fbpx

Solspeilet oppe igjen til 10-årsjubiléet?

Radio Rjukan1. august 202311min
solspeilet-samfutv

Sommerturistene er i ferd med å valse inn i Tinn, og mange vil ha med seg Solspeilet når de kommer til Rjukan, og hver dag ser man folk speide etter det og ta bilder. Men det fungerer jo ikke som det skal, noe det ikke har gjort nå i halvannet år. Kommunalsjef samfunn Svein Aannestad er nå glad for at man ser en løsning i sikte.

I samfunnsutvalget har saken blitt tatt opp flere ganger, og utvalgsleder Jan Olaf Opsahl har kalt saken flau, og nå er det blitt fart i sakene.

– Det er beklagelig at solspeilet ikke er klar nå til ferien. Men det er det faktisk ikke. Solspeilet er nå ti år gammelt. Det står i et veldig værhardt og værutsatt område. Og det har nok vært lite vedlikehold og oppfølging av speilet i de ti årene. Og vi opplevde da i fjor at speilet nærmest har havarert.

– Nå får vi et styringssystem over internett som er lagt i nettskyen, og som vil fungere under alle værforhold. Så det er da tre elementer. Det er strømforsyning, det er mekaniske deler og det er styring av solspeilet som det vil bli orden på, sier Aannestad.

– Vi har kjørt en mini-anbudskonkurranse på mekaniske deler. Vi har kåret et firma som vinner av denne konkurransen, så de er godt i gang. Vi hadde en stor befaring der oppe i midten av juni med alle aktuelle aktører.

– Så har vi da vårt eget strømselskap Stannum som skal legge opp el-kabel i åssida, så vi får da vanlig strømkabel til solcelleanlegget. Men dette tar tid, ikke minst å få tak i deler, så solspeilet vil nok ikke være ferdig utbedret før godt utpå høsten, dessverre, sier Aannestad.

– Men det du sier nå, det betyr at når man kommer til 15. oktober, som er 10-årsjubileet for solspeilet, så skal det forhåpentligvis fungere?

– Vi håper, nå har vi sagt sein høst, og vi regner med at det har fått tak i det vi trenger av deler. Og så får fimaet som skal jobbe med automasjonen gjøre sin jobb, så håper vi at den målsettinga er innenfor rekkevidde.

Det er firmaet Normatic som har fått oppdraget med å få til den tekniske løsningen for solspeilet.

De skriver på sin facebookside:
«Normatic takker Tinn kommune for et spennende oppdrag! Solspeilet på Rjukan i Tinn kommune oppgraderes i 2023 med nye moderne automasjonsløsninger. Solspeilet sender sollys fra fjellet ned til torget i Rjukan sentrum, og følger automatisk solkurven gjennom døgnet. Solspeilet består av 12 speil, sammensatt i tre moduler som reguleres vertikalt og horisontalt, og som fjernstyres og overvåkes fra Tinn kommune sitt sentrale driftskontrollsystem – Normatic WebServer. Normatic leverer automasjonssystemer med fordeling og PLS, instrumentering, kamerasystemer, kommunikasjonsløsninger, prosjektering, programmeringstjenester, igangkjøring og integrasjonsarbeider.»

– Det er tre forhold som ikke fungerer med solspeilet. For det første så er det krafttillførsel. Det er et diselagregat der oppe som da skal sørge for strøm. Det fungerer ikke. Du har overføring fra aggregatet til solspeilet. Det er ødelagt av tidens tang, sånn at vi har ikke strømforsyning til solspeilet. Det andre er mekaniske deler på selve solspeilet, forklarer Aannestad.

– Det stiller seg jo etter sola via automatikk. Her er det da mekaniske deler som har stått i ti år og har sluttet å fungere. Det tyske firmaet som leverete Solspeilet ti år tilbake i tid eksisterer ikke lenger.

– Vi har jobbet med å finne mekaniske komponenter som kan brukes til solspeilet per dag. De mekaniske delene vi må bytte har vi nå fått tak i i Frankrike. De er bestilt og vil bli sendt så raskt som overhodet mulig.

– Så har vi altså tredje delen, og det er styring av solspeilet. Hittil har det fungerer fra en PC på torvet til en link oppe på Solspeilet. Det er et gammelt og utdatert system og ikke til å stole på.

– Hvis ikke dukker opp noe uventet så går de som skal utbedre de mekaniske delerne i gang med jobbinga så snart som mulig. Så håper vi, og det er all grunn til å tro, at solspeilet vil fungere igjen litt seint utpå høsten.

– De som kommer for å se dette her, de blir jo selvfølgelig skuffet, men solspeilet står jo der oppe, og det kommer de til å kunne se hele sommeren, selv om det ikke helt fungerer?

– Ja da, solspeilet det står der. Vi har også fjernet noe kratt og noe løvskog som skygger litt på fremsiden av solspeilet, så det nok mer synlig fra byen og torget nå, enn det var bare for en uke eller to siden. Men som sagt, det vil ikke fungere før sen høst i år.

– Forstår du at folk er skuffet?

– Ja, det skjønner jeg også. Og det er beklagelig. Solspeilet er en av turistmangneten til Rjukan, og det er klart at jeg selv ser det når jeg er på kontoret og i møter på torget 1 og 2 at det kommer turister, også som vi ser er fra utlandet og kikker opp mot solspeilene, og det er klart det er beklagelig at det ikke fungerer.

– Her har det nok vært litt forsømt vedlikehold i løpet av den tiårsperioden. Vi på teknisk etat fikk ansvaret for solspeilet fra nyttår nå i 2023, og vi gikk i gang med undersøkelser, for bare å få konstatert hva som var feilen. Det var jo en ganske stor jobb, og så står jo solspeilet i et værusatt område, slik at den nødvendige befaringen var umulig å foreta før sent på vinteren, og etter at en god del av snøen var borte. Dette står i et bra usatt område, og det er faktisk ikke fysisk tilgjengelig i løpet av vinteren, understreker Aannestad.

– Er det nå slik at dette blir gjort på en skikkelig måte, sånn at ikke noe sånt skjer igjen, og kan du liksom garantere at det nå vil være et vedlikehold som gjør at solspeilet, det kan man være sikker på å se når man kommer til Rjukan?

– Ja, jeg velger å si ja på det. Det kan skje uforutsette ting også i framtida, og som jeg sa så står solspeilet i et veldig værutsatt område, så det kan jo skje ting på grunn av snø og sånne ting. Men nå får vi altså vanlig strømtilførsel, så den er sikra. Vi bytter ut de mekaniske delene som gjør at solspeilet ikke fungerer i mekaniske dag, og når vi får da en datastyring av solspeilet mener vi at alle svakhetene ved Solspeilet blir utbedret. Det er klart vi kan ikke garantere 100%, men det som nå blir gjort, det blir gjort med tanke på at det skal vare i veldig mange år framover.

– Jeg vil påstå vi gjør det beste som faktisk er mulig i 2023, og så får vi får jo håpe at det er klart til 10-årsjubileet i oktober da, sier Aanestad som er glad for at Normatic vant budrunden.

– Ja, jeg er litt glad for at de hadde fått oppdraget her. Det er et firma som vi også bruker i andre sammenhenger, og som vi kjenner godt til. Vi kjenner til dem for avanserte løsninger for styring på rensanleggene og sånt, de driver med styringssystemer.

– Jeg mener de kanskje de beste vi kan få tak i på det norske markedet. Det er akkurat den type oppdrag de jobber med å kan løse. Det rett og slett fordi de driver med avanserte styringssystemer og mekaniske ting, sier Aannestad som fikk tilbakemlding fra andre firmaer om at det var for avansert for dem.

Også ansvaret for solspeilet framover tror Aannestad bli bra.

– Det var jo ingen som egentlig har hatt ansvaret for solspeilet. Erik Bråthen tok ansvaret, og var veldig ivrig og flink, og resite opp og fiksa ting, og sammen med Øystein Haugan tok de mange initiativ, inntil det stoppet opp, men nå tar vi ansvaret på teknisk, sier Aannestad, som forteller at budsjettet på 3 millioner ser ut til å holde.

– Jeg la inn 3 millioner i investeringskostnader for 2023, og det ble detatt av kommunstyret. Jeg visste ikke da hva det ville koste. Det var nok litt finger’n i været. Men det ser ut som det havner rundt der. det var ikke noen dårlig beregning, avslutter Aannestad.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia