fbpx

Matfestivalen 2022 en suksess – Kan bli utvidet i 2023

Radio Rjukan23. november 202210min
Matfestivalen (2)

Rjukan Matfestival har utarbeidet rapport for årets arrangement som gikk av stabelen over sju dager fra 11. – 17. juli i sommer. Festivalen som drives av Morten Sørensen og Rune Stang har allerede etablert seg som det største arrangementet i Tinn.

– Vi var veldig fornøyde med å kunne arrangere uten koronarestriksjoner i år, det gjorde ting lettere, sier Rune Stang.

– I år viser salget at vi hadde et sted mellom 4.000 og 5.000 besøkende, sier Morten Sørensen.

– Det betyr at vi er et godt stykke på vei mot målet om 15.000 besøkende. Kommer vi så langt vil det være en festival som strekker seg langt utover torget, der forhåpentligvis hele sentrum med alle butikker og serveringer blir med på moroa. Bare tenk å ha 10-15.000 mennesker som legger igjen 4-500 kroner hver rundt omkring på Rjukan – det ville vært en drøm som går i oppfyllelse, mener Stang.

– Matfestivalen omsatte for i området 2,2 millioner kroner i 2022, hvorav omsetningen av mat og drikke var omkring kr 1,2 millioner. I tillegg kommer billettsalg, utstilleravgift, sponsorer og tilskudd. Det ble solgt mer enn 1.200 burgere, 1.000 pizzaer og masse annen god mat, forteller Morten Sørensen.

– Butikker, overnattingssteder, puber, bensinstasjoner og andre får vanligvis også økt omsetning med flere folk i byen, men det er ikke tall vi har oversikt over, sier han.

– Utvidelse av festivalens varighet fra fire til sju dager var en kjempesuksess. Omsetningen økte med ca 70 prosent som resultat av dette, og mange flere besøkende fikk muligheten til å oppleve matfestivalen, noe vi tror vil styrke festivalens publikumsgrunnlag på sikt, mener Stang.

– Betyr det at dere vil utvide til 9 eller 10 dager?

– Ja, vi ser jo på de mulighetene, men når man leser om «kulturforakten» i budsjettforslaget til kommunedirektøren blir vi samtidig skuffa og skeptiske til om dette er noe kommunen ønsker videre. Det virker useriøst at det ikke blir lagt mer vekt på ringvirkninger av å ha en kommune med gode kulturarrangementer, mener Stang.

– Både med hensyn til bolyst og økonomiske ringvirkninger. Vi forstår at budsjetter skal gå opp, men hva med å løfte hodet opp fra regnearkene og se på mulighetene og avkastningene ved å investere i folks trivsel, og ikke bare i infrastruktur. Her skal det kuttes og legges ned uten noen form for redegjørelse av hva dette vil bety for kommunen på lang sikt, sier Stang.

– Hvor er drømmene og visjonene? spør han videre. Nå er det satt av drøye 400 000,- i budsjettet til kulturformål i kommunen fordelt på alle som gjennom tusenvis av dugnadstimer jobber for å skape noe. Det er latterlig dårlig i en kraftkommune med 800 millioner i budsjett, og jeg håper ikke dette blir vedtatt mener Stang.

– Rjukan Matfestival er ihvertfall helt avhengige av sterkere støtte for å få dette til å bli et arrangement som drar 15.000 mennesker, og det er andre utrolig dyktige kulturformidlere i Tinn som trenger det samme.

– Så vi må se an dette med utvidelse litt, og om det er grunnlag for å fortsette satsingen, sier Morten Sørensen.

– Vi har fått god støtte fra kommunen og spesielt RNU i oppstarten her, og gjennom dette fått vist hva slags potensial en matfestival på Rjukan i juli har, men vi behøver permanente kulturbevilgninger av noen størrelse for å drifte og satse videre, og der kan ikke næringsapparatet hjelpe oss videre, sier Sørensen.

– Festival kan utvilsomt være god butikk, men for å komme dit kreves det både tid og penger. Festivalen har uansett fått en veldig god start og den virker å være svært godt mottatt av både lokale og turister.

– Vi vet også at folk har reist fra andre steder i ens ærende for å delta på matfestivalen, så ryktet om dens eksistens har allerede fått litt vinger. Det betyr mye for oss som arrangør, og vi setter veldig stor pris på alle de flotte tilbakemeldingene vi har fått, mener Sørensen.

Beach Club med Beer Truck og Tiki-Bar var nytt i år og noe som ble lagt merke til av de besøkende.

– Ja, de fleste sperret opp øynene over dette. Vi synes det er utrolig kult med kontraster og dette satte spissen på konsertområdet. Vi har også andre konsepter vi funderer på, og som vi tror vil løfte arrangementet til nye høyder, men før vi går videre med planene må det finansielle på plass, sier Sørensen.

– Vi prøver å finne balansegangen og utvikle festivalen i et passende tempo.

Det ble arrangert for ungdom også. Beach Club party med burger og alkoholfrie drinker for ungdom i samarbeid med Fritidsklubben.

– Det kom mange flere enn vi trodde, og det var utrolig hyggelig å se så mange ungdommer. Det viser jo at med litt nytenkning og spennende konsepter så trekker ungdommen ut til slike arrangementer. Neste gang skal vi ordne et skikkelig dansegulv med discolys til dem også!

– Totalt var det nærmere 150 medvirkende under festivaldagene. Vi hadde med oss både frivillige, russegrupper, midlertidig ansatte, vakter, Røde Kors, utstillere, artister og innleide kokker, forteller Sørensen.

– Det ble investert i utstyr for 250.000,- i 2021 og for 530.000,- i 2022, noe som inkluderer nye 10x10m topptelt, flere mindre telt, teknisk utstyr som pizzaovner, kjøkkeninstallasjoner, maskiner, bord, stoler, lys, barløsninger, og det vi trengte for å lage Beach Club, som ikke var direkte billig å få satt opp. Det må jo gjøres skikkelig.

I budsjettet til festivalen for 2023 er det lagt inn 150.000,- i investeringer for kjøp av utstyr, og da er det meste av store investeringene tatt, og det vesentlige av utstyr for å arrangere festivalen i årene som kommer.

– Vi må fortsatt hente inn minimum kr 500.000,- i sponsormidler, tilskudd og utstilleravgift for å arrangere Rjukan Matfestival 2023, så vi er helt avhengige av støttespillere. Det koster mye å sette opp. Så får vi se om sponsorene tar telefonen når de ser det er jeg som ringer, ler Stang.

– Og om kommunen åpner døra når vi banker på, følger Sørensen opp med et smil.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia