fbpx

Skam-Nora filmdebuterer

Radio Rjukan8. oktober 20195min
discofilm_26e6

På overflaten virker alt perfekt. 19 år gamle Mirjam er stedatteren til den karismatiske pastoren i menigheten Friheten. Som regjerende verdensmester i disco freestyle-dans, og leder av frikirkens ungdomsgruppe er hun kirkens stolthet. Men under VM kollapser hun på dansegulvet, og nederlaget vekker spørsmål og uro i henne. Hjemme blir hun møtt med at hun må tro mer, tro bedre. Mirjam prøver, men kroppen svikter. I søken etter svar på hvor problemene hennes kommer fra, og i frustrasjon over å ikke bli sett, trekkes hun mot en strengere konservativ menighet. I hemmelighet drar hun på deres sommerleir.

I "Disco", hadde verdenspremiere ved filmfestivalen i Toronto og europeisk premiere ved San Sebastian filmfestival, hvor den fikk gode anmeldelser av internasjonal presse, skildres moderne frikirke-menigheter man ikke har sett på film før på autentisk vis. I rollen som Mirjam gjør Josefine Frida en uvanlig sterk spillefilmdebut. I andre rollene finner vi Nicolai Cleve Broch, Kjærsti Odden Skjeldal, Andrea Bræin Hovig og Espen Klouman Høiner i storform. Disco er den andre spillefilmen til regissør og manusforfatter Jorunn Myklebust Syversen. Med en rå realisme skildrer hun miljøer som finnes i virkeligheten, men som sjeldent representeres i media. Hennes første film var den kritikerroste "Hoggeren" fra 2017 som ble nominert til to Amanda-priser og hyllet av norske filmkritikere.

Regissøren forteller at filmen handler om å ikke bli sett for den du er eller situasjonen du står i, og forsøket på å bryte ut.
– Jeg ønsker at publikum forstår hva som gjør at Mirjam mister seg selv og sin stemme i de religiøse miljøene og i familien sin. Vi har sterkt fokus på sosial kontroll i minoritetsmiljøer, men jeg tenker vi må tørre å se på det i vår egen kultur, i både kristne og sekulære norske miljøer og hjem. Jeg opplever at det snakkes for lite om dette i offentligheten. Barn, ungdom og voksne som lever under sosial kontroll, og opplever psykiske eller fysiske overgrep ender opp med å bli enda mer isolert. Jeg vil at vi som samfunn og enkeltmennesker skal tørre å gå inn i, og snakke om denne tematikken med fokus på de menneskene som trenger å bli sett, sier Myklebust.
– Ettersom filmen er basert på virkelige hendelser følte jeg et ansvar for å fortelle en autentisk historie, ikke bare en historie som følger en klassisk dramatisk kurve. Vanligvis er karakterer på film proaktive, historien drives av valgene de tar. Men Mirjam har ikke et valg; dette er det eneste virkeligheten hun kjenner til. Uansett hvor hun snur seg, får hun høre at hun må tro sterkere og bedre. Jeg vil vise hvorfor det kan være vanskelig å bryte ut av destruktive relasjoner og miljøer. Jeg vil gi en stemme til de stemmeløse, avslutter Myklebust.

ANMELDERE OM FILMEN:
* Terningkast 5 "DISCO vil mer enn å underholde – den er rett og slett film på sitt beste" – Cinema
* "Svært aktuell … En utmerket og veldig urovekkende film" – Cineuropa
* "Imponerende spilt av Josefine Frida … Overraskende og mer og mer skremmende" – Hollywood Reporter
* "Intenst" – Screen International

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia