fbpx

Rønneberg hedret i London

Radio Rjukan26. februar 20153min
ronneberg-england_e080

Det er sterke historiske bånd mellom Norge og England. Som et ledd i markeringen av frigjøringsjubileet 2015 er Kronprins Haakon til stede i London i dag for å hedre veteranene for innsatsen de gjorde under 2. Verdenskrig. Deres arbeid bak fiendens linjer bidro til å vippe balansen i alliert favør.
Dette var en markering av 75-årsjubileet for Special Operations Executive og 70-årsjubileet for Special Forces Club.

Programmet startet med en lunsj der Kronprinsen blant annet fikk møte de fem norske veteranene som var tilbake i London for å delta ved markeringen.

* Joachim Rønneberg – medlem av Kompani Linge og mest kjent for ledelsen av aksjonen mot tungtvannsanlegget på Vemork ved Rjukan.
* August Rathke – leder for den kommunistiske motstandsbevegelsens ungdomsbevegelse i Bergensområdet og senere medlem av Kompani Linge. Han var også redaktør for den illegale avisen Fortroppen.
* Ragnar Leif Ulstein deltok sammen med Kompani Linge under landgangen i Reine Fra høsten 1944 ledet Ulstein oppbyggingen av hjemmestyrker i Sogn.
* Richard Zeiner-Henriksen var tilknyttet Milorg og Kompani Linge, og arbeidet de siste årene av krigen for Special Operations Executive i Rondane og på Dovrefjell.
* Erling Lorentzen – medlem av Kompani Linge og områdesjef i Hallingdal fra 1944.

Både Norges ambassadør Mona Juul og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide holdt taler under lunsjarrangementet.

Special Operations Executive (SOE) var en britisk, hemmelig militærenhet, opprettet 19. juli 1940 for å planlegge, lede og gjennomføre undergravende virksomhet og sabotasjeaksjoner i okkuperte land. SOE Norwegian Section rekrutterte sine første norske agenter høsten 1940 og opprettet da også en base på Shetland for operasjoner mot Norge.

The Special Forces Club (SFC) ble etablert i 1945 av menn og kvinner som hadde tjenestegjort i SOE. Formålet var å sikre et fast møtested i London der de kunne møtes i hyggelige omgivelser.

Onsdag ettermiddag kom Kronprinsen til klubbens lokaler, der han ble mottatt av styreleder Roger Blundell og sekretær Wally Vincent. Etter en omvisning fikk Kronprinsen møte gjester og representanter fra SFC.

Jubileenes gallamiddag fant sted i Naturhistorisk museum senere på kvelden. Her var også Hennes Kongelige Høyhet Princesse Anne og Hans Kongelige Høyhet Kronprins Frederik av Danmark til stede.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia