fbpx

Antatt tapt Sam Eyde-manus på utstilling

Radio Rjukan30. juli 20234min
sam-eyde-manus

I sommer kan du ta i øyensyn manuset som selveste Hydro- og Rjukan-grunnlegger Sam Eyde skrev for utgivelse av bind 2 av hans selvbiografi «Mitt liv og mitt livsverk 2». Manuset som av historikere i mange år var ansett som tapt, ble som kjent funnet blant uregistrerte papirer på Nasjonalbiblioteket etter at Gro Rånman hadde engasjert seg i saken.

Og årsaken til at det blir utstilt er turistkontorets sommervikar Emil Longum.

– Jeg hadde vel ikke tenkt på det, men da jeg var innom turistkontoret som selger boka, og snakket med Aina og Emil, så sa Emil at originalmanuset burde vært utstilt på biblioteket, så det er Emils fortjeneste at det blir noe av, og Per også, som syntes det var en god idé, sier forfatter Gro Rånman.

– Ja, det syntes jeg var en veldig god idé. Det er en tid på året det er attraktivt å stille ut noe, og der både fastboende og turister kan komme innom. Det er fint å kunne tilby dette, sier Per Espeland, som har funnet en monter til å stille ut manuset i.


Og Emil Longum (23) som er sommervikar på Turistkontoret får æren for at det nå er blitt en realitet.

– Det bare falt meg inn. Det var egentlig ikke noe som jeg hadde tenkt noe over før vi snakket om det, sier Emil Longum.
– Det er ganske imponerende at det blei noe av og at de fikk det til på så kort tid, sier Emil som ikke har fått sett det eller tatt på det.

– Jeg har ikke sett det før nå, men vi synes det er gøy å kunne tilby boka på turistkontoret, sier Emil, som ikke har fått lest boka ennå.

– Nei, jeg har ikke fått lest den ennå, men jeg er glad i å lese så det skal jeg får gjort etterhvert, sier han.

Men lest boka har naturligvis Per Espeland.

– Jeg har lest boka, og den har absolutt gitt meg mye, og det å ha originalmanuset her er jo spesielt. Jeg har lyst til å takke Gro Rånman for å virkelig ha stått på her og klart å finne fram til det. Det er et beundringsverdig pågangsmot mot alle som sa at det var umulig å finne, og det er veldig fint at hun har gjort s mye ut av det, og sørget for at boka er utgitt, sier Espeland som forteller at boka også kan kjøpes å biblioteket med Vipps.

Manuset er litt gulnet, og noen flekker av tidens tann. Det over 80 år gamle manuset har også rustflekker etter binderser og bærer preg at det har vært litt rundt før det ble ansett som tapt.

– Det er utrolig artig å se, og det er veldig gøy å kunne stille det ut, sier Espeland.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia