fbpx

Mælandsbru-lykter til galvanisering

Radio Rjukan17. februar 20165min
maelandslykter-3_84ac

– Lampene som skal settes opp på Mælandsbroen er nå sendt i fra Scana på Rjukan til en bedrift som er spesialister på overflatebehandling. Det ble laget egne kasser i tre, custum made altså for denne transporten slik at ikke de skulle bli skadet, forteller lokalhistorisk entusiast og initiativtaker til prosjektet Bjørn Iversen.

""– Jeg har nå fått vite at de er avsendt og at første delen var unnagjort, altså galvaniseringen. Nå skal de bare pulverlakkeres før de kommer tilbake til oss på Rjukan. Dessverre er det slik at søylene på broen også må ha en rehabilitering før lampene monteres, men teknisk sjef i Tinn kommune har invitert til et møte for å se på problemstillingen, forteller Iversen.
– Det er snakk om en forsterkning av søyler men også en oppgradering av det elektriske anlegget. Det betyr at vi er nærmere målet og lampene snart kan tennes i verdensarvsbyen Rjukan.

Mælandsbrua er i relativt sliten forfatning, spå nye lykter mpå sees på som en del av en større rehabilitering av brua, noe også kommunestyret har satt av noe penger til.
Nedenfor, i bildegalleriet, er det noen bilder av lyktene slik de fremstår før de ble sendt til galvanisering.

Bjørn Iversen har fått med seg Trond Stavrum på å produsere kopiene av de gamle lyktene på Mælandbrua, og nå begynner
fullføringen å nærme seg med stormskritt.
For fire år siden lyktes Bjørn Iversen med å få opp kopier av de gamle lyktene på Birkelandsbrua i sentrum. Neste ut er altså Mæland bru ved Kirkesvingen. Lykteprosjektet har allerede pågått i en årrekke, og hovedpersonen selv, Bjørn Iversen begynner å glede seg til å få dem på plass på Mæland.

Med på produksjonen i prosjektet er nabobedriftene Scana og Bilfinger i Rjukan Næringspark.
""Fargerike Thorud leverer glasset, og en lang rekke sponsorer med kommunen som sluttfinansiør, har gjort det mulig å få til prosjektet, der Bjørn Iversen har solgt 475 T-skjorter med motiv for å samle inn penger.
Lyktene er basert på tegninger fra gammel av, samt fotos fra hvordan brua så ut.

Tidligere saker om brulyktene på Radio Rjukan:
Lyktetenning på Birkelandsbrua 
Lyskastere i gammel stil på Birkelandsbrua
Lyktesuksess følges opp på Mælandsbrua
Lyktene til mælandsbrua tar form

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia