fbpx

Scana Skarpenord fyller 30 år

Radio Rjukan14. januar 20168min
scana-skarpenord_deeb

Scana Skarpenord AS jubilerer fredag etter 30 år på egne bein. Det er i år 50 år siden den såkalte Rjukansituasjonen oppstod, og Rjukan Maskiner ble etablert som erstatning for arbeidsplasser som gikk tapt i forbindelse med nedleggelsen av fullgjødsel ""produksjonen ved Hydro’s fabrikker på Rjukan. For 30 år siden ble virksomheten «gitt opp» av Hydro, og har siden stått på egne ben i konsernet Scana Industrier. Bedriften er idag vesentlig en eksportbedruift, med de største kundene i Asia. 
Radio Rjukan blir naturligvis med på jubileumsmarkeringen fredag, men her er en nyttig oppsummering av hva som var opprinnelsen til Scana Skarpenoird, og hva som har skjedd fram til idag.

Bedriften Scana Skarpenord som ligger esentralt plassert i Rjukan Næringspark, har i dag over 70 ansatte, og er en svært viktig aktør i det lokale næringsliv. Norsk Hydro besluttet på midten av 60-tallet å legge ned produksjonen av fullgjødsel ved sitt anlegg på Rjukan. Bakgrunnen var delvis lang og kostbar transport, og det faktum at nye og mer moderne og effektive fabrikker var bygget på Herøya og i Glomfjord.
Det som senere ble kalt «Rjukansituasjonen» var et faktum. 

Hydro ønsket å etablere nye arbeidsplasser som erstatning for det som gikk tapt ved nedleggelsen, og siden man hadde dyktige fagfolk og et velutstyrt verksted besluttet man å etablere AS Rjukanmaskiner i 1966.
""Utvikling av produksjon av elektriske- og dieseldrevne gaffeltrucker startet, og produktet var av høy kvalitet og ble godt mottatt. Konkurransen fra Asia ble etter hvert for sterk, og truckproduksjonen ble stoppet i 1972. Drammen Armaturfabrikk ble kjøpt opp og produksjonen av ventiler til skip og industri ble flyttet til Rjukan. På 70-tallet ble virksomheten omdøpt til Norsk Hydro Verksteder Rjukan (NHVR). Et nytt aluminiumstøperi ble bygget i 1975, og avdelingen fikk navnet Norsk Hydro Alucast (NHAC).
Produksjon av ventilstyresystemer startet på samme tid under navnet Norsk Hydro Control Systems (NHCS).

På begynnelsen av 80-tallet sysselsatte NHVR totalt rundt 180 mennesker. I 1983 kunngjorde Hydro at tapene ved begge virksomheter var store, og at videre drift måtte vurderes grundig. Ved begge virksomhetene ble det opprettet komiteer sammensatt av representanter for de ansatte og representanter for Hydros ledelse.
Arbeidet pågikk over lang tid, men man fant ikke grunnlag for å tro noe særlig på fremtiden for de to avdelingene. Støperiet (NHAC) ble lagt ned i 1985. NHCS, som nå også hadde begynt å snuse på offshoremarkedet i tillegg til tradisjonell skips- bygging, ble i Januar 1986 «gitt bort til «Erik Rødser»», en småbedriftseier fra Kristiansand. Rødser kjøpte samtidig Skarpenord AS i Langesund (produsent av nivåmålesystemer for skip) Tanken var å knytte de to selskapene sammen og å oppnå synergieffekter av dette.

Bedriften på Rjukan fikk nå navnet Skarpenord Control systems, et forsøk på å nyttiggjøre seg Langsundbedriftens gode navn og rykte i markedet. Nytt navn og ny eier gjorde dessverre ikke underverker, og i 1990 var Skarpenord Control Systems nær konkurs. Tinn Kommunes næringsapparat tok affære, og holdt liv i virksomheten inntil Scana Industrier kom på banen og overtok i begynnelsen av 1991. Scana Industrier ASA har vist seg som en langsiktig og tålmodig eier gjennom de siste 25 år.
Bedriften sysselsetter i dag 75 ansatte, har ekspandert de siste årene og har stor tro på fremtiden.

""Fakta om Scana Skarpenord:
Scana Skarpenord ble etablert på slutten 1960-tallet som en avdeling under Norsk Hydro, Rjukan Fabrikker. Bedriften er i dag en av markedets ledende leverandører av hydrauliske og pneumatiske ventilstyresystemer til olje, gass og skipsbyggingsindustrien. Scana Industrier ervervet selskapet i 1989.

Selskapet har gjennom de siste årene styrket sin konkurransekraft gjennom kontinuerlig å effektivisere i alle ledd og har oppnådd en sterk posisjon i markedet. Scana Skarpenord utvikler, produserer og leverer hydrauliske og pneumatiske systemer for
fjernoperering av ventiler på faste installasjoner, bygget for olje- og gassindustrien, herunder til produksjonsskip og rigger. Fjernstyringssystemene leveres også til lasthåndtering, ballast, lense- og kjølevannsystemer på gasstankere, kjemikalieskip, oljetankere, produkttankere og tørrlasteskip. Ett av nøkkelproduktene er hydrauliske og pneumatiske aktuatorer som monteres direkte på ventiler.
Aktuatorene er av eget design og produseres på Rjukan. De tilhørende styresystemene omfatter kontrollpaneler, magnetventil-sentraler, hydrauliske oljeaggregater og PC/PLS-baserte systemer for styring og indikering. Organisasjonen er godt rustet for å levere skreddersydde løsninger og kundetilpassede applikasjoner med korte leveringstider. Selskapet har de siste årene økt sin satsing på salg og service mot ettermarkedet innen olje- og gassindustrien.

Foto: Berit Willysdottir Eide og Scana Skarpenord

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan AS



Alt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.



Utviklet av Fairmedia