fbpx

SP-landsmøte vil sikre silvilforsvaret og gi Posten tilbake brevmonopol

Radio Rjukan26. mars 20176min
trygve-s-vedumsp-lnadsmote2017-2_ca12

""Senterpartiets landsmøte har i helgens landsmøte jobbet seg gjennom over 500 endringsforslag og en rekke resolusjoner for å finslipe sin politikk for høstens stortingsvalg, og e n trekke av dem har naturligvis tydelig nærings- og distriktsprofil.

Sp vil inn i en rødgrønn regjering med Arbeiderpartiet, og har fått en størrelse som kan tyde på at det er sannsynlig.
Det kan fort bli en realitet hvis dagens oppslutning om partiene holder inn det siste halve året før valget.

Her er noen av sakene som fikk mest oppmerksomhet.

Senterpartiet vil gjøre det enklere å jakte på ulv som har gjort skade, og vil godta ulvejakt med helikopter.
– Dette er et godt program for hele Norge. Med unntak av ulven, der må vi være ærlige nok til å innrømme at den kommer dårlig ut, sa Ola Borten Moe da han la fram forslaget til nytt program.
Han fikk støtte for forslagene, og landsmøtet vedtok blant annet at man kan ta i bruk hund, helikopter, droner og scooter når man jakter på ulv som har gjort skade.Partiet har imidlertid tatt bort formuleringen fra 2015 om å jobbe for muligheten til å bruke pepperspray mot ulv.

""Norge må ha et fungerende sivilforsvar og heimevern i hele landet. Sp sitt forsvar kan bistå politiet og samarbeide dersom behovet skulle oppstå – det gir trygghet for alle. Norge må ha en sterkt Kystvakt, mener partiet.

Senterpartiet vil gi Posten tilbake eneretten til å levere brev under 50 gram, og gjeninnføre lørdagsdistribusjon av post. Programkomiteen var delt i spørsmålet, som fikk flertall da programmet ble vedtatt søndag morgen.

Landsmøtet valgte å utsette avgjørelsen om en uttalelse om at «velferdsprofitørenes tid er forbi» til etter valget. Likevel ble det gjort enkelte vedtak som strammer inn på bruken av private aktører for å utføre offentlige tjenester.

Sp vil arbeide for et lovverk som sikrer at midler bevilget til barnehagedrift skal gå til dette og ikke bli utbytte hos private eiere avslutte bruken av konkurranseutsetting og anbud i barnevernssektoren

Og SP la utenlandske studenter studere gratis på UiO og andre norske universiteter og høyskoler, ifølge Senterpartiet. Dermed blir det trolig ikke flertall i Stortinget for å skrote gratisprinsippet for høyere utdanning.

Landsmøtet vedtok at de vil beholde dagens støtteordning ved kjøp av elbiler, som gir økt støtte desto dyrere bilen er. Ola Borten Moe er blant dem som ønsket å gi like mye støtte til alle elbiler, slik at luksusmodellene ville blitt dyrere. Stortingsrepresentant Marit Arnstad fryktet at det ville ødelegge markedet for elbiler i Norge.
Partiet ønsker samtidig å fase ut bruksfordelene for nullutslippsbiler fram mot 2030.

Partiet ønsker også å styrke forsvaret, øke forsvarsbudsjettet til NATO-målet om 2 prosent og sikre seg forsvarsministeren dersom de kommer i regjering.

Senterpartiet vil ikke endre dagens regler mot dobbelt statsborgerskap. Senterpartiet går imot SV, MDG, Venstre og Høyre, som alle har gått inn for å tillate dobbelt statsborgerskap.

Senterpartiet ønsker forbud mot burka og nikab på skoler og universiteter.
Senterpartiet ønsker et nasjonalt forbud mot heldekkende hodeplagg i offentlige bygninger og institusjoner. Stortingsrepresentant Kjersti Toppe ønsket å droppe forslaget, men fikk ikke med seg landsmøtet. Dermed går partiet inn for at plagg som nikab og burka skal bli forbudt på skoler og universiteter.

Senterpartiet sier de er garantist mot norsk medlemskap i EU, og tror brexit vil åpne dørene for en bedre handelsavtale med unionen enn dagens EØS-avtale.

Trygve Slagsvold Vedum ble enstemming gjenvalgt som leder av SP under valget lørdag.

Det var ingen representanter fra tinn på helgas landsmøte, til tross for at SP er Tinns klart største parti med 41,9 % av stemmene.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia