Vi er kommet til den tida på året da kultursjef Marit Kvitne har gått ut med en ny utlysning av kulturmidler. Og som vanlig er fristen 1. mars. Den datoen kommer brått på, i og med at det bare er 28 dager i februar.
Du kan bare søke om kulturmidler én gang i året. Slik har det vært nå i fem år, og dette forenkler planleggingen og fordelingen av kulturmidlene for kultursjef Marit Kvitne og det de som avgjør; Tinn kommunes Utvalg for oppvekst, integrering og kultur. De bestemmer hvem som skal få penger eller ikke, basert på søknadene som kommer inn innen fristen, etter innstilling fra kultursjefen.
– Jeg instiller beløp ettersøknaden, og så innstiller jeg til utvalget, som da avgjør, og de kan stille spørsmål, og få tilleggsoplysninger, og jeg tar med alle papirene til møte, hvis det skulle være spørsmål fra utvalgsmedlemmene, forteller Kvitne.
– 1. mars er absolutt siste frist for å søke om kulturmidler, og den er absolutt, sier Kvitne, som forteller at det også bare er elektroniske søknadsskjemaer som godtas i år, akkurat som de to siste år.
– Det er åpnet for årets søknader, så det er bare å sette igang. Mange drøyer til siste dagen, og finner ut at de mangler noe på søknaden. Det er lurt å begynne i god tid, og så kan du inn og endre på den før du sender den endelig med det som skal til av vedlegg, sier kultursjefen.
– Trenger du hjelp får du heller ta kontakt med noen som kan hjelpe deg, eller kommunens servicekontor, sier Kvitne, som forteller at det er like mye i potten som ifjor, 647.000 kroner.
– Det har jo blitt mindre med årene, så det er ikke på langt nær så mye som det var for 5-6 år siden, men det er like mye som ifjor, sier kultursjefen.
Potten med kulturmidler har blitt kuttet flere ganger fra 1,8 millioner, men i år ble det ikke kutt i en enstemmig kommunebudsjett.
Det er ingen endringer fra ifjor, etter at man hadde hatt en evaluering av ordningen i forkant av det. Den siste endringen kom for to år siden da løypekjøring måtte alle ha installert GPS-tracking på sine løypekjøringsmaskiner så det blir synlig hva som er gjort av løypeoppkjøringer, og hva som finnes på skisporet.no. De må sende inn rapport på kjøring fra vinterstart og fram til de sender søknaden før 1. mars.
– Det er altså betaling etterskuddsvis på det, selv om det er satt av et fast beløp på forhånd, forteller Kvitne.
– Men ellers er det de samme kategoriene som før; Gjentagende kultur- og idrettsarrangementer, temporære kulturtiltak eller aktiviteter, løypekjøring, og det som før het driftstilskudd og som nå heter aktivitetstilskudd, forteller Kvitne.
– Det het driftstilskudd før, men nå er det vedtatt at det ikke er lov å søke om faste driftstilskudd lenger. Man skal altså søke om aktivitet eller tiltak, og ikke driftstilskudd. Det forventes at man må ha tenkt igjennom dette, sier Kvitne.
– Hva skjer om du søker i feil kategori?
– Det ordner vi, det er ikke krise. Men det er best å velge riktig kategori, for det kan være litt ulike spørsmål man får underveis.
– Begynn nå, og ikke vent helt til siste dag. Vi vil ha med prosjektbudsjett, og regnskap og vedlegg, og beskrivelse av siste års arrangement og lignende, og de som ikke har reviderte regnskap ferdig, skal sende med et foreløpig regnskap. Der du søker på kommunens nettside ligger også retningslinjer.
– Du kan altså begynne søknaden, og fortsette seinere, men da må du logge deg inn med ID først, så kan du logge på igjen flere ganger. Du får et referansenummer på søknaden som du kan henvise til. Uten å logge inn forsvinner søknaden, og da kan du ikke fortsette dagen etter. Du finner den digitale søknaden samme sted som byggesøknader og andre ting er, det samme løsning, forteller Kvitne.
– Fristen er absolutt. Vi godtar ingen søknader som leveres seinere, da legges det ned, og du må levere på nett, det kan ikke leveres på andre måter, men ettersending av vedlegg kan skje på mail, sier Kvitne, sov lover å etterlyse manglende opplsyninger.
– Da vil jeg be om å få tilsendt det som mangler! Skjer det ikke da, ser vi bort fra søknaden.
– Kulturtilskudd må være til foreninger fra Tinn, arrangmentet må være i Tinn eller ha tilknytning til Tinn, og ska lvære gjennomført i år, enten før eller etter søknadsfristen. En lokalhistorisk eller kulturhistorisk tilknytning til Tinn. søknadsbeløpet kan variere, men det er ingen vits i å søke for storebeløp. Her er det finansieringsplanen som avgjør. Det nytter ikke å søke oss om hele beløpet, man må vise til andre finasierinsgkilder, avslutter Kvitne.