fbpx

Villreinsenteret

Radio Rjukan13. juli 20175min

Besøkstallet øker kraftig på Villreinutstillingen på Skinnarbu i Telemark. Folk fra hele verden tar turen opp til fjellheimen for å se utstillingen.
Norsk Villreinsenter Sør
STRØMMER TIL: Villreinsenteret på Skinnarbu er blitt et populært mål for turistene.
FOTO: LORENTZ BERG / NRK
Rebekka Røed
Journalist
 Publisert 08.07.2017, kl. 19:33
Langt oppe på vidda ligger Norsk Villreinsenter. Her finnes det en egen utstilling basert på Norges populære fjelldyr. Hva vet vi egentlig om reinsdyrene som holder til i den norske fjellheimen?

Vi nordmenn kaller ville reinsdyr for villrein. Villreinen lever i flokk fritt på vidda og fjellet i Sør-Norge. I motsetning til de fleste av oss liker villreinen å ha det kaldt, derfor trives de best på fjellet.

Her levde villreinen
Ståle Rue 
STOLT: Driftsleder Ståle Rue er guide for NRK og viser stolt hvordan utstillingen fungerer.
FOTO: REBEKKA RØED / NRK
Da istiden traff var villreinen godt plassert i Frankrike. Så fort isen smeltet tok de turen til kaldere strøk i Norge.

– Lascaux-grotten i Frankrike har urmateriale som er over 17000 år gammelt og beslektet med villreinen her på Hardangervidda, forteller driftsleder Ståle Rue.

Utstillingen viser også hva vi kan gjøre for å beholde villreinen. For å verne villreinen må vi tenke miljø og fremtid sier Rue.

– Vi har en installasjon som viser hvordan vi mennesker påvirker villrein i forhold til veiutvikling, hytter, vannkraftutbygging og turisme, og hvordan dette kan påvirke leveområdet til reinsdyrene i fremtiden.

Følg Bella over vidda
Utstillingen tar for seg hele livsløpet til villreinen. Fra hvor de starter reisen, biologisk tilpasning, andre arter i fjellet, miljøutfordringer og til forskerne med sine kunnskaper.

 

– Villreinen Bella er en populær attraksjon. Vi hadde 14 rein som gikk med GPS rundt halsen. En av dem fikk navnet Bella. Bella forteller om sitt liv med bilder og videosnutter, slik at vi kan følge reisen rundt på hardangervidda, forteller styreleder Per Lykke ved Hardangervidda nasjonalparksenter.

Ideen var å lage en utstilling om villrein. Etter mange reiser rundt i verden fikk Per Lykke inspirasjon til utstillingen.

– Jeg har alltid vært naturinteressert. Da jeg satt i villreinstyret tenkte jeg at det viktigste dyret vi har i Norge er villreinen, og Telemark har de viktigste uberørte områdene i Norge. Det er helt perfekt og riktig beliggenhet, sier han.

På utenlandsturene fikk Per mange nye kontakter som koblet ham med et par dyktige designere fra Island.

– Vi har samarbeidet godt. Nå får vi brukt mest mulig kunnskap på en plass. Skulle vi hatt en slik «død» utstilling med opplysninger måtte vi ha hatt et bygg som kanskje var ti ganger større. Vi blir også mer moderne, så det å ha en teknisk utstilling er noe vi er stolte av, sier Per Lykke.

Nå strømmer folk til fra hele verden for å se utstillingen og styrelederen ved Hardangervidda nasjonalparksenter ser positivt på fremtiden.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia