fbpx

Nye bilder – Tungtvannskjelleren sensasjonelt godt bevart

Radio Rjukan20. oktober 20173min
tungtvannskjelleren2_bc12

""For 40 år siden trodde man at man begravde tungtvannskjelleren i "høyblokka" Vannstoffen, da bygget ble strengt til jorden. Utrolig nok er den viktigste delen av bygget – kjelleren der tungtvannsaksjonen fant sted, tilsynelatende helt bevart.

På to nye bilder som fylkesarkelog Sindre Arnkvern har tatt, kan vi se inn i nye rom i Tungtvannskjelleren på Vemork. Dette er rommene der sabotørene aksjonerte i 1943. 
Det er NRK som har fått tilgang til nye unike bilder som viser naborommet til produksjonslokalene for tungtvannet. ""Bildene er tatt med et kamera på en stang som er stukket ned gjennom taket fra 1. etasje i tungtvannsfabrikken.

– De nye bildene vi nå har fått er sensasjonelle. Vi ser inn i lokalene og ser at de er tømt for verdifullt utstyr, men fortsatt ligger det mye igjen som vi kan bruke i den fremtidige utstillingen av Tungtvannskjelleren, sier direktør Runar Lia ved Norsk Industriarbeidermuseum til NRK.

De arbeider nå med å sikre tungtvannskjelleren slik at det skal bli mulig å gå inn i de berømte lokalene uten fare for liv og helse. Som i en gammel gruvegang må kjellertaket sikres så rommene ikke raser sammen før folk får gå inn.

I tillegg ligger noen bilder som Telemark Fylkeskommune og NIA deler i sosiale medier.

Les hele saken på nrk.no 

Fotos: Norsk Industriarbeidermuseum, Telemark Fylkeskommune og Sindre Arnkvern

 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia