fbpx

RjukanRock17: Vamp går på scenen – Festivalen igang

Radio Rjukan25. mai 201712min
vamp-1side_0c0c

RjukanRock gleder seg til at Vamp åpner RjukanRocks 18. utgave. Endelig er folkrockerne med vannvittig suksess klare for Tveitoparken, med rjukanfavoritten Bjørn Berge med på lasset. Det blir uforglemmelig.
Også Vamp-historien startet i det små. Høsten 1990 får Øyvind Staveland, som på den tiden var feier i Haugesund, samlet fem lokale musikere på feierbadet for å prøve ut noen skisser til melodier. 

Kolbein Falkeid
Men det Vampske uttrykket begynte først å ta form på vårparten 1991 da de også innledet samarbeidet med Lyrikeren Kolbein Falkeid. De lagde demoer og en forsiktig platedebut fant sted denne sommeren da ”Hallo – Adjø” og ” Til havs Sao Raphael” ble gitt ut på selvfinansiert singel.
Da varmet de opp Norsk Lokalradioforbunds landsmøte i Haugesund, og slo ned som en bombe i rett miljø, og singelen ble en radiohit, også på Radio Rjukan, straks alle radiofolka og NRK-sjef Einar Førde kom seg hjem.

Platekontrakt
Våren 1992 hyrer Jan Paulsen fra plateselskapet MajorStudio Vamp omgående til platekontrakt. Det første albumet, «God morgen, søster», kom ut i februar 1993 og ganske snart ble Vamp etablert i norsk musikklivs øverste divisjon. Norge hadde fått nye favoritter! Etter dette er det blitt ytterligere 11 albumutgivelser på MajorStudio: «Horisonter», «Folken», «13 Humler», «Flua på veggen», «Ei me alt», «En annen sol», «Månemannen», «Siste stikk», «I full symfoni I», «St. Mandag» og «I full symfoni II».

Spellemenn x 5
Seinere kom 2 plater på Universal music AS. «Liten fuggel» og «To me alt». Utgivelsene har innbrakt fem Spellemannpriser (1993, 1995, 1997, 2005 og 2006), Årets Spellemann i 2007 og Prøysenprisen. Antallet gull-, platina-, dobbelplatina- og trippelplatinautmerkelser har ingen klart å holde tellingen på, men Vamp har i løpet av sin karriere solgt mer en 1 000 000 plater. Ikke verst til å være norskspråklige artister!

Jan Toft
Vamp har turnert land og strand rundt i en årrekke og de fleste konsertlokaler i Norge har hatt flere besøk av gruppa. Høsten 1998 valgte Jan Toft å forlate gruppa og Vamp bestemte seg for å gå igang med et helt spesielt prosjekt: «En annen sol». Men nå er han tilbake for fullt.

NRK slår til
År 2000 ble et skikkelig jubelår for Vamp, noe utgivelsen av «En annen sol» sørget for. På plata var en rekke av Norges ledende artister med som gjestevokalister, og både kritikere og publikum trykket Vamp til sitt bryst. «En annen sol» solgte til gullplate og NRK laget eget TV-program om innspillingen av plata, og sendte lanseringskonserten i opptak.

Månemannen tar av
September 2002 kom «Månemannen». Og mottakelsen ble overveldende. En rekke seksere på terningene, og et platesalg som slår alle tidligere rekorder for Vamps utgivelser har sørget for stadfeste at haugesunderne nå er å regne som en av Norges viktigste og mest anerkjente grupper. VG skriver: «Ti år som band er ingen sensasjon. Ti år med gjennomgående kvalitet er derimot en bragd.»
Mer energiske
«Månemannen» viste at Vamp etter elleve års eksistens ikke hadde stivnet, men stadig evnet å utvikle seg. Lydbildet var mer energisk og direkte enn før, uten at gruppa mistet sitt særpreg av den grunn. Og konsertene fikk strålende mottagelse av kritikerne, og samlet fulle hus.

Tar av 1
Foruten turné i egen regi var bandet også på en unik og vellykket rundreise med Anne Grethe Preus, Nathalie Nordnes og koret «Concentus». Gruppa rakk dessuten å gjeste to andre plateprosjekter; «Gull i fra grønne skoger» der Vamp gjorde sin versjon av Vidar Sandbeks «Menuett i mai». I tillegg ble Erik Byes «Oles vise» lydfestet til TV2s innsamlingsaksjon. Den tradisjonelle sommerturnéen blir gjenopptatt i juli; 21 konserter blir gjennomført på 22 dager og store deler av Sør-Norge får besøk.

Tar av 2
Deretter er det rett i studio igjen; CD´n «Siste stikk» blir fullført i Haugesund og Oslo i løpet av august måned.  Det skulle bli Vamps største suksess så langt. Ved årsskifte 2006 har «Siste stikk» slått alle rekorder og solgt over 75.000 plater. Det betyr gull og platina til gutta. Det ble dessuten nok en Spellemannpris, hvilket betyr at Vamp har hanket inn hele fire Spellemannpriser så langt i løpet av sin karriere.

Tar av 3
Et nytt prosjekt står allerede for døren, og «Vamp i full symfoni» – resultatet av samarbeidet med Kringkastingsorkesteret – planlegges utgitt på både CD og DVD i løpet av høsten 2006. Dette samarbeidet skal også presenteres som en turné i november 2006. Når julen ringes inn i 2006, markeres samtidig Vamps største suksess hittil. Over 150.000 CD av «Vamp i full symfoni» og nesten 20.000 DVD med samme tittel har forlatt lageret de to siste månedene før jul. Det betyr trippel platina for både CD og DVD. Nesten 25.000 mennesker fikk med seg konsertene med Vamp og Kringkastingsorkestret før jul, og med fullt hus i Spektrum i Oslo 25. november, satte gutta et skikkelig punktum for året 2006.
Eivør Palsdottir
Den 27. januar 2007 bestemte Spellemannkomitéen at Vamp fortjente prisen «Årets Spellemann».
Et nytt studioalbum, «St. mandag» spilles inn i ABC studio i Etne. Nå er Odin Staveland og Paul Hansen med både som komponister og musikere og Vamp opplever nok en gang forandring og foryngelse. Dessuten involverer Vamp for første gang den færøyske artisten, Eivør Palsdottir.  Albumet kom ut på høsten I 2008 og har nå solgt nesten 90.000 eksemplarer.

Liten Fuggel
Sommeren 2011 ble Vamp opptatt i stallen til det store multinasjonale selskapet Universal Music og suksessen fortsatte med albumet «Liten Fuggel», oktober 2013, produsert av Espen Lind. Nok en gang topper Vamp alle lister og Universal selger formidable 185.000CD-plater og flere millioner avspillinger av sangen «Liten Fuggel» via Spotify og Wimp. Veldig spesielt mens platesalget i bransjen generelt synker radikalt i denne perioden.
178 x live i 2013
20 år siden første platealbum «Godmorgen søster» markeres med heftig turnering og med seg har de bandets første vokalist, Jan Toft. På 13 måneder fra oktober 2012 spiller Vamp 178 konserter.

Bjørn Berge
Ekstra bonus for mange er at Bjørn Berge, som mange tinndøler av fan av, er med i bandet som kommer til Rjukan. Berge ble kjent allerede som 13 åring. Han har siden den gang utgitt 12 album og vunnet to Spellemannspriser. Han har også spilt på RjukanRock før. Bjørn er kjent for sin energi og gitarteknikk, noe som har gjort han til en ettertraktet artist på verdens konsertscener. Bjørn Berge har de siste 17-18 årene turnért Norge, USA og Europa på kryss og tvers og gjort mange festivaler rundt i verden.

Ny single og skive
Vamp sin nye singel «Onkel Holger» hyller livsgleden og Øyvind Stavelands filleonkel. Mens Haugesunderne gjør ferdig sitt kommende album «La la la» i Etne, det er først i vente i oktober, legger Vamp ut på stor sommerturné, der Rjukan står tidlig på kartet. Vamp har gjestet Rjukan en gang tidligere, og er ikke mer blaserte enn at de faktisk gleder seg veldig til å spille i Tveitoparken!

Vamp
Bandmedlemmer:

Øyvind Staveland – fele, bratsj, fløyter og trekkspill.
Jan Toft – vokalist, gitarist
Odin Staveland –  tangenter og trommer/ perkusjon.
Bjørn Berge – banjo og gitar 
Kjetil Dalland – usikkprodusent, låtskrivar 
Lars Eirik Støle – tangenter 

Gjengitt i samarbeifd med RjukanRock

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia