Det var kaldt, men mange møtte opp for å være med på avdukingen va Tungtvannskolonna ved Såheim, som begynte med risgrøt og saft, før NIA-direktør Runar Lia ønsket velkommen før ordfører Bjørn Sverre Sæberg Birkeland holdt den offiseille åpningstalen.
Avdukningen fant sted ved at en av initiativtakerne Vidar Jensen fra Hydro Eneregi fjernet en duk som hnag over den imponerende underdele av kolonna.
Å få fram kolonna har vært en ide fra Bjørn Iversen, som med god drivkraft fra Hydro har fått glassvegg i tillegg til å nå få lyssatt kolonna, som nå fremstår også med en "dukke i arbeid" under kolonna.
Kolonna er en betydelig mer avansert enn de som opprinnelig var på Vemork, men denne, som kom i 1962, er også flyttet fra Vemork.
Vidar Jensen orienterte om den kompliserte prossesen etter avdukningen, og måtte korte ned som følge av kulda.
Radio Rjukan velger å komme tilbake med en detaljert forklaring om kolonnas historie og drift.
Så var det en testvisning av Belysningen av Rjukan – Notodden Industriarv. Et prisvinnende belysningskonsept med navnet Spirit of the possible, som gikk til topps i foreningen Lyskultur sin konkurranse.
Runar Lia fortalte litt om lysplanen, før visningen kom igang.
Lys-konseptet tar utgangspunkt i Verdensarvenes fire hjørnesteiner vannkraft, industri, transport og bysamfunn. Den viser hvordan lysdesign kan brukes i stedsutvikling, historieformidling og som kunstelement i transformasjonen fra industrikultur til kulturindustri. Det er designteamet Zenisk AS som er satt sammen av designere med variert bakgrunn som står bak prisvinnerkonseptet. Kristin Breda forklarte avveiningene de skal gjøre ved lyssettingen.
Fra testvisning av lys, farge og lysvarme på en liten del av Såheim kraftstasjon, gikk man videre til fabrikkbrua, og deretter ned igjen til Rjukan stasjon for å se tilsvarende eksempler. mange falt av underveis, da det var sesongens kaldeste dag, og mange var ikke kledd for hele runden.
I bildegalleriet ser du litt fra arrangementet.