fbpx

Spennende om hundens luktesans

Radio Rjukan9. februar 20154min
hundenese_756a

En nese for alt – Hunden, menneskets nyttigste venn heter både boka og foredraget med Frank Rosell, som imponerte med en av sine hunder Tapas i Rjukan Biblioteks lesesal. Foredraget var en del av en serie foredrag som biblioteket gjør i samarbeid med Høgskolen i Telemark, 
Frank Rosell er atferdsprofessor ved HiT, som sammen med sin tvillingbror fikk hund som 12-åring, og dermed fascinasjon for hunder og seinere hundens luktesans. 

""– Det finnes ca. en halv million registrerte hunder i Norge. Hundens nese er 100 000 til hundre millioner ganger mer sensitiv enn vår. Det gjør den firbente til menneskets nyttigste venn. Noen av dem beskytter oss mot kriminelle, smuglere og terrorister. Andre snuser seg frem til savnede mennesker, skremmer opp ryper på fjellet eller oppdager krefttyper på et svært tidlig stadium, kunne Rosell blant annet fortelle.

Boka og foredraget forteller om at hunder har stort bruksfelt; Arbeidshund, menneskjenner, kjærdyrfinner, redningshund, jakthund, Politihund, tollerhund, krigs- og bombehund, doktorhund, feltassistent, skadedyrkontrollør, bygningsinspektør og mye annet.

– Mye av det baseres på at hunden har en meget sterk luktesans, og at den er menneskets venn og stoler på deg.
Slik kan alle hunder læres opp til å hjelpe til, dersom de trenes, sa Rosell, som oppfordrer alle å gi hunden oppgaver for dens fintfølende nese. Hundenb kan lugte gjenniom gjørme, vann og syv meters snølag ved snøskred, fortale Rosell de mange fremmøte, som vel med ett unntak, rAdio Rjukans utsendte, både var hundeeiere og hundemennesker.

""Rosell fortalte om hunder som vært lært opp til det meste, men også hunder som på egent initiativ fortalte eierne at noe var galt, som hud- og brystkreft. De fintfølende nesene reagerer når det er lukter som de ikke er kjente med og vant til.

Rosell har nå altså skrevet den populærvitenskapelige boken om hunden og dens luktesans.
Frank Rosell hadde med bever-hunden Tapas, mens chilli var hjemme denn egang. Begge boarder collier-hunder. Tapas imponerte med å lukte seg fram til riktig posisjon etter foredraget, da det ble 15 minutters demonstrasjon.
Det ble en interessant kveld med mye spennende stoff, som alt er å finne i boka som er gitt ut på Gyldendal forlag.
 

 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia