fbpx

Hjartdal i hektisk kommune-frierferd

Radio Rjukan14. januar 20169min
kommsammenslaing-tinn-hjart_683e

Hjartdals kommuneledelse har fått full tilslutning til forhandlinger nmed nabokommunene, og må komme med en konklusjon før sommeren. Med seg på veien har de også et enstemmig kommunestyre i Tinn som ønsker forhandlinger velkommen. Samtidig beiler Hjartdal med nabokommunene i øst og sør, og tirsdag møttes Hjartdal, Notodden, Sauherad og Seljord i en god tone i samarbeidets ånd.
I fjor sommer falt et tilsvarende mulig samarbeid om kommunesammenslåing mellom Notodden og Tinn, da Notodden ikke hadde noe å gi i forhandlingene hverken med plasseringer eller økonomi. Da snudde tilogmed sentralt giftekåte Høyres lokalparti i Tinn.
– De ter overhodet ikke interessant på de premissene, sa en inntil da positiv Høyre-ordfører steinar Bergsland. Siden da har han blitt vippet av orsdførerpinnen, og er nå i opposisjon. Vinje sa på sin side nei til en videre prosess med Tinn.
Men mye har skjedd siden da. Nå har de giftevegrende SP, SV og MDG snudd til å være positive til en sammenslåing, ihvertfall å utrede en sammenslåing med Hjartdal, som man mener man har svært mye felles med, og som kanskje kan gi insitament til en viktig vinteråpning av Tuddalveien.

En sammenslåing vil sikre Hjartdal fra den økonomiske straffen med å miste kommunetilskudd, og det samme vil Tinn de neste 15 årene. I tillegg får man ca. 25 millioner kroner i omstillingsgave fra Staten. ikke utenkelig kan den gå til den løsning for vinteråpen Tuddal-vei.
Totalt sett er det snakk om betydelige beløp, i tillegg til at man nok i større grad kommer i kritthuset til regjeringen fordi man har gjennomført prosessen. det kan bety støtte i foerm av statlige omstillingsmidler.

– Notodden er største i dag, men vi må heller tenke sånn at Notodden blir byen i en styrket storkommune, sa Notodden nye Gry Fuglestveit Blöchlinger. Også på Notodden har det vært politisk regimeskifte etter valget. 
Politikerne er innstilt på å bygge en ny kommune, fremfor å ha fokus på å slå sammen fire. Men alt avhenger av om innbyggerne og politikerne i de fire kommunene fremdeles vil, når skissen til slutt er klar, skriver Telen.

Men nå starter prosessen som strandet samsarbeidet mellom Tinn og Notodden. Nå skal de 12 politikerne komme fram til en løsning som alle kan leve med. Det kan bli vanskelig nok.
Innen partene møtes igjen 1. februar, må de ha tenkt igjennom hva som bør ligge hvor av kommunale funksjoner. Hva de er villige til å gi og hva vil de ha.

For i tirsdagens møte var det enighet om at man bør gå for en funksjonsdelingsmodell med ulike administrasjoner spredt rundt i storkommunen, fremfor en modell hvor det blir kun ett hovedsete for alle tjenester eller en modell hvor det i stor grad drives spredt som i dag. Den siste vil merkes minst av innbyggerne, men gi svært liten stordriftsfordel og gevinst.
– Vi er gode på ulike ting. Notodden er stor på skog, Sauherad på fruktnæring. Hjartdal er best på hytter og Seljord på arrangementer på Dyrskuplassen for eksempel, sa Notodden-ordfører Gry Blöchlinger ifølge Telen.

Seljords representanter rundt forhandlingsbordet var de som ytret størst skepsis til en slik sammenslåing. De har allerede en intensjonsavtale med andre Vest-Telemark-kommuner og ordfører Halfdan Haugan sa rett ut at Seljord ville bli utkanten i en kommune med Notodden som sentrum.
– Seljord hører både kulturelt og geografisk mer naturlig til Vest-Telemark, sa vararepresentant Gunnar Eilevstjønn.

Sauherad, Hjartdal og Seljord har alle et annet alternativ for kommunesammenslåing. Det har ikke Notodden.
Men Notodden-ordføreren mener det vil være naturlig å fortsette dialogen med de resterende, hvis én eller to av de andre trekker seg ut. Det blir dog ikke klart før nærmere sommeren.

Veien videre med en storkommune med Notodden er tre forhandlingsmøter i februar, med drøftinger innad i partiene underveis. Signering av en intensjonsavtale skal i tilfelle skje allerede 29. februar, fulgt av innbyggerinvolvering i form av folkemøter, undersøkelser eller avstemninger. Innen 1. juli må kommunene ha bestemt seg for sammenslåing eller ikke.

Ting tyder imidlertid på at Hjartdal og Tinn vil ha en neklere vei til enighet i en prosess som foregår samtidig. Hjartdal kan ende opp med å gi sin egen befolkning et valg mellom å slå seg sammen i to retninger, men kan også bestemme seg for å bryte med en av frierne.

I I mandagens RA gikk Audun Darrud som er leder i Hjartdal Høgre ut og sa at det for Hjartdal har langt større fordeler enn ulemper å slå sammen Hjartdal og Tinn, og at han håper at det er det som fører fram til et sluttresultat. Han viser til at de to kommunene har felles næringsliv og satsingsområder, og at de begge er kraftkommuner og lav gjeldsgrad i forhold til Notodden som har vært fast inventar på ROBEK-lista de siste årene.

Hva en ny kommune i nord-Telemark kan bli hetende?
En ting er sikkert. De må ha nytt kommunevåpen. En sammenslåing av det er ikke tillatt, så her blir det en prosess.
Navnet Tinn Hjartdal kommune eller Hjartdal-Tinn kommune høres neppe forlokkende ut. Gausta kommune neppe heller. Ikke umulig kan Rjukan kommune bli en mulighet, hvis den nye kommunen ikke skal ta å stjele Telemarks-navnet nå som Telemark fylke kanskje forsvinner inn i en region og forsvinner siom fylke? Nord-Telemark kommune? Rjukan-Telemar kommune???

Det er forandringens tid i Norge, fordi den blå-blå regjeringen ønske rat tid og krefter skal brukes på dette istedet for kommunenes kjernevirksomheter, slik at det blir flere kroner til Norges storbyer i sentraliseringswiveren som regjeringen fortsatt vil forfekte i åra som kommer.

Fakta om Hjartdal kommune (Wikipedia)
Fakta om Tinn kommune (Wikipedia)
 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan AS



Alt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.



Utviklet av Fairmedia