fbpx

Årets store bulke-uke

Radio Rjukan17. desember 20186min

– Det er god grunn til å tro at det blir minst like ille i år. Julaften faller på en mandag, hvilket betyr at folk vil være i handlemodus hele helgen og svært mange vil trafikkere mellom kjøpesentrene. I dagene før jul i fjor smalt det
tett oppunder 2000 ganger hver eneste dag, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Hvert eneste år er bitte lille julaften, 22. desember, blant de verste ulykkesdagene i trafikken. I fjor inntraff 1.993 trafikkulykker denne dagen, og det er desidert flest menn som sitter bak rattet når det smeller.

– Mannlige sjåfører er representert i nær dobbelt så mange ulykkestilfeller som kvinner. Derfor oppfordrer vi kvinner til å kjøre hvis en kan velge. Statistisk er verstingen en mannlig bilfører i alderen 35 til 50 år, sier han.

""Den siste uka før jul i fjor var det 11.642 trafikkulykker som medførte erstatningsbeløp for over 216 millioner kroner. Det var flest eneulykker, ulykker der det kun er én bil involvert. Deretter følger påkjørsler bakfra, kollisjoner i kryss, ryggeulykker og påkjørsel på parkerte kjøretøy. Antallet bulkeulykker er langt over normalen, svært mange dulter borti hverandre.

Menn dominerer ulykkesstatistikken, som toppes av alderen 35 til 50 år, foran 50 til 64 år, etterfulgt av menn i aldersgruppen 65 til 97 år.

– Det er nok flere mannlige sjåfører enn kvinnelige, men likevel er det nærliggende å anta at kvinner generelt er flinkere til å beholde roen bak rattet i juletiden. Det er påfallende at over dobbelt så mange mannlige bilførere
kolliderer disse dagene, enn kvinner. Årsaken bak mange av trafikkulykkene er gjerne stress og dårlig tid. Bilister på vei til og fra parkeringsanlegg ved overfylte kjøpesentre er en gjenganger, sier Brandeggen.

Hvis en ser på tallene fra de siste årene er bitte lille julaften, 22. desember, den store bulkedagen i desember, selv om den ble slått i fjor av 18. desember. Det kollideres og bulkes døgnet rundt, og det topper seg fra klokken 12 og utover. I de verste timene på ettermiddagen er det flere trafikkulykker hvert eneste minutt.

– Ønsker en å unngå det verste julerushet kan det se ut som man bør oppsøke kjøpesentrene tidlig på morgenen eller sent på kvelden. Det er ingen som ønsker seg en bulk i julegave, og det kan bli en trasig jul dersom bilen blir skadet. Derfor oppfordrer vi alle til å ta det med ro bak rattet, kjøre mykt og helst rygge inn når de parkerer. Da har du best oversikt når du skal kjøre ut, sier Brandeggen.

Topp tre dager ulykkestoppen 2017 (kilde: Finans Norge):
23. november – 2032 trafikkulykker
18. desember – 1994 trafikkulykker
22. desember – 1993 trafikkulykker

Tryg Forsikrings beste råd er å få handleturen unnagjort før kl. 12. Da er sjansen minst for køkaos og sammenstøt. Best er selvsagt å la bilen stå, men MÅ du bruke bilen anbefaler vi å:

* Unngå de store kjøpesentrene dersom du har mulighet.

* Parker bilen langt fra inngangspartiet, gjerne der de aller fleste helst ikke vil parkere. Da er sjansen for sammenstøt minst.

* Rygg inn når du parkerer. Da har du oversikt over trafikkbildet når du skal ut. Mange uhell og ulykker skjer idet man rygger ut fra en parkeringsplass.

* Om ulykken skulle være ute; sjekk med ditt forsikringsselskap om du kan unngå bonustap ved parkeringsskade som andre har skyld i.

Fotos: Tryg Forsikring/Colorbox

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia