fbpx

Fikk Arbeidstilsynet på nakken

Radio Rjukan23. mai 20166min
sykehuset-telemark_fd24

Arbeidstilsynet har i sin foreløpige rapport en konklusjon om at de ansatte ved Sykuset Telemark påføres uheldige psykiske belastninger på grunn av at det er for lite folk på jobb, og for mye å gjøre. Nå ber Arbeidstilsynet sykehusledelsen om å rydde opp for å sikre de ansatte en bedre hverdag.

Arbeidstilsynets tilsyn fant sted ved kirurgisk klinikk i mars og april, samtidig som fylkeslegen i Telemark hadde sine tilsyn. Fylkeslegen har fra før kritisert Sykehuset Telemark for uforsvarlig høyt pasientbelegg og for lav bemanning, som også knyttes til tre dødsfall.
– Nå kommer det fram at også de ansatte får lide for at sykehuset, ifølge fylkeslegen, bryter loven.

I den foreløpige rapporten fra Arbeidstilsynet forteller ansatte at de ikke rekker å gå på do eller spise på grunn av det store arbeidspresset. Og det alvorligste: De rekker heller ikke alltid å gi pasientene den forsvarlige helsehjelpen de ønsker å gi.

– Vi har påpekt at disse forholdene i noen tilfeller fører til uheldige psykiske belastninger for de ansatte. Vi mener at sykehusledelsen må gjøre noe for å minske de psykiske belastningene som arbeidshverdagen kan medføre, sier regiondirektør i Arbeidstilsynet Arve Christophersen til NRK.

Christophersen sier Arbeidsmiljøloven pålegger arbeidsgiver å gjøre alt arbeidsgiver kan for å unngå slike uheldige psykiske belastninger.
– Uheldig er det ordet som er brukt i vår foreløpige rapport. Det er et relativt mildt utsagn i vår sammenheng, men det betyr at vi mener det bør gjøres noe med. Tegnene på at man har en stresset arbeidssituasjon, er uheldig. I hvert fall over tid, sier Christophersen.

Sykehusdirektør ved Sykehuset Telemark, Bess Frøyshov svarer på sin sedvanlige måte, og sier de tar påleggene på alvor.
– Vi tar varslene om pålegg på alvor, og vi har en god dialog med Arbeidstilsynet.

Klinikksjef Eirik Eliassen legger til at de allerede har satt i gang flere tiltak, og at de håper at påleggene vil bli lukket.

Les varselet her: Varsel om pålegg fra Arbeidstilsynet

Arbeidstilsynet understreker at deres oppgave er å vurdere arbeidsmiljøet, ikke helsehjelpen som gis ved sykehuset. 
– Vi kommer til å vurdere tilbakemeldingen fra sykehuset. Når vi får gått gjennom det vi har fått som tilbakemelding, vil vi vurdere om vi fastholder og vedtar påleggene. Da får sykehuset en frist frem til 1. november for å rette på forholdene som vi nå har påpekt, sier Arve Christophersen.

Samtidig med dette kan vi lese i Varden at ledelsen ved STHF nå har satt igang sitt prosjekt for å få færre korridorpasienter, der sykehuset er blant de dårligste i landet som følge av manglende sengekapasitet etter nedleggelse av sykehusen på Rjukan og i Kragerø.
– Vi kan ikke love at vi blir helt kvitt korridorpasienter, men vi skal i alle fall få redusert antallet, sier Frøyshov til Varden.
Korridorpasienter har vært hovedkritikken fra Fylkeslegen, som i sin rapport har pålagt STHF å utbedre dette, samtidig som Frøyshov beneker at dette har medført dødsfall ved sykehuset. 

Les hele saken fra NRK her.

Radio Rjukan

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Radio Rjukan er lokalradioen for Tinn og Hjartdal kommuner, og har siden 1. september 1987 gitt deg lokale nyheter og lokale innslag fra Rjukan, Tinn og omegn.

Ansvarlig redaktør: Ole Jon Tveito

Radio Rjukan etterlever pressens etiske regler administrert av NPF.
Pressens Faglige Utvalg (PFU) –
Vær Varsomplakaten (VVP).

Radio Rjukan

NO 984 755 961 MVA

Såheimsvegen 30, 3660 Rjukan

Postboks 4, 3661 Rjukan

post@radiorjukan.no

35 08 24 20

Bingotelefon: 35 08 24 24

Redaktør: 93 00 40 93

Radio Rjukan sender på FM.

FM 93,8 – 104,1 – 105,0 – 106,5 – 107,0

Facebook


Copyright © Radio Rjukan ASAlt materiale er kopirettslig beskyttet og ikke tillatt kopiert uten avtale.Utviklet av Fairmedia