fbpx

Kulturprisen til Knut Nyheim og Signe Eira og Kamerina Kulturverksted

Radio Rjukan25. mars 20179min
kamriana2017-kult-4_fd0a

""Omsider ble det en anledning til å dele ut kulturprisen 2016. Den har vært utsatt i påvente av et passende arrangement, og lørdag var det en anledning.

Årets prisvinner, eller nærmere bestemt fjorårets, er Kamerina Kulturveksted ved Knut Nyheim og Signe Eira.

– De ble valgt av Kultur- og Oppvekstutvalget blant 8 innkomne forslag på gode kandidater til årets kulturpris. I retningslinjene for å motta prisen, står det at prisen kan tildeles nåværende og tidligere aktive kunstnere, utøvere og formidlere som er fra, eller bor i Tinn kommune eller har sitt virke i Tinn kommune.
Prisen er en hederspris til mottakeren for verdifull kunstnerisk eller idrettslige prestasjoner, eller for lang og framstående innsats som har gjort seg særlig fortjent til en slik honnør, ved en aktiv og engasjert deltakelse innenfor det kulturelle området i Tinn, fortalte kultur- og oppvekstutvalgets leder Ragnar Gunleiksrud, da han sammen med ordfører og kultursjef overrakte prisen.

""Kulturprisen består av en bronsestatue ”Liten Ida” laget av billedhugger Kjell Grette Christensen og kunstdiplom laget av kunstneren Liv Solberg Andersen.

I begrunnelsen for årets kulturpris, som ble lest opp av ordfører Bjørn Sverre Sæberg Birkeland:
– Årets kulturprisvinner er en institusjon, ikke bare for Hovin, men for hele kommunen med sine mange prosjekter og deltakelser i både offentlige- som private arrangement. 

Kamerina kulturverksted ble etablert i Gamle Fosso skole i 2008 med eget lydstudio og atelier med det formål å gi kommunen kulturtilbud gjennom musikkproduksjon, bildekunst og litteratur, årlige festivaler, månedlige arrangement, samt arrangere utstillinger og konserter med både lokale og internasjonale utøvere. 

Kamerina kulturverksted har gjennom sin profesjon medvirket til å gi høyt kvalifisert hjelp til kulturlivet i Tinn. ""Kamerina har med sine tilbud gitt lokale musikere og sangere profesjonell hjelp ved ulike musikkproduksjoner og plateinnspillinger samt å ha bidratt til at billedkunst og litteratur har blitt allment tilgjengelig gjennom sin kursvirksomhet. 

Gamle Fosso skole er blitt et viktig kultursentrum som hoværinger og alle andre i kommunen kan være stolt av. De siste årene har de også samarbeidet med Tinn kommune vedr. drift av Hovin Fritidsklubb i sine egne lokaler.

Knut og Signe engasjerer seg sterkt i det lokale kulturlivet både som utøvere, instruktører og produsenter. I 2014 og 2016 skrev de og iscenesatte spelet om bondehelgenen «Tollev Salemann» i sammen med Grautkjerringan på Bakkhuslåvin. 

Kamerina kulturverksted er en verdig kulturprisvinner som har gjort og som fremdeles gjør mye for kulturlivet i Tinn ""kommune. Dette ønsker Tinn kommune å hedre ved å tildele Tinn kommunes kulturpris 2016 til Kamerina Kulturverksted v/ Signe Eira og Knut Nyheim, så Birkeland, før han overrakte statuetten Liten Ida, og kultursjef Marit Kvitne overakte blomster og den flotte innrammede prisplaketten sammen med Gunleiksrud.

Paret ble overrasket, både over det fine besøket og prisen. Det står ikke fritt at de lurte fælt når ført et par journalister "tilfeldigvis" ramlet inn med 15 minutters mellomrom, og da ordfører også gjorde det med sin delegasjon.

– Ja vi begynte å lure, særlig når ordføreren kom inn døra i dress. Men det var veldig hyggelig.
""– Det er veldig hyggelig å få kulturprisen. Veldig koselig. Det gir virkelig fornyet pågangsmot, sa Knut Nyheim, og plasserte Liten Ida øverst på det høyeste skapet som har tilhørt John og Klara Fjeldhøi. De gjorde også sitt på kulturfornten for Tinn kommune, sier Nyheim.
– Det gir oss enda mer lyst til å gjøre gale ting, sa Nyheim, som innrømte at de er litt gale.

– Nå som vi ble overrasket slik, så satte det meg litt ut, jeg må innrømme det, sier Signe Eira, som er vant til å ha kontroll og regi.
– Vi ble overraska allerede første året her at vi omsatte over 200.000 over budsjett allerede i 2009, og siden har bare fortsatt videre, sa Eira, og røpet om nye planer.
– Jeg holder på å skrive en historisk forestilling om Hovin, som skal settes opp her ute.

Alle de spesielle gjestene ble med på omvising i bygget, som huser mer enn kulturkafé. Studio med tilhørende fasiliteter, øvingsrom og et eget barlokale. (Se bilder i bildegaleriet nedenfor.) 

– Det er ildsjeler med sann entusiasme og pågangsmot, og det er ekstra gledelig. Det er jo den høyeste kulturoppmerksomheten i kommunen, og det var en glede å dele den ut sa, Birkeland, som var imponert etter omvisingen.
– Jeg har ikke vært her før, og det er veldig imponerende, sier Birkland.

Tidligere kulturprisvinnere:
Gunnar K. Dahle, Anne Marie Aarstad, Hølje Dahle, Halvor Holte, Helge Dahl, Rjukan IL, Reidar Hole, Gunnar Odd Hagen, Nils Haukaas, Arne Olesrud, Tore Bystrøm, Per Pynten, Jon Haukaas, Margit Tollefsjord, Olav Øyaland, Bernhard Brennemoe, Bjørn Myhre, Gro & Hølje Brekka, Revygruppa Rallar’n, Johan Fjeldhøy, Franco Bartelli, Elisabeth Spockeli, Ole Jon Tveito, Sigmund Holte, Doris Ek, Cirkus Sibylla, Per Berntsen, Hans Ragnar Valebjørg, Arne Hagen, Unni Boksasp, Budeiene Barbro Stordalen, Nanfrid Røysland og Ingebjørg Håvardsrud og damekoret Agitato.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia