Norsk film opplever rekordår på kino. Målsetningen om at minst hver fjerde kinobillett skal være solgt til en norsk film er oppnådd til overmål de siste to årene, mye takket være pandemien. Men også før covid-19 hadde man nådd målet om at 25 prosent av Norges største kulturtilbud skulle være solgt til norske filmer.
I mars venter man spent på om Norge kan stikke av med en Oscar for «Verdens verste menneske» som var en overraskelseshit på kino i Norge ifjor. Riktignok bak både «Tre nøtter til Askepott» og «Nordsjøen».
Det gir nok små odds å tenke at «Kampen om Narvik» vil innta en topplass i Tinn, og kanskje i Norge i 2022, og den kommer allerede i mars.
Her er den norske filmvåren med forbehold om at vi ikke går inn i en ny korona-nedstengning og får nye premiereutsettelser på filmene.
Det er mars som peke seg ut som årets norsk-måned på kino.
«Vikingulven» – premiere 18. februar
Første norske film ut i 2022 er distribuert av SF Studios og er en varulvfilm med en kvinne en hårete hovedrolle, og forhistorien er hentet helt fra vikingtiden. Store deler av filmen er faktisk spilt inn på Notodden, så det er et ekstra incitament for at den kan gå godt på Rjukan også.
Regissør er Stig Svendsen, som har skrevet manus sammen med Espen Aukan. Det er John M. Jacobsen og Ellen Alveberg som produserer for Filmkameratene, og på rollelisten står Elli Müller Osborne, Sjur Vatne Brean, Arthur Hakalahti og Liv Mjönes.
Handlingen: Thale (17) har nettopp flyttet med familien til den lille byen Nybo der moren har fått jobb i politiet. På en strandfest med lokale ungdommer blir en student brutalt drept, og Thale er nøkkelvitne i saken. Hvem eller hva står bak drapet? Mye tyder på at det kan være et dyr, kanskje en ulv.
«Full dekning» – premiere 25. februar
Regissør er Arild Andresen som har vært og filmet Kompani Orheim blant annet på Rjukan, i tillegg til å stå bak filmer som «Hjertestart» og «Keeper’n til Liverpool» Full dekning har manus av Lars Gudmestad, men er etter ide av en god fransk film «Pefekte fremmede» som du kan se som ny på Netflix nå.. Produsent er Ruben Thorkildsen for Storm Films.
Kinosjefen har vært i tenkeboksen på denne.
– Jeg er usikker på denne. Det kommer mye ny film nå, og jeg ser gjerne at de som er interessert i noen filmer som er på vei, sier ifra. jeg har egentlig ikke råd til å sette opp film som folk ikke kommer for å se. Her er jeg i tvil selv om jeg likte veldig god den franske filmen denne er basert på, sier Jenbergsen.
På rollelisten finner vi bl.a. Agnes Kittelsen, Nicolai Cleve Broch, Thorbjørn Harr, Jan Gunnar Røise og Kyrre Hellum.
Fra handlingen: En dramakomedie om hvite løgner, mørke hemmeligheter og oransje vin. En vennegjeng med partnere møtes til sin årlige viltmiddag, men akkurat denne kvelden skal utvikle seg i en retning ingen av dem hadde sett for seg, og ingen vil glemme.
«De Fredløse» – premiere 4. mars
Regissør og manusforfatter er Henrik M. Dahlsbakken, som også produserer for sitt selskap FilmBros. Du husker hans «Gledelig Jul», «En affære» og «Cave».
– Her er jeg også usikker, men nå kan folk til enhver tid si hva de er interessert i. Jeg ønsker en dialog med publikum om hva de har lyst til å se, sier kinosjefen, som synes filmen virker spennende, men som er i tvil om den blir markedsført godt nok. Det er tungt å dra publikum til en film som får lite «buzz» på forhånd.
(Det er foreløpig i hvertfall ikke lagt ut trailer på denne.)
På rollelisten står bl.a. Åsmund Høeg, Filip Berg, Benjamin Helstad, Ingar Helge Gimle og Cecilie Mosli.
Fra handlingen: Et krim/drama løst basert på en spektakulær, norsk kriminalsak fra mellomkrigstida, som også var utgangspunkt for Tancred Ibsens «To mistenkelige personer», forbudt av Høyesterett i 1950. Den unge Johannes er en stille og introvert gutt som har mistet retningen i livet. Han strever med å finne tilhørighet i et Norge anno 1920. En dag møter han den karismatiske svensken Mikael som tar ham med på en reise gjennom vakker, norsk natur krydret med stadig grovere kriminelle handlinger.
«Trond Giske – Makta rår» – premiere 11. mars
Regissør for denne dokumentaren er Håvard Bustnes, som også har skrevet manus til denne samt til «Opprørske oldemødre» og «Hatets vugge». Han har fotfulgt Trond Giske i perioden før og etter han mistet tronen som kronprins i Arbeiderpartiet. Produsenter er Håvard Bustnes, Ingrid Galadriel Aune Falch og Christian Aune Falch for UpNorth Film.
Å se i filmen er en rekke toppolitikere og journalister foruten hovedpersonen som åpenhjertig forteller underveis i filmen. Dette er nok ikke en film som settes opp på Rjukan med mindre det kommer ønsker og krav om det.
Dokumentaren lover et unikt innblikk Norges mest omtalte #metoo-sak. Det er en film om hvordan makt gjør blind, og hvor lett det er for makthavere å bevare konsensus gjennom fortielser og taushet.
«Kampen om Narvik» – premiere 18. mars
Denne filmen, delvis innspilt på Rjukan trenger neppe noen ekstra omtale og presentasjon, men det er altså regissør er Erik Skjoldbjærg som står bak (Insomnia, Nokas, Pionér, Pyromanen) til et manus av Christopher Grøndahl og produsert av Aage Aaberge og Live Bonnevie for Nordisk Film. Budsjettet har endt på 63,2 millioner, en av tidenes dyreste norske filmer.
– Dette gleder vi oss storveis til naturligvis, og her regner jeg med fulle hus, selvfølgelig, sier kinosjef Robert Jenbergsen.
Krigen går godt på kino i Norge, og en film delvis innspilt på Rjukan bidrar til at denne tippes inn i kinotoppen for 2022.
Filmen skulle vært julens norske storfilm til jul ifjor, men da ble innspillingen stoppet av koroan mens den var på Rjukan, og premieren ble skjøvet til første juledag 2021, men fikk også den premieren utsatt. men nå er den klar!
På rollelisten finner man Carl Martin Eggesbø, Kristine Hartgen, Stig Henrik Hoff, Henrik Mestad, Kari Bremnes og Billy Campbell.
Fra handlingen: April 1940. Den gryende krigen i Europa virker fjern for nordmennene, men verdens øyne er allerede rettet mot Narvik som skiper ut jernmalmen Hitler er avhengig av for å holde det tyske krigsmaskineriet i gang. Natt til 9. april krenkes Norges nøytralitet og tyske soldater går i land. Bykommandanten overgir Narvik uten kamp, men ikke alle er villige til å legge ned våpnene. Et kompani på 200 norske soldater bløffer seg ut av byen og tar opp kampen.
«Alle hater Johan» – premieredato 25. mars
«Alle hater Johan» fra Nordisk Film Production har en tilblivelsesprosess på åtte år – gjennom pandemi og mye mer. De har også vært utsatt flere ganger fra sin premiere på kino.
Regissør er Hallvar Witzø, kjent fra («Ja i elsker», «Tuba Atlantic» og TV-seriene «Helt perfekt» og «Neste sommer»). Erlend Loe har skrevet manus.
På rollelisten står litt av et stjernelag: Pål Sverre Hagen, Ingrid Bolsø Berdal, John Brungot, Ine Jansen, Ingunn Øyen, Paul-Ottar Haga, Trond-Ove Skrødal, Hermann Sabado.
Fra handlingen: En komedie om Johan Grandes lange og eventyrlige liv, og hans evige kamp for den store kjærligheten. Sprengbasen Johan Grande er en einstøing som bor på det lille stedet Titran, ytterst i det forblåste trønderske havgapet. Ei bygd hvor Grande-familien aldri har fått innpass. Familiegården deler han med villhesten Ella og en masse dynamitt. For Johan er glad i Ella og store eksplosjoner, men ikke veldig mye annet. Bortsett fra nabojenta Solvor, da. Hans livs store kjærlighet. Som han ved et uhell kom til å sprenge litt i stykker i ungdomstida.
«Alt for Norge» – premiere 25. mars
«Alt for Norge» er blant vårens åtte norske filmpremierer. Det er dokumentaren om Drillos, Egil Drillo Olsen og hans norske landslag som gjorde furore på 90-tallet. Dette er unike bak kamera-blikk på det som skjedde underveis da Norges landslag trente i svarte søppelsekker for å forberede seg til VM, og slo Brasil, Nederland, England og det som var.
– Her er jeg spent på hva pulkummet er, men ryktene går på at filmen er knallgod og rørende. Det er mulig dette er for et godt voksent publikum, men det er en god andlening til å dra med podene for å vise norsk fotballhistorie, sier kinosjef Jenbergsen.
Regissørene Jo Vemund Svendsen og Daniel Høglund brukte unike personlige opptak og store mengder helt nytt videoarkiv for å skildre de kaller «et norsk folkeeventyr». Produsenter er Tom Marius Kittilsen, Knut Inge Solbu og Rannveig Huuse For Fenomen Film.
I filmen ser man Egil «Drillo» Olsen, Kjetil Rekdal, Rune Bratseth, Øyvind Leonhardsen, Stig Inge Bjørnebye, Frode Grodås, Erik Thorstvedt, Lars Bohinen, Jostein Flo, Jan Åge Fjørtoft, Tore André Flo og Sigrun Vedelden.
Fra handlingen: Hele Norge holdt pusten da Kjetil Rekdal la ballen på straffemerket i Marseille en sen sommerkveld i 1998. «Det viktigste sparket på en fotball i Norges Fotballforbunds historie …», messet kommentator Arne Scheie gjennom TV-en og ut til en hel nasjon. Filmen er en reise gjennom hele 90-tallet da «Drillos» ble symboler på et land i stor endring.
«Lange Flate Ballær 3» – premiere 1. april
Regissør Harald Zwart vender tilbake med tredje komedie ut i filmserien om de fotballgale fredrikstadianene, med manus av Pål Sparre-Enger. Produsent er Veslemøy Ruud Zwart for Zwart Arbeid.
På rollelisten til komedien står bl.a. Samantha Fox, Hellbillies, Ulrikke Brandstorp, Harald Rønneberg, Stian «Staysman» Torbjørnsen, Tor Eckhoff.
Fra handlingen: Laila kaster Petter på dør etter 14 års forlovelse. Petter innser han må rydde opp i gamle ekteskap eller miste Laila for alltid, Han må til Litauen, finne vigselsattesten og dernest få skilsmissepapirer underskrevet. Kællane blir med for å handle kvota. Men en sint svoger skal kreve en gjentjeneste. Skal Petter få underskriften han ber om må 12.000 liter sprit til Norge i en trailer.