fbpx

Sprer høyhastighetsfiber over hele Tinn

Radio Rjukan20. oktober 201722min
bredbaandfiber-2_fb76

Tinn Energi er i full gang med å legge ned rør til fiberkanel på Tveito. Folder er sendt ut, og det skiltes i forkant med små skilt, slik at biler ikke står i veien.

Fiber betyr farvel til den gamle coax-kabelen, og åpner for hastigheter du før bare kunne drømme om.
det er overføring med lysets hastighet.
– Kravet til hustandene er høyere båndbrede. Det øker hele tida. Idag kan vi levere opptil 1 giga, men idag har folk fra 30 til 150 MB. med et snitt på 75. Med fiberoptikk er dette 15-20 ganger raskere. Vi leverer 1 giga nå, men 10 gig begynner å røre seg, sier Terje Forsmo, som er prosjektleder for Tinn energis omfattende fiberutrulling i Tinn. 

""Forsmo er opptatt av at det holdes et høyt informasjonsnivå på fremdriften, og har gjennom  RA og Radio Rjukan også tenkt å gi noen av svarene du lurer på.
Nederst i artikkelen får du kanskje noen av disse svarene.

– Folk kan jo følge med hvor vi er på vei, men det går jo unna nå! Det vi holder på med på Tveito nå er noe vi kaller trenching. Vi skjærer et tynt spor i asfalten og ned rør i bakken, som vi blåser fiber inn i etterpå, sier Tinn energis prosjektleder Terje Forsmo, som jobber med prosjektert på fulltid. Det legges kabel til hvert hus, for å møte den nyeteknologien. 

Kravet til båndbredde blir større for hver dag som går, og dette møter kravene til den nye teknologien. Den er på vei inn i alle hus på Rjukan.
– Nå har vi bygd ut Bjørkhaug, Gyvingjordet og nedre bydel og Dale Bakkhus, og driver med de siste husinstallasjonene der nå, sier Forsmo som vi griper rett ved kabelrullene på Tveito. 
– Planen er å være ferdig med hele Tveito nå i høst, hvis det ikke hindres av været.

– Vi har en trafo ved SingSing med en node der man fordeler fra. Det bli også en slik node ved Tveitotjernet. Rør legges i alle gatene, med en kabel inn til tomtegrenser, og der vi har kontrakter graver vi røret helt inn til huset, og følger opp med installasjon i etterkant, forteller Forsmo.
– Du kan få alt gjort i samme slengen hvis du har bestilt før vi kommer til gata di. Vi har fortsatt tilbudet fra ifjor med gratis etablering og kabel inn i huset. det er ikke besluttet når det tilbudet er over, men de som ikke har skrevet kan bare ta kontakt. Du får både TV og internett evt. bare internett. du velger selv, sier Forsmo.

– Nå kjemper mot at tæla skal komme i bakken. det er om å gjøre å få gjort mest mulig før det blir kaldt. Da blir prosessen mer tidkrevende og dyrere. Etterpå skal alle spor skal settes seg, og så blir det lagt en limfuge på toppen, for å dekke det smale sporet. Denne teknikken kan brukes der asfaltlaget er tykt. 
– Vi har en logistikk på hvor det skal være, og med luft og mekanikk blåses fiberen så etterpå inn til hvert hus,sier Forsmo.
– Men vi har 1800 kunder i Tinn fra før, så vi veit hva vi driver med, og det skjer mye i hytteområdene på Gaustablikk. Så det er mange baller i lufta på en gang. Men til tross for det kan folk bestille underveis, og også når de ser at vi kommer til gata deres.

""Tinn Energi valgte å bygge ut fiber i mer grisgrente strøk først, ikke minst fordi folk hadde god coax-dekning fra før, og var fornøyd med det, Men kravene øker, og nå er mange på Rjukan hissige på å få inn fiber med de mulighetene det gir. Det er en stor satsing på framtida for Tinn Energi.
– Bare utbyggingen her på Rjukan er vel 25 millioner tenker jeg. Men det er jo nesten en samfunnplikt at noen må gjøre det. Vi har heldigvis hatt et styre i Tinn Energi som innser viktigheten av å være på nett med topp forbindelse, og har gått inn for det.

– Vi prøver å bli ferdige på Tveito raskt, og komme igang i Storgata og Skriugata før tælan setter seg. Prosjektet med å gi Rjukan høyhastihetsfiber kommer til å gå langt ut i 2018. Men vi har heldigvis bygd endel infrastruktur gjennom dalen fra før. Da går gjennomføringen raskere, sier Forsmo, som er imponert over tempoet til det innleide firmaet som freser seg gjennom Tveito. Det er jo litt av en logistikk å få høyhastihetsfiber ut til hver eneste husstand, selv om det er mange som ennå ikke har tatt stilling eller bestilt, sier Forsmo, helt overbevist om at om kort tid er det noe alle innser at de må ha. 

Noen dager i forkant settes det opp skilt i området, før de rykker inn med maskiner og begynner å skjære, trenche og evt. grave.
– Vi har satt bort hele prosjektet til en entreprenør, ellers ville det blitt for stort og tidkrevende i forhold til det vi skal gjøre ellers, forteller Forsmo, som nå er fornøyd med framdriften.
– Det er komplekst, og det har tatt tid å få alle tillatelser, og all informasjon ut. Men nå er det bare å følge med på spesialnettsida tinnenergibredband.no på hvor vi er og hva som skjer når, sier Forsmo.

Det er ikke andre som er igang med fiberoptisk kabelnett i Tinn, og nettet er tilgjengelig for alle som gjør avtale med netteier Tinn Energi. 

Fakta om fiberprosjektet – her får du svarene…

– Trenger jeg høyhastighetsfiber? Mange lurer på det, og hva det innebærer. Kanskje vi får noen svar her av mannen som leder fiberprosjektet i Tinn?

""Tinn Energi har påtatt seg oppgaven med å gi fiber til folket i Tinn.
– Det er ikke fritt det er endel spørsmål, men så er det også mange valg, sier Tinn energis prosjektleder Terje Forsmo, selv om mange svar finnes på den nye nettsida de har opprettet. 

Coax / Fiber?
Forkjellen mellom coax (coaxialkabel) og fiber er at fiber er heldigital overføring med ubegrensa hastighet på nettet, og med lik hastighet på opp- og nedlasting. Ofte vil du i en coaxial-tilknytning ha en høyer nedlastinghastiget, og lav opplasting. Den kan ofte være både 5 og 10 ganger større på nedlasting. de ter derfor det går tregt når du skal sende en bildefil på mail, eller sende over en mappe på nett eller laste noe i nettskyen.
– Fiber går med lysets hastighet. Man får jo virkelig merke når man har fått oppgradert, sier Forsmo. Coax er nok noe begrenset, og eldre teknologi, mens med fiber kan dette ganges opptil flere hundre ganger, alt etter hva du har behov for. Hastigheten blir viktigere og billigere etterhvert som krav, tjenester og utbygging tilsier det.
Det er derfor man får oppgradert hastigheten fra tid til annen – uten økt kostnad, sier Forsmo.

Hastigheten?
– Kravet til hustandene er høyere båndbrede. Det øker hele tida. Idag kan vi levere opptil 1 giga, men idag har folk fra 30 til 150 MB. med et snitt på 75. Med fiberoptikk er dette 15-20 ganger raskere. Vi leverer 1 giga nå, men 10 gig begynner å røre seg, sier Terje Forsmo, som er prosjektleder for Tinn energis omfattende fiberutrulling i Tinn. 
– Sånn som det ser ut nå er fiber framtida, og i overskuelig framtid, men man veit jo ikke helt hvordan teknologien begir seg på lang sikt.
– Vi beklager at det ble fiber-krig mellom selgere fra Canal Digital og Tinn Energi. Den så vi ikke komme da vi la ut tilbudet. Det var ikke gunstig for hverken oss eller beboere på Rjukan at det gjort innsalg til folk som ble usikre. Det hadde vi ikke venta i det helte tatt, og det må vi bare beklage det som skjedde. Vi valgte derfor å trekke ut våre selgere og begynte å bygge nettet istedet, sier Forsmo.

Hvorfor fiber?
– De som trenger mye båndbredde er de som er aktive på nett, men det blir hele tida flere duppeditter som skal på nett, hvis du skal møte hverdagen må du har noe som leverer ordentlig hastighet. Og kvaliteten på dett som sendes ut vil øke fortløpende, sier Forsmo, og ramser opp ting som blir nettbasert. Men idag er det først og fremst aktivtet som skjer på nett, spill og TV som krever størst båndbredde. Men de som streamer med Apple TV eller som ser på serier HBO eller Netflix innser behovet.

TV og/eller nett?
Nå står Rjukan for tur. Det blir fiber på hele Rjukan iløpet av det kommende året. Det er et såkalt FBH-nett som bygges; Fiber to the home. Selv om det var TV og internett som var innsalgsidéen endrer det seg.
– Vi ser en vridning i etterspørselen. Idag er det flere og flere som bare velger internett, og satser på on-demand TV. Da er det jo greit å bestille fiber til nettet, og beholde TV-tilgang på coax enn så lenge. Så kan du få TV over når det passer eller når det rette tilbudet er der. Framtida er vel strømme-TV, tror Forsmo.

Må jeg ha dekoder eller ikke?
– Dekoderen vil nok leve en stund til, men vi ser at yngre er storbrukere av strømme-TV, Apple-Tv og on-demand-tjenester. Og da er det jo bare en app og tilbydere som styrer tilgangen. Det har vært internett primært, men vi må ha en samarbeidspartner på TV-sida, og vi har valgt Get, og er i forhandlinger med Riks TV i tillegg.
Sannsynlig vil det være flere om noen år når nettet er etablert. Vi bygger åpent nett og de som vil kan lever sine tjenester i vårt nett med avtaler. Canal Digital, som er godt etablert på Rjukan gjennom det gamle kabel-nettet er tilbudt å bruke nettet, men har takket nei.
– De har jo coax-nettet sitt, som leverer både TV og internett, og er nok fornøyd med det inntil videre, sier Forsmo.

Hvor fort får jeg det inn i stua? 
– Når vi er ferdig med å grave eller trencher skyter vi inn fiber, og så kan vi begynne å installere om 2-3 uker. Slik er det for de som bor på Tveito nå, og som har bestilt.
Vi tar kontakt med alle som har kontrakt for å gjøre avtale om tidspunkt for installasjon, men jeg anbefaler å bruke hjemmesida for å se hvor langt prosessen er kommet.
Noen må vente litt, til vi kommer til deres gate. Det er bare å ta kontakt, ringe eller å møte opp hos Tinn Energi i Storgata, eller brukt kontaktknappen på nettsida, sier Forsmo.

Må jeg satse nå eller kan jeg vente til seinere?
– Når vi først bygger, bygger vi inn til alle tomtegrenser. Selv om du bestiller seint vil vi greie å få det lagt inn. Det er gratis etablering en stund til, i alle fall inntil videre, sier Forsmo. 
– Tinn Energi har fortsatt tilbudet fra ifjor med gratis etablering, og de som ikke har skrevet kan bare ta kontakt. På et seinere tidspunkt må du regne med å betale tilknytning. Nå er det på 2.500,- kroner, men det kan jo øke med tida. Da sparer man 2.500 som det koster for en bykunde nå idag. Det er gratis for å gjøre en gest til Rjukans befolkning. Når standpunktet er tatt, er dette en langsiktig investering og kontrakt mot kundene, og følgelig en god investering på sikt, sier Forsmo, og forteller at all info finnes på den nyoppretta nettsida tinnenergibredband.no der man har lagt ut oppdatert info til enhver tid.

Hva slags TV-leverandører kan jeg velge i?
– Spiller det noen rolle hvilken TV-leverandør du har?
– Nei, egentlig ikke. Det er jo ganske like tilbud, men det er av og til at de endrer avtaler med TV-kanaler. Noen er imidlertid av og til interessert i helt spesielle TV-kanaler. Da er det jo viktig! Akkurat nå veit jeg at det er populært at du får HBO og Game of Thrones der på Get-abonnementet. Det selger Get mye på.
Det er også en stor fordel at du kan du bruke ett abonnement på alle pader, telefon og datamaskiner, og har du nettilgang på hytta, kan du bruke det samme abonnementet det. Jeg har f.eks. Apple-TV på hytta. Da kan du benytte samme som du har hjemme. Har du hytte i Kragerø eller et sted på fjellet med internett kan du bruke samme abonnementet der. Så sjekk det – altså; hva koster ekstra tilkobling.
Canal Digital leverer fortsatt i sitt coax-nett på Rjukan, og har også planer om høyhastighetsfiber.
Foreløpig leverer de tjenester i eget nett, både for TV og finternett. Det er ingen sammenheng mellom internett og TV, og du kan velge TV fra én leverandør og internett fra en annen.

En eller to kabler inn i huset?
– Hvis du har TV fra Canal Digital og internett via fiber må du ha to kabler inn. Mange velger det fordi de har hatt avtale i mange år, og er fornøyd. Men du kan få alt i én kabel, og slippe kabelen i luftstrekk inn til huset. idag er de fleste coax-kabler luftbasert. All fiber blir nedgravd. Fiber på TV kan gi bedre TV-kvalitet. Inngangbilletten koster ikke noe idag, nå som det er gratis å installere. Det er hastigheten og tv-tilbudet man betaler for. Du kan gå opp og ned i hastighet, og også velge ulike kanalpakker for TV. Det er jo kunden som bestemmer, sier Forsmo.

Hvor finner jeg mer info? 
På nettside, og ved å ta kontakt på telefon eller ved å møte opp i Storgata.

Linker:
Nettsida TinnEnergi Bredbånd
Tinn Energis nettside

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan AS



Alt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.



Utviklet av Fairmedia