fbpx

Er du forberedt på vinterveier?

Radio Rjukan30. oktober 20195min

– Med snøbyger og nullføre frykter vi kaos i helgeutfarten og i høstferien. Mange venter i det lengste med å skifte til vinterdekk, men det er å gamble med sikkerheten å komme på sommerdekk på en veibane med snø og is. Man utsetter seg selv og andre for farlige situasjoner. I tillegg risikerer man redusert erstatning dersom man blir involvert i en trafikkulykke, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Allerede nå ligger det snø og slaps på Riksvei 7 over Hardangervidda, og flere biler har kjørt ut av veien. I Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag kan en oppleve å møte snøbyger allerede ved 200 meters høyde. I Hordaland og Rogaland vil snøgrensen ligge på 500 meter fredag.

– Det er som regel for sent å skifte når du skrenser rundt på høyfjellet. Ikke bare risikerer du å skade andre, men du kan også bli stående fast over lengre tid om du er skikkelig uheldig. Det er bare å innse at vinteren nå melder sin
ankomst i høyfjellet, og selv om det er bart og fint nede i lavlandet bør du vurdere å skifte til vinterdekk nå, så slipper du ubehagelige overraskelser når snøen plutselig ligger der, sier han.

Neste uke er det høstferie for Akershus, Aust-Agder, Buskerud, Finnmark, Oppland, Oslo, Vest-Agder, Vestfold, Østfold og Odda i Hordaland. Uken etter har resten av Norge høstferie.

– Det betyr mye trafikk mellom øst og vest og opp i høyereliggende strøk.Erfaringsmessig vet vi at høstferieukene innbefatter mange trafikkulykker. Mange bilister overraskes over snø og is på veien, og uansett dekk oppleves det uvant å kjøre på da det er lenge siden man sist kjørte på vinterlige veier, sier Brandeggen.

Hvert år skjer det en rekke trafikkulykker i forbindelse med omlegging av dekk. Det har skjedd at hjul har trillet av fordi hjulboltene sikke har vært tilstrekkelig etterskrudd.
– Mange husker ikke på å etterskru hjulboltene etter å ha kjørt noen kilometer, eller de har montert hjulene feil. Det kan få katastrofale følger. Hjulene kan falle av i fart, sier Brandeggen.

Han oppfordrer dessuten bileierne til å sjekke at de har riktig lufttrykk i dekkene.
– Feil lufttrykk utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Det skaper ubalanse i bilen og kan gi dårligere styreevne og økt bremselengde, sier han.

Vinterdekk skal ha minimum 3 mm mønsterdybde, og har man gamle dekk kan det være lurt å vurdere å skifte til nye vinterdekk. I Nordland, Troms og Finnmark kan man bruke piggdekk fra 15. oktober, mens det for resten av landet er 1. november som gjelder.
– Forsikriftene tillatter bruk av piggdekk før de fastsatte datoene dersom man mener forholdene krever det. Dessverre ser vi altfor ofte at folk kjører rundt på altfor gamle vinterdekk. Men dekk er faktisk ferskvare, og gamle dekk har dårligere egenskaper enn nye. Har du dekk eldre enn 3 år anbefaler vi å bytte disse ut med nye dekk, sier Brandeggen.

I Norge er det påbudt å ha dekk som er tilpasset føret du kjører på. Hvis ikke vil det kunne karakteriseres som grov uaktsomhet.
– Det betyr igjen at dersom du skulle havne i en trafikkulykke og ikke har skodd deg etter forholdene, kan du i tillegg til bøter og førerkortbeslag fra politiet risikere at forsikringsselskapet avkorter eller i verste fall ikke utbetaler noe
erstatning til deg, sier han.

 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia