fbpx

Stenger akutten ved Rjukan Sykehus umiddelbart

Radio Rjukan16. mars 20156min
rjukansykehus4_5be6

​Sykehuset Telemark har besluttet å stenge akuttmottaket på Rjukan. Avgjørelsen er tatt av hensyn til både pasienter og ansatte, etter langvarig sultefôring av ressursansatte ved Rjukan sykehus som følge av beslutningen i nedleggelsesplanen for Sykehuset Telemark tre lokalsykehus Rjukan, Kragerø mog Porsgrunn.

I en pressemelding som Sykehuset Telemark HF har lagt ut på sine nettsider står det:
​Situasjonen ved Rjukan sykehus har blitt vurdert fra dag til dag i en lengre periode, og mandag 16.03.15 avgjorde ledelsen ved Sykehuset Telemark at det ikke lenger er forsvarlig å opprettholde akuttmottaket på Rjukan.

Belastningen på de ansatte ved sykehuset har vært stor de siste ukene, og i samråd med hovedverneombudet og Arbeidstilsynet mener ledelsen ved sykehuset at det ikke lenger er forsvarlig å drifte akuttmottaket.

Akutt syke pasienter blir sendt til Notodden sykehus fra og med 16.03.15. Dette er kommunisert med Notodden sykehus, AMK, ambulansetjenesten, de kommunale legevaktene, berørte kommuner og Fylkeslegen.
Akuttmottaket på Notodden sykehus ble forsterket i begynnelsen av mars, og ambulansetjenesten i Øvre Telemark er også styrket. Det er nå to døgnbemannede ambulanser på plass i Tinn, samt to ambulanser i Tokke/Vinje. Akuttmottaket ved Rjukan sykehus har vært stengt i vinterferien og enkelte helger. Berørte parter er derfor godt kjent med de rutiner som nå blir innført permanent.

I den nøytrale presemeldingen som STHF har lagt ut står det ingenting om at det i nedleggelsespanen for sykehusets viktigste avdelinger var satt 20. juni som nedleggelsesdato for akuttfunksjonen ved sykehuset.
I tiden etter medleggelse av ortopedien 1. oktober, har Rjukan sykehus stadig blitt tilført færre ressurser, og sykehusledelsen har ført en nervekrig med ansatte som har måttet stille opp på ekstravakter for å sørge for at bemanningen har vært god nok.
Fra 1. mars var det heller ingen turnusleger som er satt inn i vakt ved sykehuset, og da forventet ledelsen at de få gjenværende legene skulle dekke akutte innleggelser ved å vekkes opp på natta, noe de mener bryter lov om overtidsarbeid.
Det sistnevne kom som en overraskelse på ledelse, ifølge Per Urdahl, som også uttalte at han hadde kommet frem til felles forståelse om det i ettertid. 
Dert som nok ble dråpen for at funksjonene ved sykehuset kunne opprettholdes, var at den siste som kunne kalles for en ansvarlig leder på sykehuset, Grith Petersen ble fatatt alle funksjoner for noen dager siden, noe som har forferdet en rekke ansatte Radio Rjukan har vært i kontakt med.

I tillegg har antallet sykemeldinger vært økende, i det som mange ansatte regelrett uttaler har vært en lang nervekrig mot dem fra ledelsens side, og som har gjort at det har vært tunge dager for mange ansatte de siste dagene.

Det har lene vær tklaert at Rjukan sykehus sine dager som akuttsykehus har vært talte, og klinikksjef Per Urdahl har uttalt at de tar løpende vurderinger i forholdet til at det var forsvarlig for pasienter og ansatte. Nå har man altså kommet til at det ikke lenger er forsvarlig.

Det hører med til saken at Notodden sykehus ikke er utbygget i forhold til å ta mot pasinetene fra Rjukan, men har omgjort 2-sengsrom til 4-sengsrom og 1-sengsrom til 2-sengsrom. Urdahl har også bekreftet overfor Radio Rjukan at belegget i Skien har vært svært fullt den sist tiden.
Utbygging i Skien er skjøvet ut i det blå, ette rat Helse Sør-Øst har bekreftet at det ikke blir satt av penger i kommende års budsjett. Sannsynligheten er at det ikke blir satt av penger til utbygging heller i 2017.

Radio Rjukan følger opp saken de kommende dager.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia