fbpx

SP: Høie bryter loven

Radio Rjukan23. mai 20164min
lundteigen-sp_3da5

Komitémedlem og stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Sp) mener statsråden kan ha brutt helseforetaksloven i forbindelse med at Sykehuset Telemark i fjor vedtok å selge Rjukan sykehus. Paragraf 32 slår fast at Stortinget må inkluderes når «sykehusvirksomhet» skal selges ut av foretakene.

Helseminister Bent Høie (H) anklages dermed av et medlem av kontrollkomitéen iStortinget for lovbrudd i salget av Rjukan sykehus.
– Det er veldig alvorlig når et medlem av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité fra Stortingets talerstol påstår at jeg har brutt loven, sier helseminister Bent Høie (H) til Nationen.

– Senterpartiet tar feil. Paragraf 32 omhandler sykehusvirksomhet, altså hele virksomheten ved et sykehus. Jeg kan for eksempel ikke selge Sykehuset Telemark sin virksomhet til Aleris og privatisere den offentlige spesialhelsetjenesten. Med sykehusvirksomhet slik det er ment i loven, så handler det om virksomheten og ikke selve bygget, sier helseministeren til sitt selvforsvar overfor Nationen.

Professor Jan Fridtjof Bernt i juridisk fakultet ved Universitetet i Bergen mener opposisjonen på Stortinget har en god sak.

– Ut fra opplysningene jeg har fått oppgitt, mener jeg statsrådens lovforståelse er svært problematisk. Det fremgår klart at bestemmelsen tar sikte på ethvert salg av sykehus i fungerende stand til andre enn helseforetak, sier Bernt. 

– Dette er ikke tillitsvekkende. Statsråden mener altså at sykehusvirksomhet ikke omfatter sykehus innenfor et helseforetak. Det er jo en helt ny forståelse av lovverket, sier Per Olaf Lundteigen.
– Han prøver å slippe unna. Jeg er stolt over at jeg som medlem av kontrollkomiteen kan påpeke slik feilaktig opptreden fra en statsråd, sier senterpartipolitikeren.

Helseministeren mener det ikke er noe behov for at Stortinget skal oppklare hva paragraf 32 egentlig handler om.
– Det er ikke behov for noen oppklaring. Loven er veldig tydelig. Jeg kan ikke ta ansvar for at Lundteigen ikke forstår dette, sier helseministeren.

Lundteigen avviser at han har misforstått.- Dette er Høies typiske hersketeknikk. Jeg har ikke misforstått noe. Høie har hele tiden sagt at utviklingsplanen inneholder stor spesialisthelseaktivitet på Rjukan, betalt av staten som eier. 

Hele saken i Nationen

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia