stortingsrepresentant for SV. Det var også ordførerkandidat for Tinn Høyre Bent Frode Bystrøm som hadde fått æren av å klippe snora for utstillingen i etasjen over kaféen i senteret.

Til stede var også Diana Burkot fra Pussy Riot, og Lykke skrøt i åpningstalen av konserten med henne som han hadde vært på kvelden før.

Arne Nævra, som har en lang karriere som naturfotograf og naturfilmskaper, med blant annet mange år tilknyttet den nå nedlagte naturredaksjonen i NRK, ikke minst som bidragsyter til den populære programserien Ut i naturen er ikke ukjent med Hardangervidda Nasjonalparksenter, da han har laget en rekke av filmen de bruker i kinorommet, samt en rekke av stillfotoene som er på veggen.

– Vi har en hovedutstilling her nede, som har gått nå siden 2013, det ble åpnet 14. august 2013. Så har vi noe som heter Arnes Mini-kino, det går filmer om dyr som hører hjemme på Hardangervidda, og annet annet snøugler. Vi har litt om fjellreven, litt om jerv, og lemen, den går i mini-kinoen, og det er Arne som har laget det, fortalte Per, før han introduserte Åsmund Nordstoga som sang både før åpningen og på slutten av omvisningen som ble holdt av fotografen selv.

(Saken fortsetter under bildet.)

– Jeg synes vi har fått veldig mye her, og jeg synes det er moro å hjelpe til videre. En ting er at de har naturgitte forhold her. Når man kommer inn i denne kaféen her med den utsikten er det helt spektakulært. Det er nesten ingen som kan oppvise maken. Så plasseringen er noe en ting, og så er det foten av Hardangervidda. Kjører du inn med Fjellvåken så er du midt i eventyret til nasjonalparken, sier Nævra som naturligvis er svært begeistret for vidda som han nå har bidratt med bilder fra.

På åpningen presenterte han bilder av dyra, enten det er den selvfølgelig reinen, fjellreven, rødreven, fjellugla eller den utrydningstruede jerven.

(Saken fortsetter under bildet.)

– Så det var jo det som har vært utfordringen for oss. Det er ikke bare underholdning, men faktisk en del informasjoner som er viktig her på senteret. Også er det i tillegg den moderne medieverdenen der de har laget spennende installasjoner på utstillingen her. Interaktive løsninger, og det er viktig med veldig gode filmer som gjør at folk sitter litt mer enn fem sekunder, sier Nævra.

– Det begynte med at vi har vært leverandører her av bilder lenge. Og så var det litt panikk her i fjor, fordi det var en sommerutstilling som ikke kom på grunn av tull og tøys i Øst-Europa. Og da hjalp jeg til litt å skaffe noe i høye hast i fjor. Og da sier Per at neste år må du ha hele utstillingen. Så det ble noe sånn. Det er koselig, og jeg synes det er veldig artig at det går an å ha bilder som folk er glade i på en slik utstilling. Og med mange av de dyre som jeg er opptatt av, sier Nævra som til vanlig jobber med Torgeir Beck Lande i Norsk Naturfilmforening.

– Jeg har jobbet tett med han i mange år. Det er vi som har laget stort sett gjennom et eget selskap disse informasjonsvideoene her på senteret. Og vi har også produsert TV-filmer og TV-serier siden 2007. Men når det gjelder stillbilder, så er det jo bare meg selv, forteller Nævra.

– Også er det en salgsutstilling?

– Ja, det er jo sånn at det koster en del å lage dette her, så jeg må i hvert fall få inn kostnadene på denne hobbyen. Det er jo også sånn at jeg tror det at mange av de større bildene her passer på mange vegger i hytter eller et hus hos folk som har natur- eller dyrehjerte.

– Det er jo ikke tvil om at de bildene du viser her, det handler om dyra og ikke så mye om miljøvern, men det henger tett sammen?

– Ja, det gjør det, og det er jo en vanlig måte å si det på, at du har ikke lyst til å være noe du ikke blir glad i. Så du må på et vis først fortelle hvor vakre disse dyrene og den naturen er, og punkt to – hvor viktig de er, i et økologisk samspill. Og det tredje vil du da forhåpentligvis i utslaget at man må bevare dette. For dessverre er det sterke trusler mot norsk natur.

– Og du har et bilde på utstillingen nå som på en måte minner om akkurat det?

– Folk har nok sett denne isbjørnen som klamrer seg etter det lille isflaket. Og det har blitt en slags signaturbilde for meg, som folk kjenner igjen, så jeg synes jeg måtte ha det med. Og det er en del som har kjøpt det bilde der, for dette er klimabudskapet i et nøtteskall på mange måter. Og til og med Al Gore brukte jo det i sin klimakampanje når han reiste rundt med sin film, avslutter Nævra.


Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia