Sola strålte om kapp med initiativtakerne da OL-planene for et folke-OL i 2026, eller 2030 ble presentert. Initiativtakerne har med seg en rekke krefter som var med på OL i Lillehammer 1994.
Telemark vil ta OL tilbake til vinterrøttene, et bærekraftig OL back to basic, og inviterer andre med på å skape OL-fest i 2026.
Telemarks OL-planer inkluderer Gaustatoppen som et sentrum i planene, der skisportens vugge, og arven etter Sondre Norheim er sentral.
– Vi vil bruke den stolte tradisjonen og ta OL tilbake til folket. Det er idrettsgleden og idrettsfesten, slik vi så på Lillehammer 1994 vi ønsker, sa Veslemøy Wåle fra Notodden Høyre på pressekonferansen som skjedde klokka 12 tirsdag.
Jonny Pettersen fra Notodden idrettsråd initiativtaker for planene, men også et enstemmig Tinn idrettsråd er med. Med ut i snøen for fotoseanse var også Tarjei Gjelstad, ordfører i Kviteseid og Veslemøy Wåle, som er Høyre-politiker. De sitter også i komiteen og var med på pressekonferansen.
OL i Telemark skal være et miljøvennlig og bærekraftig OL, og billigere enn dagens olympiske leker. Kjerneområdet skal ligge rundt Gaustatoppen, og verdensarvbyene Notodden og Rjukan, men hele Telemark er med, og har invitert Vestfold og Buskerud på idrettsfesten. Det ligger i kortene at også Oslo, og anlegg som Vikersund er sentrale i planene.
– Vi har ikke plassert et eneste anlegg ennå, med vitende vilje. Vi vil ikke la dette avfousere. Vi vil invitere hele regionen. Og vi kan også være villige til å tenke større. På halvannen times avstand fra Notodden når du Oslo, og da når du også 1,5 millioner mennesker, sa Ntodden Idrettsråds Jonny Pettersen, en av de lokale initiativtakerne.
– OL i Telemark skal være et godt alternativ til et gigantarrangement. Og det skal vi klare med bærekraftig teknologi og enkle løsninger. Vi skal skape et nært, ekte, raust og bærekraftig OL,sa Pettersen.
Telemark er tidlig i planleggingsprosessen, og veien lang mot et olympisk mesterskap i 2026.
– Vi har bevisst startet med blanke ark. Vi ønsket ikke å utfordre folk med et prosjekt som ville sende folk ned i skyttergravene, men invitere dem med, sa Geir Berge Nordtveit, leder i Telemark Idrettskrets. Også han var med på OL i 1994.
– Statsminister Erna Solberg har vært tydelig på at initiativet må komme fra grasrota dersom det skal bli et nytt OL i Norge. Og hva er vel mer grasrota enn oss, idrettslagene og idrettsrådene i Notodden og Tinn, sier leder av Notodden idrettsråd, Johnny Pettersen.
De har med seg Telemark idrettskrets, og idrettsbevegelsen i Telemark ønsker også å i hvert fall få med seg Buskerud og Vestfold i en søknad til IOC.
Idrettspresident Tom Tvedt understreker at idretten og myndighetene må stå samlet hvis det skal bli et nytt OL i Norge.
– Vi registrerer at det er mange flotte initiativ til et eventuelt OL og Paralympics, og vi er positive til det. Men idretten og myndighetene må stå samlet, så vi klarer å lykkes. Vi har mislyktes to ganger og kan ikke gjøre det igjen, sier Tom Tvedt, og viser til at Rjukan har dratt i gang tilsvarende idé i 2004, noe som fik Oslo og Lillehammer ut av startgropa, og seinere også i kamp med Tromsø.
Sentral da var Kjell-Gunnar Dahle, som også var tilstede på Gaustatoppen iadg. han støtter helhjertet opp om planene.
Kulturminister Linda Hofstad Helleland ønsker foreløpig ikke å uttale seg om OL-planene, melder NRK.