Boka "Norges beste utsikter – Utsikter som gir innsikt" er nok et eksempel på at Rjukan vies mye oppmerksomhet for sin fortreffelighet overfor reisende.
Resten av Telemarks sider i boka er 2 til Verden Ende og Tjøme og 2 til Telemarkskanalen. Og det er slett ikke slik at alle fylker har sin egne kapitler, men det er ingen tvil om at forfatteren av boka, Per Roger Lauritzen, mener Verdensarven, og Rjukan er verdt et besøk.
I forordet står det blant annet: "NAF og Norsk Kulturarv har valgt å lage en bok om det v synes er Norges beste og mest interessante utsikter ut fra kravet om at de i tillegg til et vakkert rundskue også gir økt innsikt" og legger til at "de håper at boka skal inspirere mange til å ta turen etter dem."
Det er imidlertid Reidar Stangenes som har forfattet de seks sidene om Notodden, Rjukan og Verdensarven, og som omtaler ikke bare selve Verdensarven mens også enkeltkomponenter Lysbuen, Rjukanbanen, rallarer, tungtvann, Krossbanen, NIA, Gaustatoppen og mye mer.
I tillegg fortelles en dramatisk historie fra Rjukanbanen som nok få har fått med seg, og som vi her velger å gjengi netopp av den grunn:
14. januar 1932, da toget var på vei fra Rjukan til Mæl, oppdaget togpersonalet ei lita jente som lå og krabbet på jernbanelinja ved overgangen ved Dale kirke. hun forsøkte fortvilet å komme ut av sporet da hun s toget komme, men gled stadig tilbake, og Lokomotivet var så nært at det var umulig å stoppe.
Da gjorde lokomotivassistent Frithjof Hartmark et sprang ut av lokomotivet, heiv seg foran toget og fikk dytta jenta ut av togsporet.
Selv kom han seg ikke helt unna, og ble slept med toget inntil det fikk stanset. Han ble opprevet på begge bein og i den ene aren, men ikke verre enn at han etter legebehandling kunne reise hjem.
Lokomotivfører Sørsvang uttalte at det så meget stygt ut, og at han ikke ventet å finne noen av dem i live da han fikk toget til å stoppe opp.
Men Frithjof Hartmark ble forefremmet til lokomotivfører, tildelt 5.000 kroner og et gullur med inskripsjon for sin heltedåd, en utbetaling som tilsvarte flere årslønner. Seinere ble ha tildelt Kongens fortjenestemedalje i gull.
Boka er tilbudt til spesialpris til NAFs 440.000 medlemmer, og er naturligvis å finne i NAF-butikken på deres hjemmesider.