Gode priser på lakseeksport internansjonalt den siste tiden skaper fortgang i planene om Norges største lakseoppdrettsanlegg ppå land på Rjukan.
En investorgruppe går nå inn med 250 millioner kroner for å starte lakseproduksjon på Rjukan. Akvafarm Rjukan har klart å få med seg en av Norges største investorgrupper, Adolfsengruppen, som er en av Norges største private aktører innen barnehager og sykehjem via Norlandia Care Group AS, og har 12.000 ansatte.
Bak gruppen står de to Andøya-brødrene Kristian og Roger Adolfsen. Til sammen har de en formue på 6 milliarder kroner. Brødrene eier også en rekke hoteller, eiendommer, tomter, et stort bemanningsbyrå, i tillegg til bedrifter innen reiselivsbransjen og helse- og omsorgsbransjen.
Martin Hoff som er partner i investeringsselskapet Pioneer Capital, som er en del av Adolfsengruppen, forklarer hvorfor de ønsker å starte lakseproduksjon på Rjukan.
– Det er mange utfordringer i sjøen nå om dagen, både med tildeling av konsesjoner og sykdom. Det gjør at det å starte et nytt industrieventyr på land kan være veldig fremtidsrettet og finansielt et veldig spennende eventyr, sier han til NRK
De gjenstår å skaffe rundt 600 millioner for å få på plass 800 millioner kroner som det koster å bygge anlegget. Martin Hoff sier at dette arbeidet har han begynt på nå og at han håper å få hele summen på plass om ikke så lenge.
De som planlegger anlegget, er styreleder i Akvafarm Rjukan AS, Carl Ivar Holmen. Med seg på laget, har han ordfører i Tinn Bjørn Sverre Sæberg Birkeland og Marius Hægh, direktør i AkvaKultur Krüger Kaldnes AS.
– Vi har brukt mye tid og det har vært vanskelig, men vi er veldig fornøyd med hvordan vi har klart å lande disse investorene til prosjektet, sier gründer Carl Ivar Holmen til Radio Rjukan.
Akvafarm Rjukan skal bygges på Svadde industriområde over et område på 34.000 kvadratmeter. Det er antatt at 80 ansatte får arbeid ved anlegget, som skal følge fisken fra klekking til foredling.
Det blir behov for byggingeniører, selgere, teknisk personell og industriarbeidere.
Boringen etter vann som startet i forrige uke, har ikke uventet vært vellykket. Det er nok av vann på Rjukan. Når anlegget står ferdig en gang mellom 2017 og 2018 vil Norges første oppdrettsanlegg på land stå klar til å produsere 155 tonn fisk.
– Rjukan egner seg utmerket til et slikt anlegg, sier Karl Ivar Holmen.
– Først og fremst fordi vi da slipper lakselus og sykdommer som anlegg i sjøen har vært plaget av, og i tillegg er det ikke noen risiko for at laksen rømmer, og en betydelig mindre mulighet for forurensninger ut i naturen, sier Karl Ivar Holmen.
Grunnen til at Tinn er valgt er åpenbar.
– Stedet har de rette fagfolka som i mange år har jobbet i prosessindustrien. I tillegg har Tinn kommune lagt alt til rette for en slik etablering, sier han til Radio Rjukan.
Det er Sandefjordsfirmaet Krüger Kaldnes Akvakultur som har teknologien til anlegget. Bedriften har i 20 år forsynt oppdrettsnæringen med løsninger for vannbehandling. Tidligere er det bare bygd anlegg for smolt eller lakseunger på land. Nå blir det storproduksjon på land.
Meningen er at åroduksjonen skal stsarte en gang i 2017, dersom resten av investorene faller på plass. Nå karakteriserer mulighetene for dette som gode iogmed at den første storinvestoren er på plass.