fbpx

Filmer Askeladden ved Gaustatoppen?

Radio Rjukan16. januar 20165min
askeladden-film_34e5

Spillefilmen "Askeladden – I Dovregubbens hall" er ifølge Norsk Filminstitutt (NFI), som har bidratt med 16,5 millioner som delfinansiering til produksjonen, lagt til Norge på 1800-tallet og handler om den fattige bondesønnen Espen Askeladd på 17 år, som begir seg ut på en farefull ferd for å redde kongerikets prinsesse fra Dovregubben. Manuset er ved Aleksander Kirkwood Brown og Espen Enger, og filminnspilling er tekst å starte i april.

Maipo veit hva de driver med når det gjelder familiefilm. De har de siste åra stått bak flere populære barnefilmer som "Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa" og "Doktor Proktors prompepulver". Sandemose har også papirene i orden. Han har tidligere har laget "Fritt vilt 3" og "Gåten Ragnarok", er barnebarn av Bjarne Sandemose, filmskaperen som på 60-tallet samarbeidet med med Ivo Caprino om å lage dukkeanimasjoner av folkeeventyr som "Reve-enka", "Sjuende far i huset" og "Gutten som kappåt med trollet".

– Jeg som er glad i eventyrfilmer, synes det er kjempegøy å få støtte til noe så eventyrlig. Målet er å blåse nytt liv i Askeladden, som ikke er like fremtredende i bevisstheten til dagens unge på samme måte som tidligere, sa Sandemose til Dagbladet i fwebruar 2015, da han fikk bekreftet støtte til prosjektet fra NFI.
– De fleste har en formening om hvordan Espen Askeladd er: han er en kvikkas som går sine egne veier, og så har han humor – eller "vidd", som det står i eventyrene. Det blir både morsomt og et skikkelig spennende eventyr, og det som finnes av humor i Askeladden-figuren skal få godt spillerom, sa regissøren til avisa.

""Nå vurderes filmen spilt inn i norge på grunn av den nye film-insentivordningen, og Gaustatoppen er med i vurderingene.
Vebjørn Enger, som har vær ti Tinn og spilt inn film før, nemlig "Kompani Orheim" er valgt ut til å spille hovedrollen.

Vebjørn Enger gjorde et imponerende inntrykk i den filmen, ssom vant den prestisjetunge filmprisen Dragon Awards under den Göteborg Internasjonale Filmfestival. At han nå er valgt ut som Askeladden får utelukkende lovord rundt om i filmbransjen, som er perfekt valg. Askeladden med sitt nysgjerrige vesen skal være den som bærer hele filmen på sine skuldre. Det har Enger bevist at han kunne med "Kompani Orheim".

Det gjenstår også å finne steder å spille inn filmen. Hvor mye av den som blir spilt inn i Norge, avhenger av den totale finansieringa og er ennå ikke fastlagt. 
– Vi er definitivt interessert i Gaustatoppen som location, men vil gjerne få avklart et par ting før vi snakker mer omn det i media, sier produsent Åshild Arlane Ramborg til RA.
Så filmen er foreløpig bar ei en planleggingsfase.

Men Sandemose sier selve essensen av norsk natur skal fanges i storslagne bilder og være en stor del av filmopplevelsen. 
– Det blir en utfordring å finne de riktige stedene. Men det er også en berikelse å kunne bruke naturen i så stor grad som en karakter i en eventyrfilm, sier regissør Sandemose til Dagbladet.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia