fbpx

Norge vil styrke verdensarv

Radio Rjukan7. september 20164min
vemork-foto-trond-taugboel-riksantikvaren_be74

Den norske stat skal bidra med 4,2 millioner kroner årlig i et internasjonalt samarbeid for å styrke verdensarvens over 1000 kultuminner og naturområder, melder Nea Radio.

– For å sikre verdensarven er vi avhengige av å styrke kunnskapen og gjennomføringsevnen, nasjonalt og internasjonalt. En styrking av kompetansen og kapasiteten hos de som jobber med å ta vare på verdensarven, er den mest effektive og virkningsfulle måten å gjennomføre dette på, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen.

De over 1000 stedene i Verdens kultur- og naturarv, har internasjonal verneverdi fordelt på hele 165 land. Manglende forvaltning og svakt lovverk, samt naturkatastrofer og krig, turisme og forfall, gjør at verdensarven er utsatt i mange land. 
Norge har åtte steder på Unescos verdensarvliste: Foruten Rjukan – notoden Turistarv er det Bryggen i Bergen, Urnes stavkirke, Bergkunst i Alta, Røros Bergstad og Circumferensen, Vegaøyan, Struves triangelkjede – fire norske punkter og Vestnorsk fjordlandskap. 

Unescos verdensarvkomite har vurdert at det bare er gjennom systematisk styrking av kompetansen og kapasiteten hos fagpersoner, institusjoner, samfunn og nettverk, at verdensarven kan sikres.
Verdensarvkomiteen har derfor vedtatt en strategi for økt kapasitet som definerer kompetansebehov og målgrupper. 

Norge har undertegnet en seksårig samarbeidsavtale med Unescos rådgivende organer IUCN (International Union for Conservation of Nature) og Iccrom (International Centre for the Study of the Preservation and restoration of Cultural Property). Målet er å styrke evne og kapasitet til å følge opp verdensarvkonvensjonen.

Gjennom avtalen med IUCN og Iccrom vil Norge bidra til aktiviteter i tråd med strategien; legge til rette for en helhetlig forvaltning av kultur og natur som i større grad sikrer bærekraftig utvikling på og ved verdensarvstedene, bedre informasjon, økt kompetanse blant eksperter som arbeider med verdensarvtemaer og økt kapasitet hos regionale organisasjoner og grupper. Videre ønsker man gjennom samarbeidet å gjøre norsk kompetanse relevant i verdensarvsystemet.

– Programmet «World Heritage Leadership» skal utvikle nye metoder og verktøy for å bedre oppfølgingen av verdensarvkonvensjonen. Her vil Norges bidrag være viktig, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen.

Programsamarbeidet løper fra 2016-2022, og Norge forplikter seg til 4,2 millioner kroner årlig over seks år. Dette er en videreføring av Norges mangeårig internasjonale engasjement under verdensarvkonvensjonen. Norge bidrar på denne måten til å oppfylle forpliktelsene som følger av å ratifisere verdensarvkonvensjonen.

Hele saken hos Nea Radio

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia