fbpx

Tips for julekjøring på glatte veier

Radio Rjukan22. desember 20214min
Illustrasjonsbilde1
Kjøring på glatte veier kan være utfordrende. (Foto: Nokian Tyres Norway)

Kjøring på speilblanke veier er en krevende øvelse. Dekkekspert i Nokian Tyres, Kjetil Røssel, forklarer hvordan noen enkle grep kan redusere risikoen for ulykker og uhell betraktelig.

Nå som det nærmer seg jul er det mange som skal sette seg bak rattet for å besøke familie eller venner. Samtidig er vi i sesongen hvor underkjølt regn, is og holke på veiene stiller store krav til både sjåfør og dekk. Produktsjef i Nokian Tyres, Kjetil Røssel, advarer mot å ta lett på kjøring under disse forholdene.

‒ Temperaturer rundt null grader skaper noen av de vanskeligste kjøreforholdene du kan møte i løpet av sesongen. Gode vinterdekk er helt nødvendig, men det er fortsatt viktig å kjøre etter forholdene, sier Røssel og utdyper:

‒ På speilblankt føre vil piggdekk være til stor hjelp. Så om du kjører mye på veier som ikke er godt saltet bør du vurdere pigger, fortsetter Røssel.

Dette må du sjekke

For å sikre deg best mulig må du ta deg tid til en sjekk av dekkene dine. Røssel forklarer at dette kan gjøres på relativt kort tid, men at det krever at du vet hva du skal se etter.

‒ De to viktigste faktorene er mønsterdybde og lufttrykk. Mønsterdybden bør være på minimum fire millimeter, mens anbefalt lufttrykk varierer ut fra hvilken dekkdimensjon du har og hvilken bil du kjører. Siden lufttrykket påvirkes av utetemperaturen, og vi bor i et land med store temperaturforskjeller, anbefaler vi at man fyller ti prosent over det som står oppgitt i instruksjonsboka, sier dekkeksperten i Nokian Tyres.

‒ Kjører du med piggdekk må du også sørge for å kontrollere piggene i dekket. Har mange pigger løsnet, bør du vurdere å bytte dekkene, sier Røssel.

Det er også flere viktige faktorer du må tenke på når du sitter bak rattet.

‒ Et generelt råd er å gjøre deg kjent med forholdene på veien og tilpasse seg etter dem. Dette er lettere å vite for sjåfører som har lang erfaring med kjøring på vinterføre, men ved å forsiktig kjenne på rattet, gasse og bremse litt under trygge omgivelser får du stort sett et relativt greit inntrykk av hvordan føret er.

‒ Er det skikkelig glatt kan det også være lurt å legge seg litt under fartsgrensen, planlegge nedbremsing før kryss i god tid, og ikke stresse når man først må ut og kjøre, sier han.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia