fbpx

Sommerutstilling med Rjukan-røtter

Radio Rjukan23. april 20156min
aaflayskulptur1_35b5

Det er en separatutstilling med den tidligere rjukanjenta Reidun Aafløy Hansen som åpner 1. mai klokka 15 sammen med resten av sommerens storsatsinger på diverse utstillinger på Norsk Industriarbeidermuseum (NIA).
Utstillingen vil være på plass hele sommersesongen, dvs. fra til og med 31. august.

Utstillingen er retrospektiv og omfatter ca. 31 arbeider, fordelt på malerier, tegninger og skulpturer, med hovedvekt på nyere malerier. Hun presenterer også sin bok „En reise mot kunsten“ som hun har laget sammen med Leena Mannila. Boken fungerer som katalog til utstillingen.

""Hun forteller at hun flyttet til Rjukan med familien 1. januar 1929.
– 
Vi bodde først i Sam Eydes gt. 52. Begynte på skolen i første klasse på Tveito skole. Min far Olaf Pettersen jobbet på Hydro. Han var assistent til ingeniør Brun og fortalte meg mye om tungtvannet som de eksperimenterte med. Han ble forflyttet til Vemork, og jeg begynte i 1. klasse på Våer Skole- den mørkebrune trebygningen. Vi bodde på Vemork i det midterste røde huset ytterst på pynten, og hengebrua var min skolevei. Min bror Åge Pettersen ble født på Rjukan i 1930.


– Min mor syntes fjellene var for bratte og høye, så vi flyttet til Oslo høsten 1938.
– Så vi unngikk bomberommet og krigen. 
Noen navn som jeg husker: Arne Sandbo, Torill Moe, Gerd Pedersen Gerd Heggtveit,

Marit Sandsdalen, Ingerid Bøylestad. Lærer Bøhn, og en snild lærerinne som bodde i annen etasje på skolen. Hun oppdaget nok mitt tegnertalent, for jeg fikk komme opp til henne og sitte å tegne etter skoletid! Jeg har dessverre ikke hatt noen forbindelse med noen av disse siden vi flyttet, forteller hun.

Reidun Aafløy Hansen bor og arbeider på Valler i Bærum. Hun har hatt en rekke utstillinger i inn- og utland, blant annet i Tegneforbundet, Henie Onstad Kunstsenter, Schäffergården i København, Kipa Contemporary Art i London og Statens Kunstutstilling. Det nye kulturhuset i Bærum åpnet i september 2003 og Aafløy Hansen var den første kunstner med separatutstilling der. Høsten 2006 hadde hun også sin Jubileumsutstilling ”30 år i kunsten” i Bærum Kulturhus. I 2009 en stor mønstring i Moss Kunstforening, 2013 Årets byfestkunstner i Sandvika, 2014 Skulpturutstilling i Trafo kunsthall, Asker.Kunstneren vil også komme og være til stede torsdag 23.5.

Sitater fra bokanmeldelse, "En reise mot kunsten", Kom Forlag:
"Mangfoldet kan sies å være karakteristisk for hennes innholdsrike karriere. I maleriene er fargen det primære og bærende element og fargebruken er sammensatt og kontrastfylt. I skulpturen arbeider hun med hoder og byster i nære og intense portretter, og som tegner bruker hun en kraftig strek og store formater.“
Sitat fra bokanmeldelse, Tor Cederkvist
Aafløy Hansens malerier, akvareller og gouacher utspiller seg hovedsakelig i et helt flatt billedrom, slik modernismen krever. Hennes velutviklede sans for det tredimensjonale rom får hun utløp for gjennom skulpturer i leire, gips og bronse.

Kunstneren vil være til stede torsdag 23.mai.

Webside:
www.reidunart.no
NIAs hjemmeside

NIAs facebookside

Fakta:
Separatutstilling i Norsk Industriarbeidermuseum, Vemork 1.mai til 31. august 2015.

Utstillingen er årets sommerutstilling.

Åpning 1. mai kl: 15.00

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia