fbpx

Står på for de katastroferammede i nabolandet

Radio Rjukan14. oktober 20179min
stina-herberg2_f4ad

Det er ikke bare Puerto Rico som er katastroferammet etter tropiske stormer i det Karibiske hav, selv om Donald Trumps manglende medfølelse har fått mye oppmerklsomhet.

Den lille øya rjukanjenta Stina Herberg bor på, St. Vincent, i øylandet St. Vincent & Grenadinene slapp unna de store orkanene denne gang, men stormen nærmest knuste del lille nabolandet, øynasjonen Dominica på 754 kvadratkilometer, som har 73.000 innbyggere. 

Dominica er blitt fullstendig rasert av flere etterfølgende orkaner. 100-vis er døde og skadene er beregnet til langt over 130 millioner dollar i infrastrukturskader. Det er tidenes verste stormer som har herjet med øyene i Karibien som er noen av verdens minste og mest værutsatte nasjoner. 
""– Det har ikke rammet St. Vincent denne gang, men nabolandene Puerto Rico, Antigua, Barbuda, Anguila, Dominica, St.Martin og både de britiske og amerikanske Jomfruøyene, sier Stina Herberg på mobil.

– Øystatene er ekstremt rammet. Det er 100-vis av døde og voldsomme infrastrukturskader. Man har aldri sett noe lignende, sier Stina. Selv om hun er rektor på en skole i en av de fattigste naskonene, St. Vincent & Grenadinene, jobber hun og ansatte nå og samler inn penger til øystaten som sammen med puerto Rico er hardest rammet, Dominica. Vi har selv de siste 7 årene hatt klimarelaterte orkaner, og særlig i 2010 hadde vi voldsomme oversvømmelser. Det er så voldsomt. På 5 timer regnet det like mye regn som på 2 uker i regntida. Det ødelegger bygninger, skoler, landbruk og hjem. Og når vi har opplevd naturkatastrofer slik, blir vi engasjert når det skjer på naboøya, sier Herberg. Nå samler hun inn utstyr og penger som sendes over til Dominica. 

Stina Herberg driver den private folkehøgskolen Richmond Vale Academy på St. Vincent, og her læres folk i økoturisme, økologisk landbruk, dyrkingskurs, og ikke minst klima- og bærekraftig jordbruk, kurs i praktisk fattigdomsbekjempelse, og moderne desentralisert strømproduksjon via solpanelsystemer.

Skolen bygger på idéen fra den reisende folkehøgskolen Tvind.
– En skole er ikke firkanta eller med firkanta lærere. Jeg var klar over det da jeg kom til den reisende folkehøgskolen, men den inspirerte meg veldig, sier Stina, som nå er rektor ved den private folkehøgskolen Richmond Vale Academy på St. Vincent, langt unna Rjukan og Tinn.

– Da vi selv hadde klimakatastrofer for to år siden, måtte vi bygd opp vannrør, strøm og infrastruktur selv. I store oversvømmelser kollapser alle sentralsystemer, og vann er det verste å miste. Vi har solpaneler og batterier som sørger for desentraliserte systemer som fungerer i katastrofer, bl.a. for vannrensing og strøm. Derfor blir vi veldig ""engasjert, og hvor Richmond Vale Academy har et 10-årsprosjekt. Men nå er det viktig over alt at vi er klare til å hjelpe våre naboer. Vi kan ikke glemme at folk lider, sier Herberg.

– Noe vi i Tinn gjøre for å hjelpe?

– Hvis noen i Tinn har lyst til å være med å støtte vårt katastrofearbeid fra St. Vincent til Dominica, så bli vi selvfølgelig veldig glade. 
Endel donerer penger til The Diamond Trust på St. Vincent, som du finner på facebook, som er en lokal hjelpeorganisasjon som har kapasitet til å samle inn og sende mat og redskaper, og flere hjelpesendinger er allerede sendt. Men det vil kanskje ta Dominica to år å komme ovenpå igjen.
Bankdetaljer finnes på min facebookside. En annen mulighet er min innsamlings konto i Tinn Sparebank; 2620 404 1376.  Pengene går uavkortet til The Diamond Trust som organiserer hjelpesendingene. Og en gang i uka overfører jeg penger som går direkte til kjøp av nødvendighetsvarer for de katastroferammede, og hjelper dem å få i gang infrastruktur igjen, sier Herberg.

Dominica har vært et stjerneeksempel på økoturisme. Dominica har skapt en fantastisk bæredyktig økoturisme, men nå ligger det grus etter orkanene. Der er inntekter fra turismen delt på mange flere hender enn det som er vanlig, og turister innlosjeres lokalt i stedet for i store hoteller der noen få stikker av med fortjenesten.
Overnatting på Dominica og lokal produksjon kjøpes lokalt, slik at pengene som brukes når ut til mange flere, og rett til lansdsbyboerne, noe som har skapt store fremganger.
De har hatt stor suksess, mens Lt. Lucia og St. Vincent er blant de mest fattige. Her er utfordringer med skoleplass til alle, tenåringsfødsler og stor arbeidsløshet.

Linker for de som vil hjelpe:

Stina Herbergs innsamlingskonto i Tinn Spsarebank: 2620 404 1376

INSTRUCTIONS FOR FUNDS to THE DIAMOND TRUST
IN ST VINCENT AND THE GRENADINES

REMITTANCES FROM THE USA "Image
CORRESPONDENT (INTERMEDIARY BANK) 
BANK OF AMERICA
ABA#026009593
SWIFT CODE: BOFA US3M

REMITTANCES FROM THE UK
LLOYDS BANK PLC
CHEQUES AND COLLECTIONS 
TWO BRINDLEY PLACE, BIRMINGHAM B12AB, UK
SORT CODE: 30-96-34
SWIFT CODE: LOYD GB21
IBAN: GB63LOYD30963459011079 (EURO TRANSACTIONS)
GB39LOYD30963411226401 (USD TRANSACTIONS)
GB43LOYD 30963401150163 (GBP TRANSACTIONS)

FOR FURTHER CREDIT TO OUR BANK:

NAME OF BANK: THE BANK OF ST VINCENT AND THE GRENADINES (FORMERLY NCB) 
ADDRESS OF BANK: REIGAATE BUILDING, GRANBY STREET,
KINGSTOWN, ST VINCENT AND THE GRENADINES
SWIFT CODE: NCBVV22

ACCOUNT NUMBER: 201 005
NAME OF ACCOUNT: THE DIAMOND TRUST

 

 

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia