fbpx

Prinsesse Anne besøkte Tinn

Radio Rjukan21. mai 20243min
prinsesse-anne-foto-jan-roger -næset (1)
Foto: Jan Roger Næet

Storbritannias prinsesse Anne besøkte Vemork og Tungtvannskjelleren tirsdag morgen, og seinere på dagen Tinnsjøfergene. Hun er i Norge på et privat besøk invitert av Anglo-British Resistance Commemoration Project (ABRCP), som er et nytt minneprosjekt som dokumenterer det militære samarbeidet mellom Norge og Storbritannia under krigen.

Besøket var starten på et tredagers besøk i Norge, der hun også skal besøke Hjemmefrontmuséet på Akershus festning, og til slutt middag med kong Harald og dronning Sonja med familie på Slottet.

Det var mandag Storbritannias prinsesse Anne (73) innledet et tredagers besøk i Norge. Kong Charles søster skal også delta på noen offisielle arrangementer. Hele besøket er omfattet av et naturlig stort sikkerhetsoppbud, og det er bare NRK, NTB og de lokale mediene RA og Radio Rjukan som fikk lov å være tilstede på Vemork under besøket, som er av privat karakter.

Prinsessen (73) innledet altså besøket med først å dra til Rjukan i bil, der hun mandag morgen dro til Vemork i Telemark for å besiktige den mye omtalte kjelleren fra sabotasjeaksjonen Gunnerside mot tungtvannproduksjonen i 1943. Anne la ned blomster ved sabotørminnesmerket, men hun utlyste også en konkurranse om et nytt minnesmerke over sabotørenes viktige innsats.

Vemork var stengt for besøkende på tidspunktet, og prinsessen fikk hele Tungtvannskjelleren for seg selv sammen med to andre, til tross for at hun naturligvis hadde et stort følge med seg. Følget på seks svarte biler kom presis til avtalt tid, og allerede en time før var fortroppene, media og politiet på plass.

NRK sendte direkte og fikk en samtale med Strømsheim. Etter at prinsessen hadde lagt ned blomster, og trukket seg tilbake for å beundre øyeblikket begynte Malin Røysland Skårberg å synge vakkert, til prinsessens store glede.

Deretter gikk prinsessen med sitt sikkerhetsfølge inn i den svarte bilen, og dro fra Vemork.

Foto: Jan Roger Næset

Rjukan – Notodden industriarv fikk virkelig vist seg fram for prinsessen. På vei fra Rjukan stoppet følget på Mæl, der prinsessen betraktet D/F Ammonia og gikk ombord på M/F Storegut. Hun fikk guiding av Tony Insall, som har startet minneprosjektet som er årsaken til at hun kom til Norge.

Også Heddal stavkirke fikk besøk av prinsessen.

 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia