fbpx

Kirkekunst på Telemarksgalleriet

Radio Rjukan29. september 20173min
solagratia_ad98

""Tone Klev Furnes Seniorrådgiver kultur i Agder og Telemark bispedømme og kurator Ingvild Pharo og daglig leder ved Telemarksgalleriet Nia Helene Brekke presenterte utstillingen overfor pressen.

I 2017 er det 500 år siden Martin Luther offentliggjorde sine 95 teser mot kjøp av avlat i kirken, og jubileet markeres med en storslått kunstutstilling.
«Sola Gratia» betyr Nåden Alene og er et av hovedbudskapene til Den norske kirke.
 
Åpningsdagen lørdag 30. september kl. 13.00 blir det taler ved kurator Ingvild Pharo, Stiftsdirektør i Agder og Telemark bispedømme Tormod Stene Hansen, og prost i Øvre Telemark Asgeir Sele.
Åpningstale er ved Biskop Stein Reinertsen, og musikk ved folkesanger Anne Gravir Klykken fra Telemark.
 
Utstillingen presenterer et rikt utvalg av kirkens kunst- og kulturarv med særskilt blikk på kirkekunsten i Agder og Telemark bispedømme og Tunsberg bispedømme.
Her finner du eksempler på kirkekunst fra middelalderen, barokken og klassisismen og frem til idag.
 
– Martin Luther satte i gang en bevegelse som kom til å få store konsekvenser for det enkelte menneske, kirken, samfunnet og for kirkekunsten her i landet. Nye temaer ble viktige i kunsten. Luthers tanker om «Skriften alene», «Troen alene», «Nåden alene» og «Kristus alene» endret langsomt det kulturelle uttrykket i kirkekunsten i Norge, har Biskop Stein Reinertsen uttalt.
 
Utstillingen er produsert av Den norske kirke ved Agder og Telemark bispedømme og Tunsberg bispedømme.
Kurator for utstillingen er magister i kunsthistorie, Ingvild Pharo, og den er støttet av Norsk Kulturråd, Fritt Ord, Eckbos Legat, Telemark fylkeskommune, Opplysningsvesenets fond, Kirkens Landfond og Buskerud fylkeskommune.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia