fbpx

Andreu Jacob forlater Rjukan

Radio Rjukan9. august 201619min
andreu-jacob2_c916

""Andreu Jacob kom fra Barcelona i Spania til Norge i kjølvannet av den økonomiske krisa i landet. Bak seg hadde han en stor produksjon som svært anerkjent kunster og musiker. Han landet på Rjukan, og ble tatt imot med åpne armer av en rekke personer og kulturpersonligheter, og med sitt åpenhjertede og sydlige temperament ble det er hjertelig møte.
Det var tydelig at Tinn hadde fått en kulturpersonlighet av de sjeldne brått hevet inn i kulturmiksen.

Andreu Jacob mistet sitt hjerte til Rjukan og Tinn og mottagelsen han fikk, og han traff også kjærligheten i Anastassia Dokunina (danseren i midten på bildet nedenfor), som han også fornylig har fått familieforøkelse sammen med.
Han har arrangert en lang rekke konserter og kulturelle møter mellom inviterte musikere og kulturpersonligheter, og har knyttet sterke musikalske og kunstneriske bånd med svært mange i Tinns kulturelle liv.

Han har i over to år jobbet iherdig for å få gjennomført store kunstneriske prosjekter. Både med symfoniplaner og musikkskole. Han har ikke fått kommunal størte til prosjektene, og heller ikke gehør for planene, eller noe hjelp til å skaffe de nødvendige midler. 

""– Både jeg og Anastassia er veldig lei oss for at vi nå har besluttet å forlate Rjukan, og flytte til Nesodden i september, men det vil være sunt for oss å få en miljøendring nå.
Jeg tror fortsatt at Rjukan hadde vært det perfekte sted for å få det til, men det har dessverre vist seg at den kommunale interessen for å støtte prosjektene mine er mye større andre steder enn i Tinn. Dessverre, sier Andreu Jacob i en kommentar til Radio Rjukan.

– Jeg ønsker å takke alle de fantastiske vennene vi har fått i Tinn, og takke RA og Radio Rjukan og svært mange andre for supporten. Den har vært veldig kjærkommen og god. 
I osloområdet anser Andreu mulighetene for å få fullført noen av sine kunstneriske planer lettere, med en større kontaktflate, og ikke minst med større kunstnerisk velvilje hos kommunale myndighter. 

– Det ha vært en vanskelig avgjørelse, for vi elsker Rjukan, og vi har fått venner for livet her. Men jeg har aldri oppnådd noen support fra den kulturelle ledelsen her. De har rett og slett ikke vært interessert i det jeg holder på med. Derfor hadde vi ikke noe valg. Her er man opptatt av å kutte budsjetter istedetfor å hjelpe med å skaffe midlene som trengs for å oppnå store prosjekter og større kulturell utvikling, ser Jacob.
– Det er også liten eller ingen vilje til å forsvare den kulturelle aktiviteten og spre alt som skjer her til den store verden. Jeg er overbevist om at det er det Rjukan trenger som en verdensarvby. Det er slik folk kommer for å oppleve ting her. Jeg ber om at Tinn må øke sin kulturelle forståelse i ledelsen, og finne samarbeidspartnere som kan videreutvikle kulturlivet her. Ellers er jeg redd det er mange andre som vil følge oss ut, og forlate Rjukan av samme grunn, sier Jacob.

""– Jeg og Anastassia ville gi så mye av oss selv tilbake, så dette er veldig leit for oss. Jeg har ønsket å åpne en kulturskole her. Og jeg har tross alt stor faglig kompetanse, også utdanningsmessig.
Men det blir helt nødvendig med en luftforandring for oss nå, sier Jacob.

Kultiursjef Marit Kvitne beklager Andreu og Anastassias avgjørelse.
– Det er veldig trist at de føler de ikke har fått den nødvendige støtte. Vi har mottatt flere søknader fra dem, og alle er blitt behandlet på lik linje med alle andre. Og det har vært mange gode prosjekter, men det er nå engang slik at det er kamp om midlene, og politikerne bestemmer. Det er jo ikke kulturkontoret som avgjør søknadene, og vi har desserre en budsjettsituasjon å ta hensyn til. Men det er synd at han ikke har funnet finansieringen han trenger, sier Kvitne.

– Andreu Jacob har hatt kjempegode prosjekter, men det er det mange som har, og de har ikke nødvendigvis vært enkle å få til på så kort tid som man kunne ønske seg. Det er veldig mange som har gode prosjekter i Tinn, og det er trist at vi ikke kan støtte mer, men mange forventer mye av kommunen, mener Kvitne, som likevel tar imot kritikken konstruktivt.
– Det kan hende vi bør se på dette igjen. Vi mangler jo litt virkemidler på dette området, og tilskuddsportalen som vi er medlem av, er mange ikke godt nok kjent med. Vi bør kanskje friske opp litt igjen på denne sektoren, for vi mangler noen som kan bistå med å få til gode søknader for å skaffe penger til prosjekter utenom det kommunale, mener Kvitne, som håper Jacob finner det han søker av bistand i Oslo-området.

Ordfører Bjørn Sverre Sæberg Birkeland kjenner til Jacobs beslutning.
– Jeg har fått vite det, og synes det er kjempetrist at han flytter, men forstår det også veldig godt. Han må ha noe å leve av, og når han har fått et tilbud på Nesodden, så må han ta det.
– Andreu er jo en fantastisk kreativ og dyktig kunstner og multiinstrumentalist som nok lettere vil finne sine prosjektmidler i hovedstaden, enn her. Vi har dessverre ikke kunnet opprette en spesiell stilling til ham i kulturskolen som har vært fullt besatt, og har heller ikke anledning til å gi kunstnerlønn, selv om vi gjerne skulle hatt slike muligheter for å lykkes med god kulturoppbygging, mener Tinns ordfører.
Samtidig er det ikke alltid så lett å nå igjennom i det norsk systemet med alle prosjekter, og ikke i en mindre kommune som vår med begrensede midler. Vi prøver å støtte det kulturelle så godt vi kan, men det strekker ikke til i forhold til alle ønskene, sier Birkeland, som ser at det fort ble et smalt og lite miljø i Tinn.
– Han er jo en vannvittig dyktig musiker og produsent, og vi ønsker ham velkommen innom Tinn med framtidige prosjekter, dersom han skulle få ønsker om det. Samtidig ønsker jeg ham lykke til i et større fagområde, sier Birkeland til Radio Rjukan. 

""Andreu Jacob har laget et resymé av det han har jobbet med på Rjukan de siste tre årene, og som han spør om Radio Rjukan vil formidle. 
– Det er blitt mer enn 100 musikkverk, som er blitt endel av mine minner, og som er dypt sammenvevet med Rjukan og  mottagelsen jeg har opplevd her, og ikke minst møtet med den fantastiske byen, kulturen og naturen, sier Jacob, som ikke utelukker at han kan komme tilbake.
– Vi får se. jeg håper jo det, men da håper jeg også at den kulturelle ledelsen har utviklet seg til å tenke mer fremtidsretta, og ikke bare på hva som finnes på små budsjetter. Kommune og kultur må gå hånd i hånd og finne mulighetsrom, hvis stedet skal utvikle sin kulturelle attraktivitet.
Han har laget en oversikt over noe av det viktigste og mest utadretta i hans produksjon.
Bildet ovenfor viser fra en av kunst art symbiosis-forestillingene der Jelena Anikanova, Anastassia Dokukina og Andreu Jacob holdet konsert og performance til lysbilder av fotograf Bjørn Tore Manuel Emanuelson.

Resymé av tre år på Rjukan – av Andreu Jacob
3 år av mitt kultur arbeid i Rjukan, del av min sjel!
Mer en 100 musikkverk skriftelige og publiserte jobber som blir en del av ett minne. www.andreujacob.net
1. RJUKAN, Den evige omfavnelse av fjellet (Symphony nummer 23) http://www.andreujacob.net/#!symphony-nummer-23/cqag
2. JA VI ELSKER DETTE LANDET (Orkesterplass versjon) med Hans Jørgen Langeland/Elisabeth Karsten. http://www.andreujacob.net/#!ja-vi-elsker-dette-landet/c21km
3. DEN SOM KOMMER GÅENDE ALENE (litteratur og musikk skrevet og inspirert jubileum 100 år kirke Rjukan) med Randi Kristin Mossing (Når litteratur møter musikk). http://www.andreujacob.net/#!randimossing/bi8x1
4. KILDEN http://www.andreujacob.net/#!kilden/cuwx
5. NÅDE (Orkesterplass versjon) med Bjørn Sverre Sæberg Birkeland. http://www.andreujacob.net/#!bjornsverrebirkelan/lrukn
6. ALL THE LOST PEOPLE (Orkesterplass versjon) med Sol Heilo "Sol Katzenjammer".
http://www.andreujacob.net/#!sol-heilo-katzenjammer/c1ie9
7. SOLENS symfoni (Symphony nummer 24). http://www.andreujacob.net/#!symphony-nummer-24/c1fdc
8. GAUSTATOPPEN med Hans-Dieter Fleger. http://www.andreujacob.net/#!hans-dieter-fleger/cda6
9. KUNST art symbiosis / vol. I / vol. II / vol. III. http://www.andreujacob.net/#!kunst-art-symbiosis/c1rmc
10. CO creation ART collective ELEMENTS. http://www.andreujacob.net/#!art-collective-elements/dlu1k
11. ELISABETH KARSTEN & A.JACOB http://www.andreujacob.net/#!ajacob-ekarsten/c2eq
12. OLLE JOHNNY LANDE (Gi med et sted). http://www.ollejohnnylande.net/#!publikasjoner/c1jmr
13. IAN BRODIE Productions/visit Somerset. http://www.andreujacob.net/#!ian-brodie/c1q0u
14. Soundtracks laget for utrolig internasjonal kunstnere, hvordan: Gottfried Helnwein, Serge Marshennikov, Emanuele Dascanio, Peter Gric, Thomas Dodd, Rusty McDonald, Brooke Shaden, Lara Zankoul, Владимиp Федоткo, Christopher Shy, Laurie Lipton, Peter Coulson, Ian Brodie, Tommy Ingberg, Alex Timmermans, Kasia Derwinska, Chris Mars, Michael Kühne, Jaymi Zents, Johannes Wessmark, Nataly Kukula Abramovich, 翁梁源 Liang Yuan Wong, Bjørn Tore Manuel Emanuelson, Carmen Redondo, Viviana A. González, Pere Galera… og mer, og mer !!! http://www.andreujacob.net/#!kunst-art-symbiosis/c1rmc
15. Noen soundtracks for kortfilm, som vises snart! Monika Lyko
16. Soundtracks laget for Lokale kunstnere hvordan: Liv Solberg Andersen, Katie Hagen, May-Liz Dokka.
17. Og mange forskjellige musikkarrangementer og prosjekter med fantastiske artister i Norge: Sol Heilo, Elisabeth Karsten, Hans Jørgen Langeland, Irene Bjaanes, Kai Bakke, Bjørn Sverre Sæberg Birkeland, Olle Johnny Lande Anastassija Dokunina, Grete Marlen Fagerholt… mine unnskyldninger til alle jeg måtte ha glemt!
18. Opprettelsen av den første "Skriugata Jazzfestival" http://www.andreujacob.net/#!as-trio/c1wmu
19. Opprettelsen av den første "Workshop – ART symbiotic" http://www.andreujacob.net/#!workshop–art-symbiotic-2014/c130e
20. Og min deltakelse i ulike konserter og performances, spesielt den veldedighetskonsert i Skien "Jazzhelp" for flyktninger, sammen med noen av de mest respekterte navnene i jazz-Norge. En ære!
Ønsker å takke representanter for kultur på Rjukan. Har vært fantastisk din store samarbeid, jeg er imponert!
Mitt kjære Rjukan, alt dette er en del av min arv til deg… Fra september håper jeg å se dere igjen også på Nesodden i framtida!
      Andreu Jacob

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia