En nyhet igår fikk IKT-Norge til virkelig å juble. Vilkåret for å nyte godt av redusert elavgift på 0,48 per KWh for store datasentre endres.
Nå skal også mindre aktører få billigere strøm, ved at særregelen skal gjelde datasentre med uttak over 0,5 MW, ikke bare 5 MW som nå.
– Dette er fantastisk viktig. Hvis grensa hadde ligget på uttak over 5 MW ville det nesten vært umulig å starte nytt datasenter i Norge, fordi det ville vært en så ekstrem kostnadsforskjell mellom de etablerte og de som ønsker å starte virksomhet. Å senke vilkåret til uttak over 0,5 MW gjør at du kan få en konkurransedynamikk i markedet, som ikke stiller krav om at det bare skal være for giganter, sier administrerende direktør Knut Molaug i Green Mountain som et etablert på Rjukan og i Rennesøy med Norges største datasenter til det IT-nettstedet digi.no.
- Det betyr en hel masse for norske datasentre og muligheten til å tiltrekke datasentervirksomhet til Norge. Dette betyr at vi kan skape en næring rundt det, jubler Heidi Austlid i bransjeorganisasjonen IKT-Norge overfor digi.no.
Bransjen jubler, men rister også på hodet av noern av regjeringens IT-forslag.
– Fantastisk for norske datasentre, men dårlig for kommunene.
Regjeringen foreslår å bevilge 1,2 milliarder kroner til nye IKT- og digitaliseringstiltak i sitt forslag til statsbudsjett for neste år, som ble lagt fram i dag.
Modernisering og opprusting av IT-systemene i Nav (440 millioner), åtte nye IKT-prosjekt i politi, domstol og justissektoren (356,5 millioner) og starten på bytte av IT-løsningene til Brønnøysundregistrene (172 millioner) er postene som til sammen spiser opp mesteparten av «digitaliseringsmilliarden».
– Digitaliseringsmilliarden skal bidra til en mer effektiv og åpen forvaltning og gode og brukerrettede tjenester til innbyggerne og næringsliv, uttaler kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).
Regjeringen forslår også å utvide ordningen med delfinansiering av små- og mellomstore IT-prosjekter i staten.
I budsjettforslaget fra regjeringen økes rammen beskjedent fra 105 millioner kroner i år til 112,5 millioner kroner neste år. Disse pengene må statlig virksomhet søke om i form av tilskudd til IT-prosjekter, som ellers ikke ville sett dagens lys.
At regjeringen bare øker medfinanseringspotten med 7,5 millioner kroner tas imot med skuffelse hos IKT-Norge, når tidlige erfaringer tross alt har pekt på milliardgevinster. Enda verre mener bransjeorganisasjonen det er at ordningen ikke utvides til å gjelde også kommunal sektor.
– Det er ikke bra at ordningen ikke omfatter kommunene. Spesielt kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har hauset opp ordningen som noe som faktisk lykkes. Jeg hadde forventet at det ble lagt mange flere friske millioner på bordet. Posten burde vært tidoblet. Hvis regjeringen skal nå sine visjoner fra Digital Agenda og fjerne hindre for digitaliseringen, så er medfinansieringsordningen verktøyet for å få det til. Dette var sjansen regjeringen hadde til å levere på dette, det var kanskje det siste budsjettet der de faktisk kunne bevise at man ønsket å gjøre et stort løft, sier en skuffet IKT-Norge-leder Heidi Austlid til digi.no.