fbpx

Den første Sønstebys Minnespris er utdelt

Radio Rjukan8. januar 20153min
kjakanstatuemblomster_9cf9

Per Kokkvold og Kristin Solberg får prisen for sin innsats for å forsvare grunnleggende verdier og for sitt personlige mot i sin yrkesutøvelse.

– Gunnar Sønsteby understreket alltid den frie pressens betydning. Kristin Solberg og Per Edgar Kokkvold har stått fram som to meget viktige representanter for akkurat dette, understreket Sunde i sin begrunnelse idag.

Innstillingskomiteen la vekt på at prisvinnerne på hver sin måte har bidratt til viktige debatter og nødvendig opplysning, noe som er to helt sentrale forutsetninger for et velfungerende demokrati og i tråd med Sønstebys virke.

– Jeg tror vårt samfunn trenger helteskikkelser, og Sønsteby var virkelig det. En som sto opp da det gjaldt, mens mange andre sviktet og mange bare ble motstandsmenn da krigen var over. Det er ikke tilfeldig at han ble hedret på den måten han ble, sier Kokkvold til NTB.

Han mener at folk har lett for å ta frihet og demokrati som en selvfølge.
– Man har alltid trodd at når vi innfører demokrati i et land, noen kaller det sosialisme, så forsvinner grunnlaget for å føre krig, men slik er det ikke, sier Kokkvold.

– Ytringsfriheten har alltid vært til for annerledes tenkende, for opprørere og dissenter, men det er ikke alle typer ytringer som har like stor verdi. Ytringer som har respekt for livet, er noe helt annet enn de som har døden som livsanskuelse. Det synes jeg i altfor liten grad har kommet fram og blitt markert, sier pressenestoren.

Minnefondet ble opprettet høsten 2013. Målet er at fondet skal komme opp i 10 millioner kroner i løpet av dette året.
Selve utdelingen av prisen finner sted under en større seremoni i Oslo rådhus førstkommende fredag. Prisen består av en miniutgave at bronseskulpturen av Gunnar Sønsteby som står i Studenterlunden, samt 100.000 kroner som deles mellom de to prisvinnerne.

Se mer i VG

 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia