fbpx

Aasland-foredrag: Norden og Verdensarven

Radio Rjukan21. mars 20223min
Trond Aasland 004
Trond Aasland 004

– Sam Eyde var en av de som var med å grunnla Foreningen Norden, og det er sikkert en av grunnene til at foreningen var sterk på Rjukan, men det er ikke grunnen til at den står sterkt på Rjukan fortsatt, for det er jo nesten ingen som veit det lenger, sier sekretær i den lokale foreningen Øystein Eriksen.

Foreningen opplever stor medlemstilgang både lokalt, nasjonalt og i Norden forøvrig.

– Det er mange som ser at et sterkt Norden vil bety noe, ikke minst når vi ser hva som skjer i Ukraina nå. Nå ønsker både finner og svensker et tettere samarbeid med NATO. I Norden er vi tilsammen 28 millioner innbyggere, og en ikke liten faktor. I tider som dette føler vi et sterkere fellesskap med våre gode demokratiske, nordiske naboer, sier Eriksen, som ser at Nordens Dag 23. mars kommer midt oppe i det som sjokkerer en hel verden.

Nordens Dag er hvert år 23. mars, for å markere Helsingforsavtalen mellom alle de nordiske land. I år er avtalen 60 år.

– I den forbindelse vil vi markere den og invitere til historisk foredrag med Seniorrådgiver ved NIA Trond Aasland. Han skal holde foredraget «Norden og Verdensarven». Det bør være interessant, så vi håper det kommer mange for å høre på, og få seg et kakestykke i anledning jubileet, sier Eriksen.

Foreningen holder sitt årsmøte fra klokka 18, og en time seinere er det altså klart for foredraget og kake.

Det at Sam Eyde var en av grunnleggerne av Foreningen Norden er det kanskje ikke så mange som vet. Men han var altså en av de 120 notable som underskrev på stiftelsen av Foreningen Norden Norge, som ble stiftet den 2. april 1919. På det norske stiftelsesoppropet hadde flere store personligheter skrevet under blant annet Fridtjof Nansen, Johan Ludwig Mowinckel, Gustav Vigeland, Arne Garborg og Edvard Munch.

– Vi holder altså et åpent møte på Nordens dag onsdag 23. mars, der vi inviterer til Mathuset Eyde i gamle kasino.
Der vil vi markere Helsingforsavtalens 60 år, med informasjon om avtalen hva den går ut på og vi serverer bursdagsbløtkake og kaffe. Medlemmer av Foreningen Norden kommer gratis inn, mens andre må betale en hundrelapp for foredraget og bevertningen, forteller Eriksen.

Arrangemetsfakta:
Nordens Dag 23. mars kl. 19.
Foredrag «Norden og Verdensarven»
Inngang kr. 100,- inkl. bløtkake og kaffe.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia