fbpx

Bruk kredittkort når du betaler for dyr HiFi, data og annen elektronikk

Radio Rjukan5. januar 20217min
asian male composer playing midi keyboard synthesizer for making music in sound studio
Illustrasjon

Uvettig bruk av kredittkort kan riktignok bli en snarvei til betalingsproblemer, men det er i så fall selvvalgt. Smarte forbrukere som har kontroll på økonomien sin betaler med disse kortene fordi de gir unike fordeler. Hvis du er disiplinert bør du unngå å kjøpe kapitalkrevende varer med kontanter eller bankkort.

En av hovedårsakene til kredittkort anbefales som betalingsmiddel er at du er bedre sikret mot svindel, konkurser, feil på varene, eller andre forhold som gjør at du ikke fikk det du betalte for. Et kredittkort gir rett og slett bedre forbrukerbeskyttelse nettopp fordi du handler på kreditt.

Det er nemlig kredittyterens penger du har betalt med, og selskapet er best tjent med at du er fornøyd. Derfor vil en klagesak vinne frem betydelig oftere når forbrukeren betalte med kredittkort, sammenlignet med overførsler, kontanter eller vanlig debetkort. Med kredittselskapet i ryggen har du mer tyngde.

Du har Finansavtaleloven på din side

Alle som ikke får det de betaler for har naturligvis en god sak. Men, lovbeskyttelsen som forbruker er bedre når du betaler noe med kreditt. I henhold til Finansavtalelovens § 54b kan du rette et legitimt pengekrav mot selskapet som ga deg kreditten dersom varen eller tjenesten du betalte for er mangelfull. Dette kan du gjøre dersom selgeren eller butikken du handlet i ikke ivaretar sine forpliktelser.

Du må først prøve å løse saken direkte med salgsstedet før du eventuelt går videre og retter kravet til kredittyteren. I praksis vil du omtrent alltid vinne frem så lenge kravet er legitimt.

Kredittkjøp sikrer deg også mot svindel og konkurser

Det er ikke bare ved feil og mangler at kredittkjøp gir deg bedre beskyttelse. Den samme paragrafen i Finansavtaleloven sikrer deg også mot tap fra slike forhold som svindel og konkurser.

Bruker du for eksempel bankkortet når du kjøper et nytt HiFi-anlegg i en nettbutikk, og butikken går konkurs før de sender deg varene, er pengene så godt som tapte. Betalte du i stedet med kredittkort vil tapet sannsynligvis måtte bæres av kredittyteren.

Betaling med kredittkort tømmer ikke kontoen

Et annet godt argument for å betale for dyr HiFi, elektronikk og lignende varer med kredittkort har med din likviditet å gjøre. Hvis du betaler fra kontoen din, for eksempel med bankkortet eller faktura, vil du redusere likviditeten din med tilsvarende beløp.

Hva da om du aldri mottok varen, eller det er feil på varen? Selv om du skulle vinne frem med en rettmessig klage er det ikke sikkert du har penger igjen til å kjøpe tilsvarende vare et annet sted. I stedet må du kanskje vente i ukesvis eller måneder for å først få oppgjør med selger, før du kan foreta investeringen du trengte. Betalte du i stedet med kredittkort har du sannsynligvis fortsatt nok penger til rådighet.

Kredittkort med rabatter

Mange kredittkort er tilknyttet fordelsprogrammer som gir deg rabatter og bonuser du ikke ville fått ellers. For eksempel opparbeider du deg 4% bonus når du handler elektronikk og data hos Komplett med selskapets eget kredittkort (Komplett Bank MasterCard). Poengene kan konverteres til andre varer i samme nettbutikk.

Andre kredittkort, for eksempel Ikano Visa, Santander Flexi Visa, Re:member Kredittkort og mange flere gir enten tilsvarende bonuser, eller faste rabatter i en rekke butikker. Mange av butikkene er på nett og der vi ofte handler elektronikk, data og HiFi.

Spar litt ekstra

Noen av kredittkortene gir deg muligheten til å spare også på andre vis. I tillegg til rabatter finnes det kort som gir såkalt Cashback. Dette betyr en viss prosent av pengene tilbake på hver handel. Reglene varierer fra kort til kort. Summen du kan få tilbake er ofte begrenset til noen hundrelapper per måned og noen tusenlapper per år. Akkurat disse beløpene er ikke spesielt betydelige når kjøpet koster mange tusen kroner, men totalsummen av besparelser kan bli bra til slutt.

Slike rabatter kommer ofte i tillegg til andre fordeler. For eksempel har mange av disse kortene gratis reiseforsikring eller andre forsikringer inkluderte.

Unngå rentekostnadene

Det du eventuelt sparer via rabatter og cashback kan fort bli lite verdt hvis kreditten du brukte fører til rentekostnader. Reglene for norske kredittkort er at du har rentefri kreditt frem til forfallet på regningen som gjelder for fakturaperioden. Dette gjelder for alle kjøp av varer eller tjenester, mens kontantbruk ikke gir rentefri kreditt.

Kjøper du for eksempel en ny laptop i januar, har du i praksis et gratis lån frem til 15. eller 20. februar. Dette er de vanligste fakturadatoene hos kredittselskapene. Betaler du all utestående saldo innen forfall slipper du å betale renter.

Velge det beste kredittkortet

Det er ikke alle kredittkort som egner seg like bra i denne sammenhengen. Fordelene med rentefri kreditt og økt forbrukerbeskyttelse får du alltid, men rabatter og andre fordeler varierer fra kort til kort.

Det finnes en del sammenligningssider på nett som viser oversikt over alle alternativene. Sjekk for eksempel Kredittkortinfo.no sin oversikt over norske kredittkort. Der er det enkelt å finne frem til kortet som gir deg de fordelene du er ute etter.

Kilde: Gjesteinnlegg

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia